Mentionez ca suntem inca in termenul de 1 an....(daca ar avea vreo importanta). Succesiunea a fost deschisa de fratele vitreg.
Mama dvs are cota de 1/4 iar dvs si fratele 3/4. Intre dvs sunteti frate bun pe cand fratele vitreg este consagvin, adica dupa Tata, astfel ca dvs culegeti mai mult Decat fratele vitreg. Cotele finale sunt mama dvs 4/16, dvs ca frate bun 9/16 iar fratele vitreg 3/16.
Sfatul meu este sa mergeti la notariat sa dati declaratie de acceptare a succesiunii si dvs si mama apoi dezbateti succesiunea la notarul care are dosarul oe rol,
Partajul se va face ulterior, fie unul din dvs ramane cu imobilul ceilalti doi primind sulta de la cel ce ramane proprietar, fie vindeti impreuna si luati din pret cotele ce va revin.
Multumesc mult pentru raspuns.
Da, vom merge toti sa dam declaratia de acceptare. Mama va renunta la partea ei in favoarea mea. Inteleg dupa calcule ca eu voi avea in final 81.25% iar fratele 18.75%. Eu insa nu voi dori sa vand. Aici era partea mai importanta a situatiei.
Inca 2 intrebari, va rog.
Prima: inteleg ca partajul este similar cu iesirea din indiviziune?
A doua: daca, dupa ce facem partajul, eu nu doresc sa vand (sau in general, unul din mostenitori nu doreste) si nici fratele nu accepta sulta ci doreste sa vindem, ce ne ramane de facut? Poate ca el considera sulta ca fiind incorect calculata. Cum se stabileste sulta?
Asadar, dupa ce partajam, el nu accepta sa zicem sulta si plecam acasa toti, ce va urma a doua zi? Ce drepturi are fiecare? Ce poate pretinde? Uzfruct, cheile proprietatii etc.
Subscriu.
La mostenire vine un singur parinte si culege 1/4. (sau 4/16)
Restul de 3/4 este partea din mostenire cuvenita colateralilor privilegiati (fratilor in speta)
Dar dvs. si fratele vitreg sunteti rude cu defunctul pe linii colaterale diferite, motiv pentru care acest 3/4 nu se va imparti in mod egal, ci se procedeaza astfel:
3/4 se imparte in doua jumatati corespunzator liniei materne (3/8) si liniei paterne (3/8).
3/8 din linia materna luati dvs. (frate cu defunctul dupa mama)
3/8 din linia paterna se vor imarti in mod egal intre fratii dupa tata (3/16 si 3/16).
In final dvs aveti 3/8 + 3/16 = 9/16
fratele vitreg 3/16
Renuntarea nu e o idee buna, cum n-a fost nici prima renuntare.
Daca mama renunta la mostenire atunci calculul de mai sus nu se va mai face din 3/4, ci din INTREG.
Renuntarea mamei ar profita si fratelui vitreg.
Luati certificatul de mostenitor cu cotele de mai sus si apoi mama va poate vinde, dona, etc cota ei (adunati 13/16), puteti face partajul ...puteti face o gramada de treaba, dar nu va grabiti cu renuntarile doar pentru ca par mai ieftine, ca n-aveti habar cat va poate costa "ieftinul" acesta.
Pai nu va puteti partaja Decat contra unei sulte! Altfel nu e partaj! Partajul este iesirea din indiviziune. Daca nu va intelegeti pe cale amiabila, apelati la instanta caci nimeni nu este obligat sa ramana in indiviziune.pana la partaj sunteti toti coproprietari , aveti aceleasi drepturi, sunteti toti obligati in aceeasi masura sa va ingrijiti de bunul respectiv sa impartiti cheltuielile de conservare a acestuia in proportie cu cotele dvs.