Bună ziua, Aș vrea să știu, cum se consideră concediul medical în situația în care toți anii am lucrat în grupa I-a, în subteran, respectiv înainte și după concediul medical. Acesta se consideră sumă contributivă în grupă sau în condiții normale de lucru? Mulțumesc.
Nici nu trebuie sa o regasitio expres ... luand in considerare prevederile ;
Ordinului nr. 50/1990 : Beneficiază de încadrarea în grupele I şi II de muncă, potrivit celor menţionate, fără limitarea numărului, personalul care este în activitate: muncitori, ingineri, subingineri, maiştri, tehnicieni, personal de întreţinere şi reparaţii, controlori tehnici de calitate, precum şi alte categorii de personal care lucrează efectiv la locurile de muncă..
Codului Muncii
art.50
Contractul individual de munca se suspenda de drept in urmatoarele situatii:
...
b) concediu pentru incapacitate temporara de munca;
...
art.49
..
(2) Suspendarea contractului individual de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator.
...
Intrucat in perioada concediului medical nu se presteaza efectiv activitate, pe cale de interpretare, nu se poate beneficia de grupa de munca.
Pe cale de interpretare, poate că e așa, dar ce facem dacă legea prevede altfel? În Normele de aplicare a Legii 263/2010: art. 45(5) ”Perioadele în care asigurații care își desfășoară activitatea în condiții speciale de muncă se află în concediu pentru incapacitate temporară de muncă și/sau în concediu de odihnă, constituie stagiu de cotizare realizat în condiții speciale de muncă, dacă au lucrat cel puțin în ziua premergătoare concediului în locuri de muncă încadrate în astfel de condiții de muncă”. Ordinul Ordinul 50/1990, art. 11:” Perioada cât o persoană care lucrează în locuri de muncă încadrate în grupa I a sau a II a de muncă, a fost în concediu de odihnă sau în incapacitate de muncă, se consideră ca timp în care activitatea s-a desfășurat în condițiile locului de muncă în care a lucrat la data ivirii acestei situații”.
Vă mulțumesc, oricum pentru amabilitate!
Din păcate, este destul de tragic că și instanțele interpretează după bunul plac legea,
Art. 50 din Codul muncii se referă EXPRES la contractul individual de muncă. Bănuiesc, că în acest caz, nu se aplică și la contractele colective de muncă. Iar art. 49, sigur nu se referă la contractele colective, deoarece în cazul acestora nu se suspendă plata nici la incapacitate de muncă nici la concediul de odihnă.