avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 571 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună ziua! În urma finalizării succesiunii de pe ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună ziua! În urma finalizării succesiunii de pe urma mamei ...

Bună ziua! În urma finalizării succesiunii de pe urma mamei mele moarte am dobândit prin partaj cota de 1/1 din imobil, urmând sa dau sulta tatălui vitreg suma de 21000 lei, el având drept de abitatie in acel imobil. Sulta trebuie să o plătesc în termen de doi ani, actul de partaj fiind finalizat anul trecut în mai. Am recitit actul și am observat că 5/8 din 37446 fac 28000 lei (cota parte a tatălui), care e greșit. Așa a spus și scris notarul, fără să calculeze. Se mai poate repara greșeala? Normal ar fi fost 23.404 lei. Menționez ca i-am dat la notar prima sulta de 7000 lei. O altă întrebare este dacă, după ce termin de achitat sulta, el mai are dreptul la abitatie? Menționez faptul că tatăl a părăsit imobilul la trei săptămâni după încheierea partajului, de buna voie și nesilit de nimeni (nici nu știam unde este, neraspunzand la telefon) internandu-se la azil din mai, anul trecut, până în ianuarie, anul acesta. Acum stă la una dintre fiicele lui. Vă mulțumesc și scuze dacă am scris prea mult!
Nu e nimic fals, colega.
Imi susțin punctul de vedere.
Iar aspectele pe care le-am prezentat și le-ați copiat nu sunt fără legătură cu speța, chiar dacă nu vreți ori nu puteți să le vedeți.

Și nu mă obosesc să vă conving, căci pe aceia care au doar certitudini nu-i conving decât argumentele lor.
Repet. Aștept să văd cu câtă ușurință va proceda notarul la recalcularea aia simplă pe care o vedeți dvs.

Eu mă indoiesc, tocmai pentru că sulta stabilită nu este doar rezultatul unei operații matematice.

Art. 218. din Regulamentul de aplicare a Legii notarilor publici
(1) Erorile materiale sau omisiunile vădite din actele şi procedurile notariale pot fi îndreptate prin încheiere de rectificare. Nu sunt admise corecturi direct în cuprinsul actelor notariale.

(2) Erorile materiale sau omisiunile vădite pot privi numele şi calitatea părţilor, erori de calcul, precum şi orice alte asemenea erori materiale cuprinse în actele notariale, care nu privesc aspecte ce pot afecta natura, obiectul actului sau conţinutul raporturilor juridice dintre părţi. Nu se pot îndrepta prin această procedură erorile de raţionament juridic şi nici alte erori sau omisiuni care nu pot fi calificate drept omisiuni sau erori materiale, acestea putând fi remediate doar cu acordul părţilor şi doar prin întocmirea unui alt înscris.


Ultima modificare: Duminică, 12 Martie 2023
romascanu, moderator
Vă mulțumesc pentru răspuns și nu trebuie să fiți răutăcioasă! Eu nu voiam să conving pe nimeni, doar am pus o întrebare. O seară bună să aveți!

romascanu a scris:

Nu e nimic fals.
Imi susțin punctul de vedere.

Și nu mă obosesc să vă conving, căci pe aceia care au doar certitudini nu-i conving decât argumentele lor!
Repet. Aștept să văd cu câtă ușurință va proceda notarul la recalcularea aia simplă pe care o vedeți dvs.




Văleu!
Imi cer scuze @Tina...dacă v-ați simțit vizată în vreun fel.
Discuția mai „contondentă” este între doi avocați.
Nu m-am referit la dvs. în mesajul meu anterior. Este evident că persoana care întreabă nu are certitudini, că doar de aceea întreabă...

Nu m-am străduit niciodată să-mi conving colegul adversar. Ci pe judecător! Instanța trebuie să fie convinsă. Colegul poate să rămână cu impresiile pe care le are.
Ultima modificare: Duminică, 12 Martie 2023
romascanu, moderator
Da, Dreptul este Drept juridic ci nu fizic, 1 plus 1 fac patru, că așa zice Drept - ul, avocații partilor partinitoare și pentru că așa zice Banul, bata-l vina! Doamne-ajută tuturor și hai să nu ne mai stresăm! Mulțumesc încă o dată tuturor pentru răspunsuri și timpul acordat! Sănătate tuturor!

romascanu a scris:

Văleu!
Imi cer scuze @Tina...dacă v-ați simțit vizată în vreun fel.
Discuția mai „contondentă” este între doi avocați.
Nu m-am referit la dvs. în mesajul meu anterior. Este evident că persoana care întreabă nu are certitudini, că doar de aceea întreabă...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua. tatal meu a murit, am ramas cu mama in apartamentul ... nelutu18 nelutu18 Buna ziua. Tatal meu a murit, am ramas cu mama in apartamentul pe care l-au luat in rate amandoi. Eu mai am un frate vitreg cu care nu am avut nici o legatura ... (vezi toată discuția)
Succesiune frate sharpeagle sharpeagle Va salut, Am urmatoarea situatie: fratele (bun) decedeaza, de pe urma lui ramanand o proprietate. La succesiune vin: eu, mama noastra (a mea si a fratelui ... (vezi toată discuția)
Sentinta judecatoreasca Bunea Ana Vanda Bunea Ana Vanda Avem o sentinta judecatoreasca ca urmare a unui partaj succesoral, asupra unui apartament de 2 camere. La succesiunea dupa tata vine mama vitrega si 3 fete ... (vezi toată discuția)