avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 536 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract de munca obligatoriu pe x ani !
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract de munca obligatoriu pe x ani !

Buna ziua,

In legatura cu un contract de munca la o firma privata. S-a inmanat o foaie cu o declaratie privind obligativitatea de a ramane angajat al firmei pe o perioada de 2 ani dupa cele 90 de zile a perioadei de proba.Daca se intrerupe contractul din diferite motive, inclusiv demisia se va achita cu titlu de despagubire o suma echivalenta cu ultimul salariu lunar multiplicat cu nr de luni ramase pana se fac cei 2 ani. Din ce am gasit pe net:

Conform art. 41 alin. (1) din Constitutia Romaniei, Dreptul la munca nu poate fi ingradit. Alegerea profesiei, a meseriei sau a ocupatiei, precum si a locului de munca este libera.

Articolul 3 din Codul muncii dand expresie acestui principiu in cadrul raporturilor de munca, prevede:

Art. 3. - (1) Libertatea muncii este garantata prin Constitutie. Dreptul la munca nu poate fi ingradit.

(2) Orice persoana este libera in alegerea locului de munca si a profesiei, meseriei sau activitatii pe care urmeaza sa o presteze.

(3) Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.

(4) Orice contract de munca incheiat cu nerespectarea dispozitiilor alin. (1)-(3) este nul de drept.

Practic acel act cu obligativitatea de a ramane pe 2 ani este nul? Pot face cei de la firma privata ceva contra angajatului daca nu este legala aceasta declaratie ?

Va multumesc pentru eventualele raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:09, 11 Februarie 2023
~ Conținut șters la cerere ~
~ Conținut șters la cerere ~
Doctrina a opinat ca, "Încalcă libertatea muncii, fiind prin urmare lovită de nulitate, clauza din contractul individual de muncă prin care se interzice salariatului să părăsească unitatea o anumită perioadă de timp, fără a exista premisa pregătirii profesionale a salariatului la cererea şi pe cheltuiala angajatorului, în condiţiile art. 195 alin. (1) din Codul muncii - in prezent art.198 alin.1 C.mun. - . (Ion Traian Ştefănescu, Şerban Beligrădeanu, Prezentare de ansamblu şi observaţii critice asupra noului Cod al muncii, în Dreptul nr. 4/2003, p. 64)".

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

La nivelul unei societăți, se dorește ca urmare ocupării ... Oana1812 Oana1812 La nivelul unei societăți, se dorește ca urmare ocupării anumitor posturi (prin concurs) salariații sa aibă o clauza prin care mimim 2 ani sa nu ... (vezi toată discuția)
Contract de munca cu clauze abuzive Alex1909 Alex1909 As dori sa inchei un contract de munca cu o companie din domeniul IT insa acestia doresc sa imi impuna o perioada de 24 luni in care nu voi putea parasi ... (vezi toată discuția)
Clauza de demisie in mai putin de 2ani George.nicolae George.nicolae Am mai citit despre aceasta clauza si am înțeles ca este legala daca s.a făcut un curs de formare profesională. Lucrez o firma de dezvoltare software si ... (vezi toată discuția)