avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1915 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... As dori sa știu dacă zidul comun între doua ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

As dori sa știu dacă zidul comun între doua apartamente este ...

As dori sa știu dacă zidul comun între doua apartamente este parte comuna a asociației sau parte comuna a celor doua proprietăți?
S-a reparat o conducta verticala de canalizare de care se leagă doi proprietari care împart pe orizontala aceeași conducta.Bucătăriile sunt spate în spate,având acest zid comun și canalizare comună.Firma a reparat fisura pe coloana comună (cea verticală)și pentru a se lega din nou la canalizare le-a pus alte conducte orizontale de canalizare,obligând asociația de proprietari la plata canalizarii refăcute de care beneficiază cei 2 proprietari
Este corect?Care sunt articole de lege care obliga asociația sa plătească canalizarea orizontală?
Ultima modificare: Luni, 9 Septembrie 2024
Maria 1969, utilizator
Cel mai recent răspuns: BogdanGri , utilizator 20:06, 9 Septembrie 2024
Buna ziua

Da, este corect. Vedeti articolele din lege mai jos.

Daca interventia la proprietatea comuna a impus debransarea (temporara) a celor doi proprietari, ei trebuie rebransati la teava de scurgere. Aceasta cheltuiala (debransarea si rebransarea) se suporta de catre asociatie.

De ce a ales firma sa puna alte tevi, asta tine de specificul situatiei. Probabil pentru ca, odata scoase, tevile vechi nu au mai putut fi refolosite sau refolosirea lor ar fi impus costuri mai mari.

Discutia este asadar nu daca cei doi proprietari ar fi trebuit despagubiti, ci solutia tehnica propusa si efectuata de firma.

Din legea 196/2018

Legea 196/2018
Articolul 37
(1) Zidurile ce separă proprietățile individuale și/sau părțile comune dintr-un condominiu sunt proprietate comună.

Articolul 31
(1) Cu un preaviz motivat scris de 5 zile emis de comitetul executiv al asociației de proprietari, proprietarul este obligat să permită accesul președintelui sau al unui membru al comitetului executiv, administratorului și al unei persoane calificate în realizarea lucrărilor de construcții/reparații, după caz, în proprietatea sa individuală, atunci când este necesar să se inspecteze, să se repare ori să se înlocuiască elemente din proprietatea comună, la care se poate avea acces numai din respectiva proprietate individuală. Fac excepție cazurile de urgență când termenul pentru preaviz este de 24 de ore.
(2) În cazul în care proprietarul nu permite accesul în proprietatea sa, în conformitate cu prevederile alin. (1), acesta răspunde civil și penal, după caz, pentru toate prejudiciile create proprietarilor afectați, în condițiile legii.
(3) Proprietarii din condominiu care suferă un prejudiciu ca urmare a executării lucrărilor prevăzute la alin. (1) sunt despăgubiți de către asociația de proprietari, din fondul de reparații.
(4) În cazul în care prejudiciul este cauzat de către executantul lucrărilor de intervenție, persoană fizică/juridică, despăgubirea va fi recuperată de la acesta, în condițiile legii.
(5) Lucrările de intervenție la elementele componente ale proprietății comune, efectuate în baza alin. (1), se execută în condiții stabilite de comun acord și consemnate printr-un acord semnat de către proprietar și asociația de proprietari.
(6) În situația în care, pe parcursul executării lucrărilor de intervenție în baza prevederilor alin. (1), se afectează în orice mod proprietatea individuală, cheltuielile necesare pentru aducerea la starea tehnică inițială a acestora se suportă în condițiile alin. (3) și/sau (4), după caz.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara! la schimbarea tevilor din apartament,muncitorii au ... baranyaizsuzsa baranyaizsuzsa Buna seara! La schimbarea tevilor din apartament,muncitorii au spart si peretele despartitor dintre baie si bucatarie.Contractul incheiat cu ei nu stipuleaza ... (vezi toată discuția)
Vecina de sub mine ma acuza ca o inund Alexandru Daniel6667 Alexandru Daniel6667 Buna ziua!  De foarte mult timp, vecina din apartementul de sub mine imi bate in usa si imi spune mereu ca are peretii care acopera tevile verticale ... (vezi toată discuția)
Buna ziua ! locuiesc la etajul 2 al unui bloc cu 4 etaje. prin ... Nicu Pitești Nicu Pitești Buna ziua ! Locuiesc la etajul 2 al unui bloc cu 4 etaje. Prin apartamentul meu , trec țevile de apă și canalizare pentru etajele 3 și 4. În prezent , ... (vezi toată discuția)