avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 945 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Constatarea instanței a lipsei de activitate și ...
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Constatarea instanței a lipsei de activitate și dizolvarea de drept la ong?

Sunt președintele unui ONG, asociație, care nu a mai avut activitate în ultimii 15 ani. Pot depune singur către judecatorie balanța, bilanțul contabil pentru toți acești ani sau pentru toți anii de când există, pentru a obține constatarea instanței a lipsei de activitate și dizolvarea de drept? Am nevoie de avocat?
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Septembrie 2024
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: MartinM , utilizator 19:17, 27 Septembrie 2024
Nu este nevoie de avocat.

Asociația se dizolvă de drept prin:
a) împlinirea duratei pentru care a fost constituită;
b) realizarea sau, după caz, imposibilitatea realizării scopului pentru care a fost constituită, dacă în termen de 3 luni de la constatarea unui astfel de fapt nu se produce schimbarea acestui scop;
c) imposibilitatea constituirii adunării generale sau a consiliului director în conformitate cu statutul asociației, dacă această situație durează mai mult de un an de la data la care, potrivit statutului, adunarea generală sau, după caz, consiliul director trebuia să se constituie;
d) reducerea numărului de asociați sub limita fixată de lege, dacă acesta nu a fost complinit timp de 3 luni.
Constatarea dizolvării se realizează prin hotărârea judecătoriei în a carei circumscripție se afla sediul asociației, la cererea oricărei persoane interesate.
Mulțumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desfiintare asociatie proprietari Dely77 Dely77 Buna seara. Doresc sa stiu pasii si actele necesare dizolvarii unei asociatii de proprietari ca urmare a vanzarii imobilului catre o simgura persoana. Este ... (vezi toată discuția)
Dizolvare ong DANTES70 DANTES70 Buna ziua, 1. As vrea sa stiu care este procedura cea mai simpla de dizolvare a unui ONG, daca acesta nu a mai avut nici un fel de activitate timp de 8 ani, ... (vezi toată discuția)
Dizolvare de drept - asociatie lumierre lumierre Am fost membra a unei asociatii care din 2006 nu mai indeplineste numarul de membrii necesari pt a ramane legal constituita. Din cei 3 membrii s-au retras 2 ... (vezi toată discuția)