avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 774 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Scurgere pluviala apartament
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Scurgere pluviala apartament

Buna seara...scurgerea pluviala a blocului(eu stau la 4 si scurgerea e in camara) are nevoie urgenta se reparatii deoarece apa s a infiltrat printre palnia scurgerii si a ajuns sa picure in bucatarie si in dormitor...doamna de la asociatie imi spune ba ca nu e administratorul disponibil,ba ca doar cu contributia vecinilor se poate face(si specifica sus si tare ca trebuie sa strangem intai banii si apoi lucrarea)..va rog sa mi spuneti cum se procedeaza si care sunt pasii legali in rezolvarea problemei!va multumesc
Cel mai recent răspuns: VeroVer , utilizator 15:56, 17 Iunie 2021
Va multumesc pentru raspuns! Zidul in cauza este 'din fabrica'.
Daca inteleg cum trebuie articolul din lege, logica fireasca a pasilor ar fi:
1. Se reclama la asociatie existenta problemei.
2. "Președintelui sau al un membru al comitetului executiv, administratorul și o persoana calificata în realizarea lucrărilor de construcții/reparații," vin in inspectie, dupa ce notifica in prealabil in scris, conform cu termenul de 5 zile/24h. In acest caz, cum se face diferentierea intre cazurile de urgenta, care sa intre in incidenta celor 24h, si celelalte? Este la libera intelegere?
3. Se incheie "un acord semnat de către proprietar și asociația de proprietari", in "condiții stabilite de comun acord". De aici inteleg ca, in cazul in care comitetul executiv propune realizarea reparatiei cu "nea Ilie de la coltu' blocului", pentru ca este "de-al nostru si avem incredere doar in el" (persoana/situatie fictive, dar extrem de plauzibile), am posibilitatea de a refuza propunerea si de a cere un acord incheiat cu o firma de specialitate Poate fi considerata o tergiversare a reparatiei, datorata dorintei mele de a ma proteja. In acest caz, pot fi supus anumitor penalitati din punct de vedere legal?
4. Se realizeaza reparatie efectiva.

CipM a scris:

Exista deja in lege prevederea asta (alin 6 de mai jos). Ar fi mai fi un semn de intrebare daca peretele e 'din fabrica' sau daca l-ati construit dvs.

Articolul 31 L 196/2018
(1) Cu un preaviz motivat scris de 5 zile emis de comitetul executiv al asociației de proprietari, proprietarul este obligat să permită accesul președintelui sau al unui membru al comitetului executiv, administratorului și al unei persoane calificate în realizarea lucrărilor de construcții/reparații, după caz, în proprietatea sa individuală, atunci când este necesar să se inspecteze, să se repare ori să se înlocuiască elemente din proprietatea comună, la care se poate avea acces numai din respectiva proprietate individuală. Fac excepție cazurile de urgență când termenul pentru preaviz este de 24 de ore.
(2) În cazul în care proprietarul nu permite accesul în proprietatea sa, în conformitate cu prevederile alin. (1), acesta răspunde civil și penal, după caz, pentru toate prejudiciile create proprietarilor afectați, în condițiile legii.
(3) Proprietarii din condominiu care suferă un prejudiciu ca urmare a executării lucrărilor prevăzute la alin. (1) sunt despăgubiți de către asociația de proprietari, din fondul de reparații.
(4) În cazul în care prejudiciul este cauzat de către executantul lucrărilor de intervenție, persoană fizică/juridică, despăgubirea va fi recuperată de la acesta, în condițiile legii.
(5) Lucrările de intervenție la elementele componente ale proprietății comune, efectuate în baza alin. (1), se execută în condiții stabilite de comun acord și consemnate printr-un acord semnat de către proprietar și asociația de proprietari.
(6) În situația în care, pe parcursul executării lucrărilor de intervenție în baza prevederilor alin. (1), se afectează în orice mod proprietatea individuală, cheltuielile necesare pentru aducerea la starea tehnică inițială a acestora se suportă în condițiile alin. (3) și/sau (4), după caz.

Buna ziua! Va rog sa ma lămuriri și pe mine intr-o problema cu apa pluvială. Locuiesc într-un sat din județul Galați unde sau făcut modernizări cu asfaltarea străzilor in 2013, cu canalizări pentru apa folosită, sistem de distribuire a apei potabile, iar domnul primar spune ca ar trebui sa fim multumiți cu cât de multe s-au făcut, dar de cate ori ploua, apa de ploaie care este recoltată de pe câteva străzi cu ajutorul șanțurilor, căci spune dansul ca sint obligatorii șanțurile pe străzi,( de-acord cu dumnealui), dar toată apa colectata de pe străzi este distribuită intr-o proprietate privată, căci nu are alta soluție, spune dansul. Nu văd ligica la nimic din toate astea. Casa mea fiind situată la mijlocul străzii unde m-aș afla in punctul literei V căci strada e ca o barca cu diferența de nivel de 2 metri. Ce se poate face căci de câte ori ploua casa mea se afla cu jumătate de metronom apa?! Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

O teava buclucasa razvan1986 razvan1986 Ne-am mutat de curand in bloc si ca toata lumea am facu reparatii in apartament. Din greseala unul din meseriasi a dat o gaura in peretele din camara si a ... (vezi toată discuția)
Fond de reparatii valycalciu valycalciu Buna ziua .. as avea rugamintea de a mi se raspunde la o intrebare : daca platesc cota parte la fond de reparatii la asociatie , cine trebuie sa se ocupe de ... (vezi toată discuția)
Înlocuire țeava MART ALINA MART ALINA Înlocuire țeava Buna ziua_Locuiesc la etaj. 1 și Vecinul de la parter mi a comunicat ca are pete pe peretele de la hol și Bucătărie.Aceeași situație ... (vezi toată discuția)