avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 324 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Dizolvare asociație non profit după decesul unui ...
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Dizolvare asociație non profit după decesul unui membru.

Bună ziua.ae poate dizolva o asociație non profit după decesul unui membru,asociația având doar trei membri?
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Februarie 2023
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 15:56, 5 Martie 2023
Da
Cf. prevederilor ORD. 26/2000, Art. 55 (1), Asociația se dizolvă de drept prin:
"d) reducerea numărului de asociați sub limita fixată de lege, dacă acesta nu a fost complinit timp de 3 luni.
(2) Constatarea dizolvării se realizează prin hotărârea judecătoriei în a carei circumscripție se afla sediul asociației, la cererea oricărei persoane interesate.”
Faptul ca un membru din trei a decedat nu implica in mod necesar dizolvarea asociatiei. Daca ceilalti doi insa nu mai doresc sa continue activitatea ei, si deci sa atraga cel putin un nou membru, pot recurge la procedura dizolvarii voluntare a asociatiei. Nu ar trebui sa lasa sa treaca cele trei luni de gratie si sa ceara constatarea dizolvarii de drept, decat daca eventual pot face dovada ca au efectuat, fara succes, demersuri consistente de atragere a unui nou membru.... Procedura de dizolvare voluntara, de drept sau judecatoreasca e descrisa in cap. IX din OG 26/2000, o puteti citi in forma actualizata pe site-ul Ministerului Justitiei: [ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Doresc sa dizolv asociatia al carei presedinte sunt. luizalle luizalle Doresc sa dizolv asociatia al carei presedinte sunt. Am avut doar 3 membrii toata perioada (doar membrii fondatori) si unul dintre ei a decedat acum ceva timp. ... (vezi toată discuția)
Retragere fondatori ong marcoviciu marcoviciu Buna ziua. Am rugamintea sa ma lamuriti in urmatoarea chestiune: in cazul unei asociatii culturale, cu 3 membri fondatori, fara niciun angajat, daca unul din ... (vezi toată discuția)
Desfiintare asociatie proprietari Dely77 Dely77 Buna seara. Doresc sa stiu pasii si actele necesare dizolvarii unei asociatii de proprietari ca urmare a vanzarii imobilului catre o simgura persoana. Este ... (vezi toată discuția)