avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 223 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie limita de varsta, pensie anticipata,pensie ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie limita de varsta, pensie anticipata,pensie partial anticipata

Buna dimineata! Numele meu este Dorina si as dori sa-mi raspundeti la cateva intrebari legate de pensionare. Sant nascuta la 27.03.1955. Am o vechime de 21ani 7 luni si 1 zi in gr.2 de munca+6 ani 10 luni si 27 zile conditii normale+2 luni 9 zile alte drepturi asig. sociale(nopti). Contractul de munca a incetat in luna aprilie 2007. Din luna mai 2007, pana in prezent, pensie invaliditate gr.3( platesc cas si impozit). Cand as putea cere pensionarea la limita de varsta? Dar anticipata si ce presupune pensia anticipata(penalizari?). Perioada pensiei de invaliditate se considera vechime si se adauga la vechimea initiala? Va multumesc si va doresc o zi buna!
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 01:05, 26 Ianuarie 2010
1. Conform datei de nastere dvs. puteti solicita pensia de limita de varsta la varsta standard de 60 de ani, stagiul complet de cotizare de 30 de ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
2. Deoarece nu aveti stagiul complet de cotizare (30 de ani), nu puteti beneficia de reducerea varstei standard pentru perioada lucrata in grupa a doua de munca.
3. Daca aveati cei 30 de ani de cotizare ati fi putut iesi la pensie de limita de varsta la 55 de ani si 6 luni, adica in septembrie 2010.
4. Daca aveti posibilitate puteti sa incheiati un contract de asigurare cu Casa de Pensii, pentru un an si 7 luni si imediat dupa naceea puteti iesi la pensie de limita de varsta.
5. Contractul cu Casa de Pensii il puteti incheia pe orice suma doriti si veti plati lunar o contributie de 31,3% din suma asigurata.
Date generale: O femeie nascuta in 1955 poate beneficia de pensie pentru limita de varsta la 60 de ani; stagiul complet de cotizare este de 30 de ani iar cel minim de 15 ani.

Stagiul de cotizare: Stagiului realizat de dvs. de 28 de ani si 1 luna i se adauga stagiul aferent activitatii desfasurate in grupa II de munca de 5 ani si 3 luni, rezultand un stagiu total de 33 de ani si 4 luni. Chiar daca ati realizat stagiul complet de cotizare, ca beneficiar de pensie de invaliditate nu puteti solicita decat trecerea la pensie pentru limita de varsta.
Perioada in care ati beneficiat de pensie pentru invaliditate este stagiu asimilat stagiului de cotizare si va fi avuta in vedere la acordarea pensiei pentru limita de varsta.

Varsta standard de pensionare: Pentru activitatea desfasurata in grupa II de munca aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare cu 4 ani si 6 luni.

Prin urmare, puteti beneficia de pensie pentru limita de varsta atunci cand veti implini 55 de ani si 6 luni, respectiv anul acesta in septembrie.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcularea pensiei Muza Mioara elvira Muza Mioara elvira sunt nascuta pe data de 7 septembrie 1957,am 30 ani vechime in munca, 8,6 ani grupa 1 restul grupa2 ,sunt pensionata medical din 2007 iunie grupa2 , cand pot ... (vezi toată discuția)
Data pensionare limita de varsta seneca399 seneca399 Sunt nascut in mai 1961,am 31 ani vechime in munca din care 9 ani in grupa a II-a.de munca Incepand cu 1 martie 2013 sunt pensionar invaliditate gr.III. La ce ... (vezi toată discuția)
Pensie pentru limita de varsta iubisbb iubisbb Buna ziua, Daca sunt nascuta in mai 1957 si am 38 de ani vechime in campul muncii din care 22 de ani in grupa a II de munca cand pot iesi la pensie limita ... (vezi toată discuția)