avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 598 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Decizie de impunere cladire nerezidentiala dupa 6 ani. ...
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Decizie de impunere cladire nerezidentiala dupa 6 ani. Ce se poate face?

Buna ziua,
Ma confrunt cu urmatoarea problema. Detin o cladire nerezidentiala de 12 ani de zile. Acum cateva zile am primit o decizie de impunere de la primarie prin care mi s-a recalculat impozitul cladirii pe ultimii 6 ani de zile la care s-a adaugat si penalitati, iar suma nu este deloc mica.

De la primarie am aflat ca pana acum cladirea a fost impozitata ca cladire rezidentiala, si nu nerezidentiala.

Cladirea a fost declarata ca nerezidentiala de la bun inceput, autorizatia de construire a fost emisa pe spatiu comercial, iar in urma cu 8 ani de zile mi s-a emis un certificat de urbanism pe spatiu comercial .

Prin urmare, neimpozitarea corecta a cladirii nu ar trebui sa-mi fie imputabila.

Nu este normal ca dupa 6 ani de zile sa fiu impozitat la cota maxima a impozitului pentru cladirile nerezidentiale si sa platesc si penalitati pe deasupra.

Sunt de acord cu recalcularea impozitului pe ultimii 6 ani la cladire nerezidentiala, insa nu la cota maxima de 2% si in niciun caz cu penalitati.

Cum pot rezolva aceasta problema? Cei de la primarie imi spun sa fac contestatie, insa nu cred ca am temei legal.
Ultima modificare: Vineri, 10 Februarie 2023
mariusstoican, utilizator
Cel mai recent răspuns: mariusstoican , utilizator 03:00, 15 Februarie 2023
Buna ziua, pe langa declararea cladirii merezidentiale, dvs aveati obligatia de a depune un raport de evaluare in functie de care se calcula impozitul. In situatia in care nu ati depus, organele fiscale calculeaza conform bazei legale de calcul. Calculul retroactiv nu aveti cum sa il contestati din pacate decat daca este prescris impozitul pe unii dintre ani.
Tocmai asta nu mi se pare normal. Inteleg ca aveam obligatia de a depune un raport de evaluare, altfel organele fiscale calculeaza conform bazei legale de calcul. Nu am facut nimic in acest sens pentru ca nu aveam de plata mult la impozit, conform "calculelor organelor fiscale". Cu ghilimelele de rigoare, pentru ca nu am stiu ca impozitarea cladirii mele se face in mod eronat. Daca eram impozitat corect si la timp, plateam un an, maxim doi, impozitul la cota maxima de 2%.

Cladirea a fost declarata corespunzator ca fiind nerezidentiala de 12 ani de zile. Sunt 8 ani de zile de cand impozitul pe cladirile nerezidentiale se calculeaza diferit. De ce trebuie sa platesc 6 ani de impozit la cota de impozitare maxima + penalitati pentru o greseala a angajatilor primariei? Chiar nu mi se poate recalcula impozitul prin aplicarea cotei obisnuite de impozitare locala?

Dvs. sunteti avocata, cum ati proceda daca ati fi in situatia mea?
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Februarie 2023
mariusstoican, utilizator
Se poate vorbi de neglijenta in serviciu in acest caz?
Se poate vorbi de neglijenta in serviciu in acest caz? Inteleg ca aveam obligatia de a depune un raport de evaluare, insa si primaria avea obligatia de a-mi calcula impozitul conform noilor reglementari. In tot acest timp, am considerat ca impozitul datorat era calculat conform noilor reglementari, prin urmare nu am considerat necesara efectuarea unei evaluari a cladirii.

Madalina Pascu a scris:

Buna ziua, pe langa declararea cladirii merezidentiale, dvs aveati obligatia de a depune un raport de evaluare in functie de care se calcula impozitul. In situatia in care nu ati depus, organele fiscale calculeaza conform bazei legale de calcul. Calculul retroactiv nu aveti cum sa il contestati din pacate decat daca este prescris impozitul pe unii dintre ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se calculeaza impozitul pe 2023 pentru cladirile nerezidentiale fara niciun raport de evaluare mariusstoican mariusstoican Buna seara, Cum se calculeaza impozitul pe anul 2023 pentru cladirile nerezidentiale fara niciun raport de evaluare din 2016? Nu am primit nicio ... (vezi toată discuția)
Impozite locale 2016 flo72 flo72 Buna seara, In noul Cod Fiscal care va intra in vigoare la 1 ianuarie 2016 se precizeaza ca valoarea impozabila pentru cladirile nerezidentiale se ... (vezi toată discuția)
Impozitare imobil nuti_m nuti_m Buna ziua, In urma partajului, am dobandit o cladire industriala cu destinatia hala de productie. Aceasta cladire, pe timpul casniciei a constituit bun ... (vezi toată discuția)