avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 204 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Soferi iresponsabili pe drum privat
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Soferi iresponsabili pe drum privat

Locuiesc într-un cartier rezidențial- ansamblu de 9 blocuri. În interiorul cartierului avem implementate mai multe sensuri unice evidențiate cu marcaj pe asfalt dar și semne de circulație corespunzătoare (distanța dintre blocuri este relativ mică și aceasta a fost singura soluție). În mod repetat am de a face cu soferi care intră pe contra sens și mai circula și cu viteză (cu toate că am montat limitatoare de viteză). De la cei pe care am reușit să-i opresc la vorbă și să le menționez că 1. sunt pe proprietate privată, 2. pot foarte ușor să accidenteze copii care sunt ieșiți la plimbare între blocuri - am primit în mod repetat argumente de genul (”eu am grijă”, sau chiar ”așa și ce o să faci dacă nu respect?”). Există vreun demers legal prin care pot fi trași la răspundere (sunt cu nervi la limită și imi fac griji și pentru copii)? Mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 19:27, 16 Martie 2023
1 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Fiind drum de acces ,este drum public unde conducatorii auto au obligatia sa respecte legislatia rutiera sau in cazuri nedorite sa suporte consecintele faptelor lor
4 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
Fiind drum privat, politia nu intervine. Nu va ramine decit sa montati niste bariere la capatul de iesire al fiecarui drum cu sens unic, care sa aiba senzor de detectie inspre cel care parcurge corect sensul unic. Din partea cealalata, interzisa, nu va functiona.
Ultima modificare: Marți, 14 Martie 2023
latka, moderator
2 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ordonanţa nr. 43/1997 privind regimul drumurilor
(1) Regimul drumurilor reglementează în mod unitar administrarea drumurilor publice şi private, dobândirea şi folosirea terenurilor, conducerea, coordonarea şi controlul activităţilor în legătură cu drumurile publice. Administrarea drumurilor publice şi private are ca obiect proiectarea, construirea, modernizarea, reabilitarea, repararea, întreţinerea şi exploatarea drumurilor.

(2) Prevederile prezentei ordonanţe se aplică integral tuturor drumurilor publice şi, parţial, drumurilor de utilitate privată deschise circulaţiei publice.
Art. 2. -
(1) Drumurile fac parte din sistemul naţional de transport.
(2) Drumurile sunt căi de comunicaţie terestră special amenajate pentru circulaţia vehiculelor şi a pietonilor.

(3) Fac parte integrantă din drum: podurile, viaductele, pasajele denivelate, tunelurile, construcţiile de apărare şi consolidare, trotuarele, pistele pentru ciclişti, locurile de parcare, oprire şi staţionare, indicatoarele de semnalizare rutieră şi alte dotări pentru siguranţa circulaţiei, terenurile şi plantaţiile care fac parte din zona drumului, mai puţin zonele de protecţie.
Pe drumurile publice se aplica OUG 195/2002. Nu este specificat nicaieri ca se aplica si pe drumuri private.

Articolul 2
Îndrumarea, supravegherea și controlul respectării normelor de circulație pe drumurile publice se fac de către poliția rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, care are obligația să ia măsurile legale în cazul în care constată încălcări ale acestora.

OG 43/1997 nu are treaba cu circulatia pe drumuri private.
Ultima modificare: Marți, 14 Martie 2023
latka, moderator
Daca nu va aparati singura copilul, nimeni nu o va face in climatul romanesc de nepasare si tupeu. Cautati sa-l indepartati de drumul cu pricina pentru a fi in siguranta. Succes!

Alte discuții în legătură

Autorizatie de amplasament silviu c silviu c vreau sa supun discutiei urmatorul aspect: sunt jurist la o regie de drumuri (avem in administrare toata reteaua judeteana de drumuri) si trebuie sa dau un ... (vezi toată discuția)
Conducere fara permis in parcare hypermarket axintei axintei Buna ziua. In Iasi, momentan nu mai exista un poligon auto. Daca las un prieten sa imi conduca masina in parcarea unui hipermarket (parcare privata dar cu ... (vezi toată discuția)
Amplasare indicatoare rutiere - modalitate legala de obtinere dovada alungu alungu De curand am fost amendat pentru nerespectarea vitezei pe un drum european cu reglementarea vitezei. Intrebarea mea este de unde pot afla oficial daca la ... (vezi toată discuția)