avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 313 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pilonul 2 pensii - \"mostenitor direct\". Care sunt ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pilonul 2 pensii - "mostenitor direct". Care sunt mostenitorii ...

Pilonul 2 pensii - "mostenitor direct". Care sunt mostenitorii directi si daca un mostenitor indicat intr-un testament este suficient de "direct"? Multumesc.
Trebuie sa dezbateti succesiunea. Mostenitorii sunt cei indicati in certificatul de mostenitor.
Doar testamentul nu este suficient
Multumesc pentru raspuns. Nu ma interesa sa mostenesc eu pe cineva ci...concret: sunt burlac, nu am copii, am 2 frati, 2 nepoti (copiii fratilor) si pe batrana mama in viata, care locuieste cu mine. Sunt inca ok, merg la munca, dar prin hartoagele de pe la medici scrie "risc inalt de accident cardiovascular" sau ceva de genul asta. Unul din nepoti a plecat prin tari straine si a uitat de 10 ani si de "unchiu" si de "mamaie", nu a sunat de 10 ani, macar sa zica un "La multi ani"., desi o duce bine pe unde e. Celalalt nepot e aproape de mine, e prezent in viata noastra, fara vreun interes ascuns, abia a implinit 18 ani si parintii lui i-au putut oferi si un trai decent si o educatie ok (fie vorba, la 18 ani e posibil sa aiba mai multi bani in cont decat mine...la cu totul alta varsta). Ma gandeam ca daca se intampla sa fac un infarct si sa dau coltu', as fi mai impacat sa stiu de-acum ca bruma de banuti acumulati la Pilonul 2 sa mearga catre acest nepot. Ar fi si de prost gust si de rasu' lumii ca celalalt nepot sa emita pretentii la vreun bun sau vreun leu din ce ar ramane dupa mine (e vorba si de apartament, si de altele), dar sunt suficiente stiri pe la TV, cu Gheo' care i-a dat fratelui cu sapa in cap, pt o disputa pe 10m patrati de pamant.
daca faceti un testament, va mosteneste cine vreti
NaeV a scris:

Pilonul 2 pensii - "mostenitor direct". Care sunt mostenitorii directi si daca un mostenitor indicat intr-un testament este suficient de "direct"? Multumesc.

Legea nr. 411/2004, republicata, privind fondurile de pensii administrate privat, nu face distinctie intre mostenitorii legali si testamentari ai unui participant la pilonul 2 de pensii, ceea ce inseamna ca, atat mostenitorii legali , cat si cei testamentari au calitatea de beneficiari ai participantului decedat si pot revendica activul acestuia.

Potrivit actului normative mai-sus mentionat, prin beneficiar se intelege mostenitorul participantului, definit conform prevederilor Codului civil.
Drepturile mostenitorilor (legali sau testamentari) sunt aceleași cu cele ale participanților la fondul de pensii.
Ultima modificare: Joi, 16 Februarie 2023
Cabinet Avocat - Ciurea Cristina, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament. se poate face un testament in care sa fie stipulat ... NaeV NaeV Testament. Se poate face un testament in care sa fie stipulat ca dupa moartea mea, apartamentul meu ramane in folosinta (cu toate drepturile unui proprietar, ... (vezi toată discuția)
Succesiune testamentara mariaalbu mariaalbu Matusa a lasat un testament pe numele nepotului si fratelui ei.Unchiul,sotul ei a intocmit testamentul numai pe numele cumnatului(fratele sotiei),prin care ... (vezi toată discuția)
Rog urgent informatii despre succesiune/mostenire Corina Macovei Corina Macovei Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti cum trebuie sa procedez in urmatoarea situatie: 1. Matusa mea (sora tatalui) a ramas vaduva din anul 2000.Mentionez faptul ca ... (vezi toată discuția)