avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 839 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Am o problema cu o fundație
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Am o problema cu o fundație

Bună!
Am o problema la locul de muncă / Fundație, un singur membru fondator care are drepturile și obligațiile stabilite de lege pentru Adunarea Generală. Acesta putea alege Consiliul director și cenzorii. Membrul fondator decedează. Care este procedura pentru continuarea activității fundației? Mandatul Consiliului director actual expiră curând. Alți membrii în Consiliu director practic nu mai pot fi aleși. Nu este prevăzut în Statut ceva în cazul decesului membrului fondator sau soarta / transmiterea patrimoniului fundației.
Ultima modificare: Luni, 13 Februarie 2023
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 20:42, 5 Martie 2023
In cazul in care statutul si actul constitutiv nu face mentiune cu privire la succederea in drepturi dupa decesul fondatorului a membrilor sai de familie, atunci, Numărul și nominalizarea membrilor consiliului se va face prin hotărâre autentificată, adoptată prin consens, act prin care se va stabili si persoana care va inlocui fondatorul in pozitiile si functiile avute in fundatie. Această procedură se va aplica o singură dată după decesul fondatorului. Ulterior, Consiliul Director se va completa prin votul a patru cincimi din numărul membrilor de consiliu prin analogie si asemanare cu prev art. 29 alin 5 din OUG 26/2000.
Prin procedura de vot asa cum s-a stabilit in statut, asa se va proceda si in acest caz. Modificarea actelor constitutive se vor inainta instantei de la sediul fundatiei ptr autorizare.
Ultima modificare: Luni, 13 Februarie 2023
SM LEGAL CONSSULT , Consultant de business
Mulțumesc pentru răspuns!
„Numărul și nominalizarea membrilor consiliului se va face prin hotărâre autentificată, adoptată prin consens,” HOTARÂREA autentificată a CUI? Adoptată prin consens de către care organ, de către cine anume? ... care în principiu trebuie supusă procedurii autorizării instanței.
„Această procedură se va aplica o singură dată..”. unde este prevăzută această procedură?
Hotararea Consiliului director al fundatiei. potrivit cu OG 26/2000 citata anterior conform votului necesar adoptarii si uzitata in practica instantelor . Puteti intreba in prealabil si la grafa instantei unde se vor ianainta actele, la biroul asociatii si fundatii.
Ultima modificare: Marți, 14 Februarie 2023
SM LEGAL CONSSULT , Consultant de business
Trebuie sa fie vorba de o confuzie. Fundatiile nu au membri nici Adunare Generala, au Consiliu Director, din care pot sa faca sau nu parte fondatorul sau fondatorii.... Si Consiliul Director nu are cum sa fie format dintr-o singura persoana. Calitatea de fondator nu confera conform legii nici un fel de rol si puteri de decizie ulterior datei dobandirii personalitatii juridice a fundatiei, deci nu ar trebui considerata legala o eventuala prevedere Statutara care confera fondatorului un drept de a participa la decizia sau de a lua el decizia ref. modificari de componenta ulterioara a Consiliuliui Director sau de modificari de statut in general in aceasta calitate de fondator. Doar in sistuatia exceptionala in care se pune problema modificarii scopului fundatiei intrucat cel initial a fost atins partial sau total sau nu mai poate fi atins mai are atributii fondatorul. Prevederea in Statut cum ca nu Consiliul Director ci doar fondatorul alege membri CD nu doar initial ci si la modificari ulterioare este nelegala, pentru art. 16 alin.(2) din OG 26/2000 prevede ca statutul cuprinde si ” k) procedura de desemnare şi de modificare a componentei organelor de conducere, administrare şi control, pe parcursul existenţei fundaţiei;” iar art. 29 alin.2 ref. atributiile COnsiliului Director este si ” h) modificarea statutului fundaţiei;” deci modificarile conform legii le face Consiliulu Director nu fondatorul, neputandu-se in mod valabil deroga prin Statut de la prevederile OG 26/2000 care nu sunt supletive ci imperative. Iar daca totusi s-ar considera ca era valabila actuala prevedere statutara cum ca fondatorul poate modifica CD ulterior numirii primei componente, oricum exista pentru acest caz solutia expres prevazuta de art.30 din OG 26/2000: Art. 30
(1) Consiliul director se compune din cel puţin 3 membri desemnaţi de fondator sau, după caz, de fondatori, la momentul constituirii fundaţiei. (2) În cazul în care, pe parcursul funcţionării fundaţiei, componenţa consiliului director nu se poate modifica în condiţiile stabilite de statut, instanţa prevăzută la art. 17 va desemna, pe cale de ordonanţă preşedinţială, la cererea oricărei persoane interesate, persoanele care vor intra în componenţa consiliului director. ” Deci se cere Judecatoriei numire prin ordonanta presedintiala..... Dar asta ca ultima solutie, daca Judecatoria respinge modificarea de Statut decisa de Consiliul Director pe motiv ca incalca atributiile statutare ale FOndatorului desi ele sunt ilegale si pentru ca OG 26/2000 prevede ca CD este organ si de conducere si administrare si nu enumera fondatorul printre organele fundatiei ( cu atat mai putin ca organ suprem, care poate numi sau demite orgenele inferioare), cat si petnru ca prevedere statutare respective incalca grosolan definitia fundatiei si principii fundamentale - ca asta e o trasatura de baza a unei fundatii - autonomizarea acelui patrimoniu si afectarea lui unui scop ideal, care sa nu mai depinda in viitor de vointa fondatorului / fondatorilor, organul suprem al fundatiei fiind Consiliul Director. Daca tot fondatorul poate modifica componenta CD si e singurul abilitat sa o faca, de facto el este supraordonat si controleaza Consiliul Director, negand insasi esenta definitorie a institutiei fundatiei. De aceea nici nu ar trebui sa se puna problema ca mostenitorii ar avea vreun drept. Si oricum in opinia mea calitatea de fondator de fundatie sau asociatie nu se transmite prin succesiune, si e indubitabil ca e o chestiune intuitu personae si calitatea de membru intr-o asociatie sau membru intr-un Consiliul Director de asociatie si fundatie. Deci mostenitorii fondatorului nu ar trebui sa poate prelua atributiile lui de factor de decizie, de organ de facto al fundatiei. Ca remediu pentru situatia creata, asa cum s-a precizat de catre altcineva pe forum, puteti incerca sa faceti o hotarare a Consiliului Director de modificare a Statutului in sensul eliminarii atributiilor fondatorului si instituirii unei proceduri de autoinnoire a Consiliului Director, prin chiar propriile lui hotarari, cum e normal la o fundatie, si argumentat cu cele indicate de mine mai sus, si daca refuza Judecatoria si in apel si Tribunalul, recurgeti, cand expira mandatul CD, la procedura de ordonanta presedintiala prevazuta de art.30 din OG 26/20002. Sa va luati un avocat bun cu multa experienta pe probleme ONG.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificare cd fundatie sylvyk sylvyk Buna ziua, Avem urmatoarea situatie: un domn mai in varsta este presedintele unei fundatii cu 3 membri fondatori (el,fosta sotie si inca o persoana), acestia ... (vezi toată discuția)
Fundatie infiintata de mai multi fondatori (inca in baza vechii legi din 1924). atticusfortezza atticusfortezza Fundatie infiintata de mai multi fondatori (inca in baza vechii legi din 1924), in statutul careia este prevazut ca orice modificare se semneaza de fondatori. ... (vezi toată discuția)
Inregistrarea noii structuri de conducere Augusta_68 Augusta_68 La o ASOCIATIE (OUG 26/2000) la retragerea unui membru, inscrierea altui nou membru, alegeri noi in componenta CONSILIULUI DIRECTOR... se actualizeaza actul ... (vezi toată discuția)