avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 684 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua, Am o proprietate de vanzare (o casa), am ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua, Am o proprietate de vanzare (o casa), am gasit si ...

Buna ziua,
Am o proprietate de vanzare (o casa), am gasit si un cumparator, insa acesta imi cere sa procedam in felul urmator: vrea sa-mi dea o suma de bani (cam 10% din valoarea tranzactiei) si in termen de 8-10-12 luni sa-mi achite diferenta pana la 60% din valoarea tranzactiei, restul de 40% cat mai raman de platit doreste sa preia ratele pe care le platesc eu acum. Practic in maxim 12 luni cumparatorul mi-ar achita cei 60% si totodata va prelua ratele pe care le mai am eu de plata. Am nevoie sa stiu va rog, cum se poate proceda in acest caz, intrucat evident ca nu vreau sa risc neplata ulterioara a diferentei. Se poate prin promisune de vanzare (care poate sa nu fie onorata din diverse motive neprevazute) sau exista posibilitatea intocmirii contractului de vanzare cumparare cu achitarea celor 10% ca si avans, restul pana la 60% cum am scris mai inainte? Ma gandesc ca daca facem contractul de vanzare si el nu mai achita restul de pana la 60% in termenul stabilit (maxim 12 luni) atunci va trebui sa-l actionez in justitie pentru recuperarea prejudiciului, este corect?
Totodata, din moment ce el va prelua ratele, avem nevoie si de acordul bancii sau el trebuie sa ceara imprumut la randul ca sa fie preluat de banca ca si platitor de rate?
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns/variante pentru rezolvare.
Multumesc mult,
Ultima modificare: Vineri, 10 Februarie 2023
MihaiP., utilizator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 19:37, 13 Februarie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
dvs mai aveti rate de platit ? ce suma si cat mai aveti de plata ? Sunteti imprumutat la banca?
In prima faza mergeti cu acel cumparator la banca unde aveti creditul si vedeti daca poate prelua dumnealui ratele.
Daca poate... vedeti de unde face rost de restul de banii si vindeti cu plata intregi sume la notar, daca nu are bani acum pentru plata casei de unde o sa aibe peste 12 luni, plus ratele... castiga la loto...?
Plus ca... cine o sa plateasca ratele in aceste 12 luni, dvs. sau el?
Daca el... sunteti sigur ca o sa plateasca sau o sa ajungeti si dator la banca si sa va judecati cu el ca nu vrea sa mai plece din casa ca a platit 10% din suma plus nu stiu cate rate si vrea banii inapoi...

Eu nu as vinde in asemenea conditii nici cu mama* lui de contract, fie face credit si acopara toata suma la notar si apoi preia restul de rate, fie gasiti pe altcineva, fie ii vindeti peste 8-10-12 luni cand are toti banii. Prea multe necunoscute pentru mine si nu merita riscul, dvs. faceti cum doritri.
Ultima modificare: Vineri, 10 Februarie 2023
Ionut.ion, utilizator
Multumesc pentru raspuns si pentru recomandari.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca este in derulare contract de credit bancar initial analizati responsabil clauzele contractul asumate daca banca permite instrainarea bunului imobil si in ce conditii
Conditionat de raspunsul bancii puteti incheia promisiune bilaterala de vanzare cumparare in care sa impuneti clauze asiguratorii cu termene de respectat
Multumesc pentru raspuns.

Alte discuții în legătură

Credit ipotecar elenacarmen elenacarmen buna ziua....am un credit ipotecar pe numele fostului sot si sunt si eu trecuta in dosar..garsoniera ipotecata este dobantita de mine in urma tranzactie ...voi ... (vezi toată discuția)
Vanzare apartament luat cu credit GabrielaMax GabrielaMax Buna ziua, Ma puteti informa, va rog, cu privire la procedura vanzarii unui apartament cumparat prin credit? Daca l-am achizitionat acum trei luni si ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, În anul 2017 am achiziționat un apartament cu credit ... Mihai Luca Mihai Luca Bună ziua, În anul 2017 am achiziționat un apartament cu credit prima casa împreună cu soția. Anul acesta am divorțat, eu vreau sa rămân eu cu ... (vezi toată discuția)