Dacă ați dezbătut succesiunea la fostul Notariat de Stat (adica înainte de 1995), singura opțiune pe care o aveți este sa obțineți de la Camera Notarilor Publici o copie legalizata.
Originalul rămâne acolo, deci nu veti mai obține altul. Iar copia legalizata după un document din arhiva este valabila 6 luni, fiindcă asa spune legea. Nu a inventat nimeni termenul asta, ca are dușmănie pe dvs și nu vrea sa va dea pe o perioada nedeterminata. În mod normal, ar fi trebuit sa fi avut grijă dvs de originalele actelor.
Dacă ați dezbătut succesiunea după noiembrie 1995, va adresați Biroului notarial unde ați dezbătut succesiunea, de unde tot asa, puteți obține o copie legalizata, valabila 6 luni.
Moștenirea e dezbătută înainte de 1995. Eu nu vreau originalul. Vreau un duplicat după original, să fie valabil permanent. La fel cum am obținut și un duplicat după certificatil de naștere, care nu are termen de valabilitate. Oare a ieșit lege să nu se mai dea duplicate, să fii obligat să dai permanent bani pe copii certificate?
Art.152 alin 6 din Legea 36/1995 a notarilor publici si activității notariale "Copiile certificate/legalizate eliberate din arhivele notariale sunt valabile 6 luni"
Deci, răspunsul e nu.
Nu vi se poate elibera o copie legalizata permanent. În plus, sunt situațiile în care vi se cere sa prezentați actul de proprietate în original/copie legalizata, nu sunt zilnice. Se întâmplă o data la câțiva ani.
Duplicat nu aveți cum sa primiți, fiindcă procedura eliberarii duplicatelor se refera doar la actele autentice (certificatul de moștenitor nu are încheiere de autentificare) si a fost reglementata în 2015.
Nu poate fi emis un duplicat pentru un certificat de moștenitor dinainte de 1995.
Certificatul de naștere este act de stare civilă.
Mda. Este o lege aiurea. Certificatul de moștenitor reprezintă actul meu de proprietate. Trebuia să existe cale pentru obținerea unui duplicat în caz de pierdere.
Situațiile în care am nevoie de el sunt destul de frecvente, deoarece în imobilul respectiv locuim 8 persoane adulte care își preschimbă buletinul la termen, mai intervine și câte o pierdere de buletin, trebuie să fac mereu copii legalizate, eliberare în 30 zile sau tarif dublu pentru urgență, totul ca să ne ia bani continuu. Era atât de simplu! Putea să lase valabilă copia legalizată. Legi de rahat.
Mulțumesc pentru răspuns.
Nu e o lege de rahat. Este o lege pentru oamenii care nu păstrează actele și nu au grija de ele.
De ce ar trebui sa se emită câte un original, ori de câte ori, cineva nu e suficient de ordonat și diligent?
Adică...ne pierdem și buletinul...