avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Problema cauzata de un tert
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Problema cauzata de un tert

Buna ziua,
O sa detaliez mai jos toata situatia astfel incat sa va faceti o idee mai buna.
Am o activitate prin PFA din 2020 (cod caen 7420) si in 2021 am adaugat al doilea cod Caen(6202)
Cu declaratia unica din 2021 nu am nici o problema, eram in sistem real, am platit contributiile aferente.
La inceputul lui 2022 am fost la o firma care se ocupa cu tot ce tine de deschis, si manageriat pfa-uri, srl-uri, etc( tot ei m-au ajutat la deschidere si adaugare cod caen) pentru a ma ajuta sa completez declaratia unica si sa iau decizia cea mai benefica din punct de vedere financiar pentru mine
Prima mea intrebare a fost: uite codul asta caen, nu prea desfasor activitate si prefer sa renunt la el si sa nu mai fac nimic pe partea asta decat sa platesc la stat tot ceea ce castig (7420), vrand sa trec la norma de venit datorita 6202.
Raspunsul lor a fost: nu este nevoie , faci norma de venit si platesti doar pentru codul caen pe care ai activitate.
Mi-au completat declaratia, am platit darile 2475 lei (norma de venit redusa la 50%(24750) fiind sub pragul de 12 salarii minime pe economie)
Intre timp, zilele acestea am fost la un expert contabil tinand cont de toate modificarile pe partea aceasta, cu toate declaratiile mele, cu dovezile de plata, cu facturile si extrasele de cont.
Dupa o scurta analiza mi-a spus ca declaratia de anul trecut este incorecta( am facut-o doar pentru 6202) si trebuie corectata si adaugat si 7420 acum la rectificativa si ca se va schimba baza de plata
(norma venit 6202+norma venit 7420)/2 fiind si angajat=38550
ei bine acestea 2 depasesc cele 12 salarii minime pe economie si o sa am mai am de platit in plus undeva la aproximativ 12 mii de lei(contributii sociale, impozit suplimentar si pensie)
Ieri am scos si codul caen 7420 ca sa nu ma mai afecteze anul acesta atat de mult.
Intrebarea mea este: cat de liable este firma respectiva din punct de vedere juridic/daune, singura dovada fiind declaratia unica completata de ei, trimisa catre mine, pe mail.
Daca as fi scos codul caen respectiv, nu as mai fi avut de plata in plus.

Multumesc mult!
Ultima modificare: Joi, 9 Februarie 2023
Ionut Stamate, utilizator

Alte discuții în legătură

Pfa cu norma fixa de venit si 2 caen-uri mihai stoian mihai stoian Buna ziua, Doresc sa imi infiintez un PFA cu pe baza de norma de venit, dar cu 2 CAEN-uri. (6202 - consultanta in tehnologia informatiei si 7420 - servicii ... (vezi toată discuția)
Contributii pe venit in sectorul it Daliborka Daliborka Buna seara, In cazul in care o persoana PFA , in domeniul IT realizeaza venituri, care ar norma de venit si care ar fi contributiile platite pe venit?si cum ... (vezi toată discuția)
Am pfa codul caen 6202 si vreau sa adaug codul 7420 silviulik silviulik Buna ziua, Am PFA pe norma de venit, avand codul CAEN 6202. Doresc sa adaug la acest PFA si codul CAEN 7420, tot norma de venit. Am urmatoarele intrebari: - ... (vezi toată discuția)