SULTA
Exista prevedere legala prin care mostenitorii legali, urmare a decesului beneficiarului sultei, sa poata prelua dreptul de incasare a sultei stabilite prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila ?
In caz afirmativ, exista un termen de innoire a solicitarii de plata a sultei de la data decesului beneficiarului sau de la data stabilita prin hotarare judecatoreasca definitiva, irevocabila ?
Va multumesc cu consideratie.
romascanu
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Mură-n gură nu găsiți vreo prevedere.
Însă, da, moștenitorii pot să ceară plata sultei care era datorată defunctului și pot să o obțină, dacă nu s-a împlinit termenul de prescripție. (nu-i totuna a cere și a obține).
De unde rezultă? Din coroborarea mai multor norme de drept (+ 4 ani de facultate, în care înveți să le „citești”).
Ce este moștenirea?
Moştenirea este transmiterea patrimoniului unei persoane fizice decedate către una sau mai multe persoane în fiinţă. (art. 953 C. civ.)
Ce este patrimoniul?
Orice persoană fizică sau persoană juridică este titulară a unui patrimoniu care include toate drepturile şi datoriile ce pot fi evaluate în bani şi aparţin acesteia. (art. 31 alin 1 C. civ.)
Ce este sulta? Suma de bani care se plătește pentru a compensa diferența valorică între loturile atribuite prin partaj.
Dreptul defunctului de a încasa sulta (drept evaluabil în bani) se transmite prin moștenire (este element de activ al patrimoniului defunctului).
MULTUMESC, perfect raspunsul dvs. ! Inca o nelamurire, ultima, daca aveti deosebita amabilitate !
Daca au trecut deja 10 ani de la data hotararii definitive, irevocabile de plata a sultei, nesolicitata, trebuie facuta constatarea prescriptiei tot prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila ? Necesara pentru anulare din cartea funciara ? Cu aleasa consideratie !
Plata sultelor
ion luca c
In urma unei hotarari judecatorestidefinitive si irevocabile ,unul din trei mostenitori a fost obligat sa vanda suprafata de teren care a fost subiectul ... (vezi toată discuția)