Fiind in proces de divorț am născut un copil cu altcineva, pe certificatul de naștere al copilului la nume e trecut după fostul meu soț , după ce sa finalizat divorțul ,și mi am schimbat buletinul doresc sa refac certificatul de naștere al copilului ,sa fie trecut cu numele meu și ca la tata sa nu fie trecut nimeni , pentru ca tatăl biologic al copilului nu îl recunoaște ,se poate face așa ceva ?
Ce ar trebui sa fac ?
Se poate face, dar doar cu actiune in instanta si expertiza ADN care sa concluzioneze ca fostul sot nu este tatal copilului. Proba ADN trebuie recoltata de la toti 3, ceea ce inseamna mama copil si fostul sot. Discutati cu el acest aspect si rugati l sa va dea concursul caci este si in interesul lui sa nu ii cereti pensie si alte drepturi. Veti avansa aceste cheltuieli (avocat, expertiza ADN) ca nu aveti nicio alta solutie daca doriti ca fostul sot sa nu mai figureze in certificatul de nastere.
În cadrul aceluiași proces va puteti judeca doar cu fostul sot ca să tagaduiti paternitatea fata de acesta astfel ca după finalizarea lui copilul va avea un singur parinte in certificatul de nastere sau va puteti judeca și cu tatal biologic ca să stabiliți paternitatea copilului fata de el.
De la tatăl biologic puteti solicita sa va despăgubească și cu 50% din cheltuielile făcute cu nașterea, sarcina și lăuzia cât și obligatia sa achite pensie de întreținere copilului.
Contactați un avocat și discutați în detaliu fiecare posibilitate astfel încât sa alegeți cea mai potrivita cale potrivit intereselor dvs.