avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 878 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună ziua! În urma finalizării succesiunii de pe ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună ziua! În urma finalizării succesiunii de pe urma mamei ...

Bună ziua! În urma finalizării succesiunii de pe urma mamei mele moarte am dobândit prin partaj cota de 1/1 din imobil, urmând sa dau sulta tatălui vitreg suma de 21000 lei, el având drept de abitatie in acel imobil. Sulta trebuie să o plătesc în termen de doi ani, actul de partaj fiind finalizat anul trecut în mai. Am recitit actul și am observat că 5/8 din 37446 fac 28000 lei (cota parte a tatălui), care e greșit. Așa a spus și scris notarul, fără să calculeze. Se mai poate repara greșeala? Normal ar fi fost 23.404 lei. Menționez ca i-am dat la notar prima sulta de 7000 lei. O altă întrebare este dacă, după ce termin de achitat sulta, el mai are dreptul la abitatie? Menționez faptul că tatăl a părăsit imobilul la trei săptămâni după încheierea partajului, de buna voie și nesilit de nimeni (nici nu știam unde este, neraspunzand la telefon) internandu-se la azil din mai, anul trecut, până în ianuarie, anul acesta. Acum stă la una dintre fiicele lui. Vă mulțumesc și scuze dacă am scris prea mult!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
romascanu a scris: ”Mă umflă râsul. Mai ales că, am reprezentat vreme de vreo 10 ani chiar un institut ... de matematică.
Și nu-mi stă mie în fire să mă laud, altminteri v-aș povesti de câte ori (metaforic exprimat) doi plus doi în drept a făcut exact cât am vrut eu să facă. Așa, „după ureche”, dar musai în interesul clientului meu!”



Continuati sa coborati nivelul discutiei.
De ce va umfla rasul? Nu este nimic comic, dimpotriva as zice....
Si nu da nimeni ”buzna la tabla inmultirii.”

Reprezentarea clientilor dupa ureche, nu poate fi niciodata in interesul clientilor, asa cum spuneti. Desi unii care nu sunt familiarizati cu domeniul juridic, ar putea crede ca asa este.
Si stiti de ce, pentru ca cei care ”asculta” (cei implicati intr-un proces ), in speta judecatorul si avocatul partii adverse, stiu ”partitura” sunt profesionisti ai dreptului si nu ii poti pacali.

In al doilea rand, aveti un ”talent” fantastic (sincer, nu sunt o admiratoare a unor astfel de lucruri) de a devia de la subiect , de a complica spetele care sunt postate pe forum, de a adauga la ele tocmai pentru a parea foarte complicate si de a raspunde la altceva decat subiectul in discutie.

Dna, userul aspus clar ca sulta a fost stabilita la 5/8 din valoarea imobilului, iar valoarea imobilului este de 37446 lei.
Este simplu, 5/8 din 37446 nu poate face decat 23.404 lei , cum spune dna. si nu 28.000 lei cum gresit a calculate notarul. Orice alt raspuns este gresit.
Sulta se stabileste iin fractie sau in procente si apoi se face calcului in numar intreg.

Tina12200 a spus : ”Am recitit actul și am observat că 5/8 din 37446 fac 28000 lei (cota parte a tatălui), care e greșit. Așa a spus și scris notarul, fără să calculeze. Se mai poate repara greșeala? Normal ar fi fost 23.404 lei.”

Nu se pune in discutie in speta de fata libertataea partilor, si-au exprimat-o deja cand au stabilit valoarea sultei.
Insistati cu acest aspect, bazandu-va pe faptul ca lumea nu stie ce inseamna.

Ce legatura are ceea ce a spus userul, cu ceea ce comentati ?

Daca ati reprezentat 10 ani, cum spuneti , un institut de matematica (si da, va laudati, aveti acest drept, este optiunea dvs., ). ce legatura are asta cu speta? Sau cu natura dreptului.? Devine dreptul mai putin exac decat este, sunteti libera sa apreciati, cat de exact este dreptul sau nu.

Ati complicat inutil raspunsul. Este simplu, dna. trebuie sa mearga la notar sa ii recalculeze suma.
Ultima modificare: Duminică, 12 Martie 2023
Cabinet Avocat - Ciurea Cristina, Avocat
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu cred ca pana sa mergeti la notar sa intrepte o eventuala eroare materiala, sa mergeti la un avocat cu actul de partaj. Mie ,mai grav decat o diferenta in bani, mi se pare acel drept de abitatie " pe care trebuie sa il aiba" ca are copiii bla, bla.
Deci vedeti ce ati semnat acolo.
Da, este mult mai grava problema cu dreptul de abitatie constituit in favoarea tatalui vitreg, mai ales ca initial cred ca, nu avea in vedere asa ceva.

Este mai grava datorita consecintelor, dar si a modalitatii de rezolvare.
Daca problema cu eroarea materiala o rezolva simplu la notar, cea cu dreptul de abitatie doar in instanta se poate rezolva, daca desigur se mai poate.

De aceea am insistat in al doilea mesaj postat si pe dreptul de abitatie, pe care spune ca l-a constituit la sfatul notarului, pentru nu se certa tatal vitreg cu copiii....
Daca dna. a constitiuit un drept de abitatie in favoarea tatalui vitreg la indemnul notarului, ii va fi imposibil sa anuleze actul de partaj voluntar, pentru ca nu va putea dovedi asa ceva.

Daca este vorba de un drept de abitatie viager ( constitui pe durata vietii ) lucrurile sunt si mai grave. Ar fi fost indicat ca dna. sa apeleze la un avocat inainte de a semna actul de partaj.
Acum parea mea , este tardiv, dar macar sa stie ce a semnat, vorba dvs.
Ultima modificare: Duminică, 12 Martie 2023
Cabinet Avocat - Ciurea Cristina, Avocat
Cabinet de Avocat - Ciurea Cristina a scris:


Ati complicat inutil raspunsul. Este simplu, dna. trebuie sa mearga la notar sa ii recalculeze suma.


Aștept cu interes să aflu cu câtă ușurință se va apuca notarul de recalculat.
Sper să ne povestiți doamnă.
Chiar mi-aș dori să fi fost eu aceea care a „complicat inutil răspunsul”, prin faptul că mi-am exprimat un dubiu.
Ultima modificare: Duminică, 12 Martie 2023
romascanu, moderator
Chiar mi-aș dori să fi fost eu aceea care a „complicat inutil răspunsul”, prin faptul că mi-am exprimat un dubiu.


Nu v-ati exprimat niciun dubiu dna. Ati facut afirmatii care nu au legatura cu speta si care sunt false, inclusiv in ceea ce priveste calculul sultei.
Recititi-va mesajele.
Acum incercati sa mai ”dregeti” situatia, pentru ca nu am lasat lucrurile asa cum le-ati prezentat.

Este simpla modificarea, pentru ca este vorba de o eroare materiala (de o greseala de calcul). daca ar fi fost ceea ce incercati sa insinuati ar fi fost mult mai greu sa se modifice actul de partaj.
Ultima modificare: Luni, 13 Martie 2023
Manuela Rășină, administrator

Alte discuții în legătură

Buna ziua. tatal meu a murit, am ramas cu mama in apartamentul ... nelutu18 nelutu18 Buna ziua. Tatal meu a murit, am ramas cu mama in apartamentul pe care l-au luat in rate amandoi. Eu mai am un frate vitreg cu care nu am avut nici o legatura ... (vezi toată discuția)
Succesiune frate sharpeagle sharpeagle Va salut, Am urmatoarea situatie: fratele (bun) decedeaza, de pe urma lui ramanand o proprietate. La succesiune vin: eu, mama noastra (a mea si a fratelui ... (vezi toată discuția)
Sentinta judecatoreasca Bunea Ana Vanda Bunea Ana Vanda Avem o sentinta judecatoreasca ca urmare a unui partaj succesoral, asupra unui apartament de 2 camere. La succesiunea dupa tata vine mama vitrega si 3 fete ... (vezi toată discuția)