am si ieu o nelamurire in legatura cu mai multe terenuri arabile si pasuni;bunica are 4 baieti si doua fete dintre care unul a decedat, ia locuieste in alta zona la una din fete si unul dintre baieti sta in casa bunici cu nevasta si copii,unul din frati care locuieste in acelasi cartier unde sta bunica sa dus la primarie in comuna unde are casa si terenurile si a obtinut titlu de proprietate pe toate terenurile care le avea bunica nu stiu sigur daca si pentru casa,terenurile ierau trecute pe rol la primarie in comuna respectiva din mosteniri de la parinti ,bunici...neavind titlu de proprietate ;intrebarea mea este cum poate obtine un singur baiat al bunici mele titlu de proprietete atita timp cit ia traieste,bunicul ieste decedat si ceilalti frati si surori nu sunt de acord cu improprietarirea unui singur baiat si nici bunica mea,si unde se pot adresa pentru rezolvarea situatiei si daca se poate face ceva ; va multumesc frumos
buna ziua!
pai dvs nu ne dati toate detaliile.
poate aceste trenuri au apartinut bunicului, si fiul cel cu titlu este singurul care a facut demersurile cerute de legea 18/1991.
Eu o sa incerc ca va explic "cruda realitate": se poate, in baza unei cereri formulate in baza legii 18/1991 sau subsecvente. Aceste legi dau dreptul mostenitorilor sa solicite reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor detinute de autorii lor (in cazul de fata, terenurile bunicului). Aceste minunate legi ale fondului funciar nu prevad depunerea nici unei declaratii privind existenta si a altor mostenitori decat a celui care face cererea, nici efectuarea unor eventuale verificari in acest sens. Mai mult inca, atunci cand calitatea de mostenitor nu este dovedita printr-un certificat de mostenitor, ea poate fi dovedita in orice alt fel. De asemenea, doar bunul simt (nu legea) poate obliga un mostenitor sa declare ca, eventual, ar mai exista si alte persoane indreptatite (si sa-i anunte: "Fratilor, eu fac cerere sa iau pamantul inapoi! hai sa depuneti si voi cereri, sa nu ne certam mai tarziu!"
Concluzia: oricare mostenitor poate formula cerere in baza legilor fondului funciar si obtine pamantul, in conditiile in care are vocatie succesorala (si fiul bunicului are aceasta vocatie, cu siguranta); legea ofera posibilitatea de a depune cerere, insa nu obliga pe nimeni sa o faca.
Fara sa fiu ironica ori sarcastica, ci doar privind realitatile societatii de azi, as spune ca cine nu are grija de interesele sale la vreme, de obicei bate pe la usile instantelor, invocand vicii de procedura si rautatea rudelor care nu l-au rugat sa vina sa-si valorifice drepturile...