avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 614 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Asociatie non profit asociat decedat
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Asociatie non profit asociat decedat

Rog confirmare pentru asociatie non profit înființată cu 3 asociați in cazul in care un asociat decedeaza ce se intampla procedural?
Asociația poate functiona cu 2 asociați?
Ultima modificare: Luni, 17 Decembrie 2018
claudiughebauer1975, utilizator
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 15:54, 20 Decembrie 2018
Nu. Trebuie sa mai atrageti in ong minim un membru cu drepturi depline, sa convocati si sa desfasurati adunarea generala de alegeri si apoi sa depuneti la judecatorie procesul verbal al adunarii generale cu noua structura de conducere.
Sa aveti la sediul asociatiei copie dupa certificatul de deces al membrului.
Ultima modificare: Luni, 17 Decembrie 2018
george-neagu, moderator
Exista un termen legal pentru a aduce al treilea membru?
Va redau din Ordonanta nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii, art. 55. - (1) Asociatia se dizolva de drept prin:
a) implinirea duratei pentru care a fost constituita;
b) realizarea sau, dupa caz, imposibilitatea realizarii scopului pentru care a fost constituita, daca in termen de 3 luni de la constatarea unui astfel de fapt nu se produce schimbarea acestui scop;
c) imposibilitatea constituirii adunarii generale sau a consiliului director in conformitate cu statutul asociatiei, daca aceasta situatie dureaza mai mult de un an de la data la care, potrivit statutului, adunarea generala sau, dupa caz, consiliul director trebuia sa se constituie;
d) reducerea numarului de asociati sub limita fixata de lege, daca acesta nu a fost complinit timp de 3 luni.
(2) Constatarea dizolvarii se realizeaza prin hotararea judecatoriei in a carei circumscriptie se afla sediul asociatiei, la cererea oricarei persoane interesate.
da, trei luni. ca sa fie membru in asociatie. Pentru consiliul director, daca era format din trei membri si acum si acolo e post vacant, legea nu prevede un termen de completare.... daca statutul prevede de ex. ca CD poate functiona cu doi din cei trei membri... atunci cel tarziu la proxima sedinta de AG ordinara in primavara anului care vine faceti si alegeri partiale..... altminteri faceti o sedinta AG extraordinara mai repede ca sa compeltati locul vacant in consiliul director...... Pentru mai multa siguranta pe viitor ar fi mai bine sa aveti ceva mai multi membri in asociatie, nu doar trei.....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Putem s-a iesim dintr-o asociatie nonprofit fara a avea nevoie de lichidator? barabancea barabancea Eu impreuna cu inca 2 asociati am infintat o asociatie non profit pt ajutorarea persoanelor bolnave si sarace,acum cei 2 vor pleca in strainatate si vrem s-o ... (vezi toată discuția)
Dizolvare/transfer conducere ong arhiulia arhiulia Viitorul meu sot are nevoie de indrumare: \"Sunt Președinte și membru fondator al Asociației Deschide Ochii, înființată în anul 2010. Mă gândeam să o ... (vezi toată discuția)
Expirare mandat presedinte, cd, cenzor unarcisa unarcisa Buna ziua. In cadrul unei asociatii expira mandatul de 4 ani al presedintelui, al vicepresedintilor, al membrilor Consiliului Director, precum si al cenzorului ... (vezi toată discuția)