avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Într-un bloc de 10 etaje, la etajul 3 au apărut pete ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Într-un bloc de 10 etaje, la etajul 3 au apărut pete de umezeala ...

Într-un bloc de 10 etaje, la etajul 3 au apărut pete de umezeala pe verticala peretelui de la baie . După verificare, scurgerile sunt de la coloana de canalizare și din varii motive - stropi de ce o fi, ajung pe pereții ap ., Coloana este umeda și la nivelul etajului 4, cu urme mici de umezeala la baza peretelui din ap respectiv. Acolo a fost spart peretele și se vede cum se preling stropi de apă. De la asociație am primit explicație că , eu trebuie sa repar coloana și apoi ei mă despăgubesc. Adică , cu alte cuvinte, "am tras potul cel mare". Blocul are peste 30 de ani . Sunt obligata sa caut meseriași acceptați de asociație , sa contractez lucrarea și apoi să achit ? Cam așa văd cei de la asociație problema
Cel mai recent răspuns: Viopogy , utilizator 13:40, 15 Februarie 2023
Nu, sunteti obligata sa respectati doar cerintele urmatorului articol :
Articolul 31
(1) Cu un preaviz motivat scris de 5 zile emis de comitetul executiv al asociației de proprietari, proprietarul este obligat să permită accesul președintelui sau al unui membru al comitetului executiv, administratorului și al unei persoane calificate în realizarea lucrărilor de construcții/reparații, după caz, în proprietatea sa individuală, atunci când este necesar să se inspecteze, să se repare ori să se înlocuiască elemente din proprietatea comună, la care se poate avea acces numai din respectiva proprietate individuală. Fac excepție cazurile de urgență când termenul pentru preaviz este de 24 de ore.
(2) În cazul în care proprietarul nu permite accesul în proprietatea sa, în conformitate cu prevederile alin. (1), acesta răspunde civil și penal, după caz, pentru toate prejudiciile create proprietarilor afectați, în condițiile legii.
(3) Proprietarii din condominiu care suferă un prejudiciu ca urmare a executării lucrărilor prevăzute la alin. (1) sunt despăgubiți de către asociația de proprietari, din fondul de reparații.
(4) În cazul în care prejudiciul este cauzat de către executantul lucrărilor de intervenție, persoană fizică/juridică, despăgubirea va fi recuperată de la acesta, în condițiile legii.
(5) Lucrările de intervenție la elementele componente ale proprietății comune, efectuate în baza alin. (1), se execută în condiții stabilite de comun acord și consemnate printr-un acord semnat de către proprietar și asociația de proprietari.
(6) În situația în care, pe parcursul executării lucrărilor de intervenție în baza prevederilor alin. (1), se afectează în orice mod proprietatea individuală, cheltuielile necesare pentru aducerea la starea tehnică inițială a acestora se suportă în condițiile alin. (3) și/sau (4), după caz.
[ link extern ]

Am permis intrarea, totuși, este singurul ap. unde se vede cert despre ce este vorba. Au spus că , cine a depistat este răspunzător de reparație ," doară suntem proprietari". Apoi voi fi despăgubită de asociație. La un bloc de 10 etaje ,coloana de scurgere , nu aparține tuturor ?
Normal ca apartine ...doar ca se vor face reparatii in apartament si nu vor sa se implice. Deci ..cautati instalator ..cereti pret si vorbiti cu asociatia daca platesc suma respectiva.
Costurile trebuie suportate de toti cei deserviti de catre acea coloana de scurgere. Se cheama proprietate comuna exclusiva.
Art. 654 cod civil
Cheltuielile legate de întreţinerea, repararea şi exploatarea părţilor comune
(1) În lipsa unor prevederi legale sau înţelegeri contrare, fiecare coproprietar suportă cheltuielile legate de întreţinerea, repararea şi exploatarea părţilor comune, în proporţie cu cota sa parte.
(2) Cu toate acestea, cheltuielile legate de părţile comune folosite exclusiv de către unii dintre coproprietari cad în sarcina acestora din urmă.

Viopogy a scris:

La un bloc de 10 etaje ,coloana de scurgere , nu aparține tuturor ?

Deci, eu schimb bucata de coloana comuna , ce este cuprinsă între pardosea și tavan ?

Alte discuții în legătură

Scurgere pluviala apartament Gaby1986 Gaby1986 Buna seara...scurgerea pluviala a blocului(eu stau la 4 si scurgerea e in camara) are nevoie urgenta se reparatii deoarece apa s a infiltrat printre palnia ... (vezi toată discuția)
Reparatii la teava comuna de incalzire, respectiv daune interioare Gabby26 Gabby26 Cine suporta reparatiile la teava comuna de incalzire, respectiv daunele provocate in apartament? Concret, teava de incalzire comuna care trece prin ... (vezi toată discuția)
Înlocuire țeava MART ALINA MART ALINA Înlocuire țeava Buna ziua_Locuiesc la etaj. 1 și Vecinul de la parter mi a comunicat ca are pete pe peretele de la hol și Bucătărie.Aceeași situație ... (vezi toată discuția)