Am un ONG lasa asa de 8 ani. L-am infiintat cu un scop care nu a mai putut fi aplicat, si membrii fondatori s-au certat si nu au mai tinut legatura. Nu s-a depus nicio declaratie de niciun fel, nu s-a facut nimic. Cum desfiintez fara sa platesc amenzi sau altele?
george-neagu
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Nu se poate și în plus, toți membrii ăcelei asociatii sunt răspunzători direct de situația nedepunerii declarațiilor și a bilanțurilor anuale pentru aceasta perioada.
Da, chiar dacă ONG nu a avut activitate, trebuia depusă declarația pe zero. După primul an fără activitate, aveați posibilitatea de a depune o declarație de inactivitate, în loc de bilanț.
Dizolvarea asociației se poate face fără toți membrii prezenți, cf. Ord. 26/2000, Art. 55: “(1) Asociația se dizolvă de drept prin:
c) imposibilitatea constituirii adunării generale sau a consiliului director în conformitate cu statutul asociației, dacă această situație durează mai mult de un an de la data la care, potrivit statutului, adunarea generală sau, după caz, consiliul director trebuia să se constituie (…)
(2) Constatarea dizolvării se realizează prin hotărârea judecătoriei în a cărei circumscripție se afla sediul asociației, la cererea oricărei persoane interesate.”
Depuneți cerere de dizolvare la judecătoria în a cărei circumscripţie se află sediul asociaţiei: cf. legii, prin hotărâre judecătorească va fi numit un lichidator care se va ocupa de operațiunile de lichidare și radierea asociației din Registrul ONG.
Eu sunt un om bolnav, locuiesc la 50 km de oras intr-un sat. Nu am posibiltatea de a ma deplasa fara sa angajez un sofer personal, ca nu rezist la autobuz care e la 4 dimineata si se intoarce seara la 6, si am pensie de boala, deci am oare posibiltatea de a face asta de la distanta?
Ma refer la demersurile pentru radiere.
Dobandirea calitatii de membru intr-o asociatie, si mai ales ca calitatii de membru in Consiliu Director implica o serie de raspunderi legale si contractuale fata de asociatie si fata de terti, pe care vi le-ati asumat odata ce ati ales sa dobanditi acele calitati. Faptul ca nici atunci nici ulterior nu v-ati interesat si nu ati realizat si ce raspunderi implica acea calitate nu este un motiv intemeiat de exonerare de la raspunderea juridica respectiva. Conform Coduli Civil, membrii Consiliului Director al asociatiei raspund personal si solidar atat fata de asociatie cat si fata de terti pentru eventualele nelegalitati pentru care au o culpa - in cazul acesta culpa este omisiunea de a lua masurile ca asociatia sa isi indeplineasca respectivele obligatii legale de declarare... INSA costurile le puteti recupera in parte de la ceilalti membri ai Consiliului Director daca nu a existat, prin prevederile Statutului sau prin alt act, raportat la functia Dvs. in Consiliul Director, ca v-ati asumat Dvs. exclusiv sarcina si deci raspunderea pentru respectivele demersuri... Ceea ce oricum greu de crezut ca era legal si statutar posibil, caci Adunarea Generala trebuia sa aproba situatiile financiare anuale si Adunarea Generala trebuia confocata de Consiliul Director, deci nu vad cum ar putea pretinde alti membri ai Consiliului Director ca ei nu au o culpa in situatia respectiva care intelegem ca dureaza de ani de zile....