avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Examen auto picat din cauza unei vârstnice ce a ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Examen auto picat din cauza unei vârstnice ce a traversat neregulamentar.

Bună ziua!
Aș avea și eu o întrebare.
Ieri am susținut examenul auto. Sunt o persoană responsabilă și corectă. Am condus foarte bine, atât eu cât și instructorul eram siguri de reușită.
La o intersecție am așteptat la semafor, apoi mi am continuat drumul, am ajuns la o trecere de pietoni am dat prioritate, apoi am mers înainte.
Un alt automobil a venit de pe contrasens și a efectuat o manevră de parcare. Am așteptat întrucât nu puteam depăși în condiții de siguranță, căci din celălalt sens veneau alte autovehicule cu viteză. Mașina care parcase recent era neagră cu geamuri fumurii, iar spatele ii era ieșit puțin pe sensul meu de mers, însă aveam loc sa ma strecor. Când să mă pornesc ușor de pe loc nici nu apucasem să eliberez ambreiajul, o vârstnica a ieșit dintr-o dată de după mașina neagră ce parcase. Ea dorind să traverseze prin loc nepermis fără a se asigura, am călcat imediat frână, de cum am zărit-o, dar se pare că și examinatorul o călcase.
M-am simțit neindreptatita. Am picat,..foaia de examinare era albă nu avusesem nici o greșeală, doar cele 21 de puncte erau trecute pt intervenția polițistului. Chiar și dumnealui mi-a spus ca am mers foarte bine și că îi pare rău pentru cele întâmplate.
Dar pentru doamna respectivă nu există nici o sancțiune? Toți facem ce vrem în societate? Nu mai există reguli? Țin sa precizez ca în zona respectivă sunt camere.
Așadar întrebările mele sunt:
Eu sunt vinovată de situație măcar să știu să învăț din greșeli.
Există sancțiuni pentru femeia respectivă?
Vă mulțumesc pentru eventualele răspunsuri!
Ultima modificare: Vineri, 24 Februarie 2023
Alexandra998, utilizator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 09:29, 27 Februarie 2023
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru doamna respectiva exista sanctiune, mica, de 2 puncte amenda, la minim 145 RON, la jumatate).
Articolul 99
(1) Constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa I de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de către persoane fizice:
.................................
3. nerespectarea de către pietoni a normelor privind circulația pe drumurile publice;
[ link extern ]
Problema dvs. e, se pare, ca examinatorul a frinat inainte de a apasa dvs. pe frina, sau asa a interpretat. Astfel a evitat un posibil accident cu victima, caz de cercetare penala, nu contraventie.

Nu trebuie sa va faceti griji, astfel de cazuri cu pietoni neglijenti, se intimpla si profesionistilor. Uneori cu urmari tragice., ani multi de procese . Bine ca a fost numai atit, retineti partea buna.
Ultima modificare: Vineri, 24 Februarie 2023
latka, moderator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Exista sanctiun ept persoana respectiva și ar fi fost poate sancționată dacă contravenția era observata de un brav polițist.Dvs credeați ca o sa coboare examinatorul din mașină sa o sancționeze,?
@latka
Vă mulțumesc frumos pentru răspuns și încurajare. De asemenea și pentru textul de lege oferit.
Dar totuși astfel de întâmplări nefericite nu ar mai avea loc dacă oamenii ar fi responsabili, atenți și disciplinați!
Încerc să observ problema din exterior. Cum ați spus să observ partea pozitivă în cazul meu. Dar din nefericire oamenii nu conștientizează riscurile la care se supun, doamne ferește pot muri sau rămâne invalizi pe viață...

@CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT
Vă mulțumesc frumos pentru răspunsul dat. Voiam să mă informez mai mult cu privire la atribuțiile polițistului.
Sinceră să fiu în imaturitatea mea, da credeam că examinatorul îi va da măcar un avertisment. După ce am trecut, doamna respectivă a continuat să traverseze neregulamentar prin aceeași zonă, lucru sezizat prin oglinzi.
Ultima modificare: Duminică, 26 Februarie 2023
Manuela Rășină, administrator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Aceasta intamplare mi-a amintit de ziua cand am dat examenul de traseu iar un pieton in stare de ebrietate era pe mijlocul trecerii de pietoni si-mi facea mie semn sa trec. Politistul atat astepta sa fac :)) ca sa ma pice. In spate se claxona in disperare. Am avut rabdare si un timp ne-am facut semne reciproc, eu ca el sa treaca si pietonul mie sa-mi continui drumul. Nici la mine n-ar fi putut cobori politistul sa-l indemne sa treaca. Intr-un final a traversat, iar eu am luat permisul.
Dvs ati avut ghinion, dar o sa fie mai bine data viitare. Bafta!
1 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu fiti necajita.... Veti dobandi permisul data urmatoare. Imaginati-va totusi, daca acea femeie care a traversat prin loc nepermis ar fi fost mama sau bunica dumneavoastra, tot la fel ati fi gandit? Ati fi vrut sanctionarea dumneaei? Lumea este asa cum este ea, nu cum vrem noi. Ganditi-va si la deosebirile dintre cuvintele dreptate si justitie......

Alte discuții în legătură

Trecere prin loc nepermis soldat cu accident onofrei constantin onofrei constantin am surprins si accidentat un pieton care sa angajat in tranversarea strazii prin loc nepermis pietonu este de 3 zile in coma cica de gradul 4 (nu ... (vezi toată discuția)
Cum contest un proces verbal (contraventie rutiera pieton)? ioanm94 ioanm94 Buna ziua! Astazi am avut ghinionul sa primsc o amenda(97.5 RON) pe nedrept sau cel putin asa consider.In calitate de pieton am traversat o stada ... (vezi toată discuția)
Plangere contraventionala Ciprianwfu Ciprianwfu Buna ziua!In urma cu o zi am fost oprit de politia rutiera si sanctionat cu suma de 360Ron,sau 180ron in 48 de ore, pentru neacordare de prioritate unui ... (vezi toată discuția)