avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mama si matusa mea au un apartament in Timisoara. ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mama si matusa mea au un apartament in Timisoara. Amandoua au ...

Mama si matusa mea au un apartament in Timisoara. Amandoua au murit in Statul Florida,USA. O avocata din Timisoara mi-a scos CF si imi spune ca succesiunea se face unde au murit ele. Dar ele aici in America nu au bunuri de impartit absolut nimic. Avocatii cu care am vorbit imi spun sa se faca succesiunea in Romania unde au bunuri de impartit. Ce pot sa fac? Chiar nu pricep cei din Romania ca atunci cand persoana decedata nu are bunuri aici in USA nu se face succesiune?De unde sa le dau eu act de succesiune din Statul Florida unde ele au murit daca nici un avocat nu imi face succesiune pentru persoane decedate care nu au bunuri de impartit?
Ultima modificare: Marți, 28 Februarie 2023
Calmate18, utilizator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 08:19, 22 Martie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
"Moştenirea este supusă legii statului pe teritoriul căruia defunctul a avut, la data morţii, reşedinţa obişnuită".
Codul civil roman, art.2633, alin 1.

Resedinta obisnuita era in SUA. Bunurile de impartit sunt in Romania.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dnele in cauza erau cetateni americani,sau aveau numai drept de rezidenta in usa fiind cetateni romani?duceti actele de stare civila la notar.succesiunea se dezbate la ultimul domiciliu (in acte) al decedatului.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cumva, când ați consultat avocatul/notarul din Florida, i-ați spus că doamnele defuncte nu au proprietăți în SUA, dar ați omis să-i spuneți că au avut proprietăți în România? Gândindu-vă poate că ce treabă ar avea vreun notar din SUA cu niște imobile din România...

Ceea ce ați omis însă să luați în considerare este că o persoană poate avea proprietăți peste tot în lume, dar la moartea acesteia procedura succesorală este îndeplinită o singură dată. Gândiți-vă la Donald Trump, care are proprietâți cel puțin la New York și-n Florida, la Liviu Dragnea cu bunuri în România și-n Brazilia, la Adriean Videanu, proprietar în România, Monaco și Franța etc. Unii au cumpărat terenuri chiar și pe Lună și Marte; acum aceste titluri de proprietate sunt nule deoarece contravin tratatului spațial din 1967, dar în viitor, cine știe...

De aici și regula din dreptul românesc că procedura succesorală se.îndeplinește în jurisdicția în care s-a aflat ultimul domiciliu al decedatului. Obiect al dezbaterii succesorale sunt toate bunurile, indiferent de jurisdicția în care se află acestea. Deci, în cazul fostului primar Mazăre nu se va face o procedură în România pentru ce are în România și o altă procedură în Madagascar, pentru ce are în Madagascar.

În concluzie, nu sunt familiarizat cu legislația din statul Florida, dar v-aș îndemna să discutați din nou cu cine ați discutat anterior și să nu îi mai spuneți că doamnele nu au lăsat în urma lor nimic, ci că există niște proprietăți de partea cealaltă a iazului, cum se mai referă uneori americanii la Europa. Dacă legea floridană vă dă opțiunea să îndepliniți procedura la locul situării bunurilor, puteți să vă adresați unui notar în România, în baza legii de la locul ultimului domiciliu al defunctelor.
Știu o familie care locuiau in America,dubla cetățenie ( romană și americană),unul dintre soți a murit,iar celălalt soț a făcut succesiune atât in America,pentru bunurile din America ,cât și in România,pentru bunurile din România.Bunurile mobile erau la Timișoara și a făcut succesiune la notar.
Din nou, nu știm însă ce a raportat soțul supraviețuitor autorității americane. Repet, mi se pare ilogic, având în vedere că mulți americani au proprietăți în alte țări (Bahamas, Costa Rica etc.), unii din ei în mai mult de o singură țară, ca să fie o procedură succesorală separată în fiecare țară.

ana_ola a scris:

Știu o familie care locuiau in America,dubla cetățenie ( romană și americană),unul dintre soți a murit,iar celălalt soț a făcut succesiune atât in America,pentru bunurile din America ,cât și in România,pentru bunurile din România.Bunurile mobile erau la Timișoara și a făcut succesiune la notar.

Alte discuții în legătură

Buna ziua, succesiune complicata. am o cunostinta care are o situatie deosebita in legatura ... Viomio Viomio Buna ziua, Am o cunostinta care are o situatie deosebita in legatura cu succesiunea.Pe scurt, situatia se prezinta asa : doi soti care au cetatenie romana si ... (vezi toată discuția)
Acte succesiune deces germania irimok irimok buna ziua, pentru o persoana care a locuit si a decedat in Germania ( certif de deces eliberat de statul german) pentru a demara actiunea succesorala in ... (vezi toată discuția)
Succesiune xp-kry xp-kry In conditiile date : 1.sotie divortata de sot 2.inainte de divort s-a locuit in casa mamei sotului , proprietate a acesteia 3.dupa divort sotia da in ... (vezi toată discuția)