avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 594 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună ziua! În urma finalizării succesiunii de pe ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună ziua! În urma finalizării succesiunii de pe urma mamei ...

Bună ziua! În urma finalizării succesiunii de pe urma mamei mele moarte am dobândit prin partaj cota de 1/1 din imobil, urmând sa dau sulta tatălui vitreg suma de 21000 lei, el având drept de abitatie in acel imobil. Sulta trebuie să o plătesc în termen de doi ani, actul de partaj fiind finalizat anul trecut în mai. Am recitit actul și am observat că 5/8 din 37446 fac 28000 lei (cota parte a tatălui), care e greșit. Așa a spus și scris notarul, fără să calculeze. Se mai poate repara greșeala? Normal ar fi fost 23.404 lei. Menționez ca i-am dat la notar prima sulta de 7000 lei. O altă întrebare este dacă, după ce termin de achitat sulta, el mai are dreptul la abitatie? Menționez faptul că tatăl a părăsit imobilul la trei săptămâni după încheierea partajului, de buna voie și nesilit de nimeni (nici nu știam unde este, neraspunzand la telefon) internandu-se la azil din mai, anul trecut, până în ianuarie, anul acesta. Acum stă la una dintre fiicele lui. Vă mulțumesc și scuze dacă am scris prea mult!
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca partejul e amiabil, sulta o conveniti dvs.
Nu trebuie sa fie fixa matematic.
Sulta a convenit-o notarul,5/8 din valoarea imobilului.Problema este că a calculat greșit.

raluk0207 a scris:

Daca partejul e amiabil, sulta o conveniti dvs.
Nu trebuie sa fie fixa matematic.

Tina122000 a scris:

Se mai poate repara greșeala? Normal ar fi fost 23.404 lei.

Bineinteles. Trebuie sa mergeti la notar si sa solicitati sa corecteze greseala din cuprinsul actului de partaj.

Nu va pot raspunde la intrebarea privind incetarea dreptului de abitatie al tatalui vitreg, intrucat nu am citit actul de partaj.
Daca v-ati inteles si cu privire la incetarea dreptului de abitatie. atunci acest lucru ar trebui sa se regaseasca in clauzele actului de partaj.
Banuiesc ca este vorba de un drept de abitatie stabilit printr-un act si nu de dreptul de abitatie al sotului supravietuitor care inceteaza la partaj (dar nu mai devreme de un an de la data decesului persoanei care a lasat mostenirea).

Faptul ca a parasit locuinta dupa incheierea partajului si in prezent locuieste la fiica sa, cu siguranta pentru ca are nevoie de ingrijire, nu inseamna ca nu mai are dreptul de a locui in apartament ( a inceta dreptul de abitatie), acest aspect trebuia prevazut in actul de partaj voluntar.
Ultima modificare: Vineri, 10 Martie 2023
Cabinet Avocat - Ciurea Cristina, Avocat
@Cabinet de Avocat - Ciurea Cristina

Tatăl vitreg nu are nevoie de îngrijire speciala, nici la azil nu a avut nevoie. Este pe picioarele lui, cum se spune și în toate facultățile mintale. Vă mulțumesc pentru răspuns!

Da, este un drept făcut la partaj, pentru că așa a zis notarul că i se cuvine, fără nici o clauză. Eu trebuie să îi plătesc sulta dumnealui în termen de doi ani,fără rate. Am primit deja amenințări din partea copiilor lui că dacă nu dau măcar o rată din valoarea sultei, ei (tatăl si una din cei patru copii biologi ai lui) vor vinde imobilul. Eu îi voi da banii până la sfârșitul celor doi ani, dar dacă ei vor mai înainte?
Ultima modificare: Luni, 13 Martie 2023
Manuela Rășină, administrator
Abitatie cu titlu gratuit,fiind obligat să se comporte ca un bun proprietar și să suporte toate cheltuielile și reparațiile de întreținere. Din mai, anul trecut, de când a plecat, nu l-a interesat nimic.A trecut pe acolo acum câteva zile pentru câteva minute cu fata lui și mi-a transmis că nu am voie să mai intru în apartament. Păi dacă se întâmplă ceva cu apa,cu gazul,cu fumul?Suntem într-un bloc de locuințe totuși.

Ultima modificare: Luni, 13 Martie 2023
Manuela Rășină, administrator

Alte discuții în legătură

Buna ziua. tatal meu a murit, am ramas cu mama in apartamentul ... nelutu18 nelutu18 Buna ziua. Tatal meu a murit, am ramas cu mama in apartamentul pe care l-au luat in rate amandoi. Eu mai am un frate vitreg cu care nu am avut nici o legatura ... (vezi toată discuția)
Succesiune frate sharpeagle sharpeagle Va salut, Am urmatoarea situatie: fratele (bun) decedeaza, de pe urma lui ramanand o proprietate. La succesiune vin: eu, mama noastra (a mea si a fratelui ... (vezi toată discuția)
Sentinta judecatoreasca Bunea Ana Vanda Bunea Ana Vanda Avem o sentinta judecatoreasca ca urmare a unui partaj succesoral, asupra unui apartament de 2 camere. La succesiunea dupa tata vine mama vitrega si 3 fete ... (vezi toată discuția)