Buna seara...scurgerea pluviala a blocului(eu stau la 4 si scurgerea e in camara) are nevoie urgenta se reparatii deoarece apa s a infiltrat printre palnia scurgerii si a ajuns sa picure in bucatarie si in dormitor...doamna de la asociatie imi spune ba ca nu e administratorul disponibil,ba ca doar cu contributia vecinilor se poate face(si specifica sus si tare ca trebuie sa strangem intai banii si apoi lucrarea)..va rog sa mi spuneti cum se procedeaza si care sunt pasii legali in rezolvarea problemei!va multumesc
Scurgerea pluviala reprezinta parte comuna
Asociatia de proprietari are obligatia sa asigure buna functionare a partii comune de constructii si instalatii din condominiu
Executarea unei reparatii la parti comune intr-un bloc de locuit in comun reprezinta materializarea interesului factorilor responsabili din asociatie=,presedinte comitet executiv administrator de imobil
Initial sesizati oficial in scris presedintele de asociatie sa dispuna masurile necesare pentru remediere deficienta la partea comuna din condominiu
Daca presedintele de asociatie exercita cu respect si cu bun simt responsabilitatea functiei va dispune masurile necesare remedierii
Conform dispozitii in vigoare,comitetul executiv are la dispozitie o suma pentru plati neprevazute
Conditionat de costuri reparatia poate fi achitata din fondul la dispozitia comitetului
Trebuie verificat responsabil daca se impune interventia strict asupra palniei de scurgere sau a intregii instalatii verticale
Daca deficienta exista strict la nivelul palniei,daca exista interes din partea echipei manageriale a imobilului,ser poate executa lucrarea
Va multumesc de raspuns...as dori sa ma indrumati sa merg in alta parte deoarece i am dat poze cu problemele peretilor si in iulie a spus ca face sedinta cu locatarii.dupa o luna am intrebat o iar si mi a spus ca ma grabesc,mai ales ca sunt nou in bloc...dupa alte 2 saptamani mi a spus ca presedinta are probleme cu tatal dansei apoi ca e internata in spital...acum 4 zile mi a spus ca e frig pt a repara pluviala si ca acoperisul iese din garantia celor 10 ani dar poate fi reparat doar daca sunt de acord vecinii..as putea face plangere undeva?va multumesc
Va salut! Subscriu si eu la aceasta speta (teava de apa pluviala stricata) In cazul meu, situatia este interesanta: stau la ultimul etaj, nu am niciun fel de umezeala sau scurgere, dar vecinul de sub mine are peretii si tavanul ude. Atat noi, cat si administratia blocului cunoastem situatia, insa nu s-a lua vreo masura de remediere, mai mult ca urmare a faptului ca in apartamentul afectat nu locuieste nimeni. Acum, eu ma gandesc la urmatorul scenariu: cineva va ajunge sa locuiasca in acel apartament. Prin urmare, cu deranjul de rigoare, asociatia blocului va fi fortata de imprejurari sa repare teava, adica sa gaseasca meseriasi, care sa sparga peretele din apartamentul meu si sa repare. Logica mea imi spune ca teava este parte comuna a asociatiei, deci reparatia acesteia va fi suportata de asociatia/locatarii de pe coloana (una din cele doua variante). Dilema mea este legata de peretele care va trebui spart: cine va fi responsabil de reparatia peretelui meu, care va trebui spart pentru reparatia unei parti comune a blocului? Eu, in calitate de proprietar, sau asociatia, in calitate de entitate responsabila de gestiunea partilor comune? Stiind cum merg lucrurile in asociatia mea, ma gandesc sa cer inserarea unui articol in contractul de prestari servicii cu meseriasii, care sa acopere si reparatia zidului si aducerea la "forma" anterioara spargerii, pe cheltuiala asociatiei, cel putin din ca urmare a faptului ca obiectivul lucrarii este reparatia unui bun comun asociatiei. Din punct de vedere legal, este posibila o astfel de abordare?
Exista deja in lege prevederea asta (alin 6 de mai jos). Ar fi mai fi un semn de intrebare daca peretele e 'din fabrica' sau daca l-ati construit dvs.
Articolul 31 L 196/2018
(1) Cu un preaviz motivat scris de 5 zile emis de comitetul executiv al asociației de proprietari, proprietarul este obligat să permită accesul președintelui sau al unui membru al comitetului executiv, administratorului și al unei persoane calificate în realizarea lucrărilor de construcții/reparații, după caz, în proprietatea sa individuală, atunci când este necesar să se inspecteze, să se repare ori să se înlocuiască elemente din proprietatea comună, la care se poate avea acces numai din respectiva proprietate individuală. Fac excepție cazurile de urgență când termenul pentru preaviz este de 24 de ore.
(2) În cazul în care proprietarul nu permite accesul în proprietatea sa, în conformitate cu prevederile alin. (1), acesta răspunde civil și penal, după caz, pentru toate prejudiciile create proprietarilor afectați, în condițiile legii.
(3) Proprietarii din condominiu care suferă un prejudiciu ca urmare a executării lucrărilor prevăzute la alin. (1) sunt despăgubiți de către asociația de proprietari, din fondul de reparații.
(4) În cazul în care prejudiciul este cauzat de către executantul lucrărilor de intervenție, persoană fizică/juridică, despăgubirea va fi recuperată de la acesta, în condițiile legii.
(5) Lucrările de intervenție la elementele componente ale proprietății comune, efectuate în baza alin. (1), se execută în condiții stabilite de comun acord și consemnate printr-un acord semnat de către proprietar și asociația de proprietari.
(6) În situația în care, pe parcursul executării lucrărilor de intervenție în baza prevederilor alin. (1), se afectează în orice mod proprietatea individuală, cheltuielile necesare pentru aducerea la starea tehnică inițială a acestora se suportă în condițiile alin. (3) și/sau (4), după caz.
Sa ma bata Dumnezeu daca pricep.
De unde vine treaba asta cu "suma" aflata la dispozitia comitetului executiv?? Eu nu am gasit nici in legea 230/2017 si nici in 196/2018 o referire la asa ceva. Orice avarie aparuta in proprietatea comuna se rezolva cu banii din fondul de reparatii. Putem spune ca uite, a aparut ceva neprevazut. Da, dar oricare com. executiv cu scaun la cap ar trebui sa se ingrijeasca ca in acel fond sa existe permanent o suma modica tocmai ptr. astfel de situatii. De acolo se cheltuie ptr. interventii de urgenta ca in cazurile explicate mai sus. Si da, daca in timpul interventiei este cumva afectata proprietatea individuala tot din fondul de reparatii se plateste. De ce? simplu. Pai daca trebuie spart un zid la mine in casa ptr. a se ajunge la o coloana de apa (proprietate comuna) inseamna ca la mine se produc niste stricaciuni care trebui ulterior reparate. De unde? din fondul de reparatii fratilor.
O teava buclucasa
razvan1986
Ne-am mutat de curand in bloc si ca toata lumea am facu reparatii in apartament. Din greseala unul din meseriasi a dat o gaura in peretele din camara si a ... (vezi toată discuția)
Fond de reparatii
valycalciu
Buna ziua ..
as avea rugamintea de a mi se raspunde la o intrebare :
daca platesc cota parte la fond de reparatii la asociatie , cine trebuie sa se ocupe de ... (vezi toată discuția)
Înlocuire țeava
MART ALINA
Înlocuire țeava
Buna ziua_Locuiesc la etaj. 1 și Vecinul de la parter mi a comunicat ca are pete pe peretele de la hol și Bucătărie.Aceeași situație ... (vezi toată discuția)