avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 601 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Bună ziua,am o întrebare,in blocul in care locuiesc ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Bună ziua,am o întrebare,in blocul in care locuiesc și sunt ...

Bună ziua,am o întrebare,in blocul in care locuiesc și sunt proprietară când au fost vânturile puternice a fost luat acoperișul.Eu locuiesc la etajul 2 .Precizez că acum suntem OBLIGAȚI de lege să contribuim cu plata pentru reparațiile vecinilor de la etajul 4.Intrebarea e:de ce noi suntem obligați să plătim la fiecare 5-6 ani pentru refacerea acoperișului iar proprietarii de la etajul 4 nu sunt obligați să își facă asigurare? Asociația de locatari și mai ales proprietarii ultimului etaj ne obligă și ne forțează cu amenințări etc.sa dam banii ori de câte ori necesită reparații.Parerea mea e că ar trebui o lege care să îi oblige la o asigurare.
Cel mai recent răspuns: Ionut.ion , utilizator 10:22, 2 Martie 2023
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
E simplu, acoperisul e si al dvs. , daca nu ati aflat pina acum. E parte comuna a condominiului in care sunteti proprietara. Fiecare isi face asigurarea strict doar pentru proprietatea sa individuala. Singura problema, in cazul asta e ca acoperisul sa fi fost construit cu forme legale, adica sa existe din constructia blocului sau sa fi fost construit dupa aceea cu autorizatie de construire. Doar asa va puteti opune, cu succes, chiar si in instanta.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Martie 2023
latka, utilizator
Plus ca acel acoperis ar trebui facut de la inceput destul de rezistent incat sa nu fie probleme cu el la fenomenele meteo normale din tara noastra ( ma refer la vanturile normale pentru noi, nu tornade... ) si nu cred ca sunt tornade din 6 in 6 ani pentru a fi necesara refacerea lui.
La fel si pentru tabla ( sau cu este el acoperit), exista o garantie de producator care poate spune ca nu sunt probleme cu ea timp de X ani daca aceasta este montata si intretinuta ok.

Cu alte cuvinte... ceva este in neregula acolo, nu este ok sa repari un acoperis montat corect din 6 in 6 ani ( ca faci o intretinere-dai un grund pe tabla... sau vine o tornada si il darama... asta este alta treaba...).

Reparatiile sunt facute cu firme specializate sau cu nea Ion*, recomandat de administrator?
Lucrarea este făcută de data asta de o firmă autorizată care a făcut o estimare la un preț care include 4 mm de bitum și carton cu garanția de 5 ani atât.Mie nu mi se pare corect .Dar mai ales că ne obligă să punem banii înainte de a vedea finalizată lucrarea.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Martie 2023
Myky_mimi82, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Acoperisul reprezinta parte comuna
Asociatia de proprietari se infiinteaza cu scopul administrarii si asigurarii starii tehnice a partii comune de constructii si instalatii din condominiu
Reparatiile se suporta din fondul de reparatii pe care fiecare proprietar are obligatia sa il constituie si sa il actualizeze
Asociatia de proprietari poate incheia contract de prestari servicii cu operatorul economic care corespunde pretentiilor/cerintelor beneficiarului=asociatie,plata prestatiei urmand a se realiza prin conventia contractuala
Banii se strang inainte, trebuie platit un avans, platesc lucrarea pe etape, la sfarsit... in functie de cum s-au inteles si au stipulat in contract si nu pot sta, spre exemplu, pentru fiecare etapa sau la sfarsitul lucrarii sa stranga banii de la dvs... nu sta firma dupa dvs. ca nu aveti bani luna asta sa platiti s.a.m.d....

Ce ati putea face dvs., daca va pricepeti* ( sau cineva care stie...) este sa vedeti daca metoda, ce va ofera firma, este ok din punct de vedere cost- beneficiu sau exista o metoda mai buna la un cost apropiat...

Spre exemplu... dumnealor va ofera 5 ani garantie la aceasta medoda de lucru si materiale dar poate exista un alt tip de bitum si carton la un pret putin mai mare dar aveti o perioada de garantie la ele de 10 ani, sa zicem... si eu as opta pentru varianta asta, chiar daca acum in loc sa platesc 500 lei partea mea as plati 750 lei dar as avea o garantie de 10 ani...

Myky_mimi82 a scris:

Lucrarea este făcută de data asta de o firmă autorizată care a făcut o estimare la un preț care include 4 mm de bitum și carton cu garanția de 5 ani atât.Mie nu mi se pare corect .Dar mai ales că ne obligă să punem banii înainte de a vedea finalizată lucrarea.

Ultima modificare: Joi, 2 Martie 2023
Ionut.ion, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acoperis sarpanta Edu13 Edu13 Buna ziua. Acum 10 ani sora mea a cumparat un apartament la etajul 4, prevazut cu sarpanta construita de fostul proprietar impreuna cu vecinul de langa. Nu ... (vezi toată discuția)
Locatarii refuza reparatia acoperisului. ce se poate face? nicu9 nicu9 Situatia este urmatoarea. Este vorba de un bloc cu 4 etaje format din mai multe scari, cu 3 apartamente pe etaj inclusiv parter, adica 15 etaje pe fiecare ... (vezi toată discuția)
Reparatie terasa bloc Cristina_Silivestru Cristina_Silivestru Buna ziua, de curand mi-am luat un apartament la etajul 4 dintr-un bloc cu 4 etaje, cu acoperis facut de fostii proprietari. In primul an n-am avut nicio ... (vezi toată discuția)