avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 596 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... autorizatie de amplasament
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

autorizatie de amplasament

vreau sa supun discutiei urmatorul aspect: sunt jurist la o regie de drumuri (avem in administrare toata reteaua judeteana de drumuri) si trebuie sa dau un raspuns cat mai urgent cu privire la urmatoarea situatie: avand in vedere O.G nr 43/1997 privind Regimul Drumurilor si art.46 alin (1) care ne spune ca:,, Realizarea sau amplasarea in zona drumului public a panourilor publicitare, a oricaror constructii, accesuri, amenajari sau instalatii, in orice scop, fara a periclita siguranta circulatiei, este permisa in baza autorizatiei de construire si doar in conditiile existentei acordului prealabil si a autorizatiei de amplasare si/sau de acces in zona drumului public emisa de administratorul drumului respectiv". In fapt exista urmatoarea situatie: cand s-a construit un imobil primariile pentru eliberarea autorizatei de constuire au omis sa ceara in certificatul de urbanism si obtinerea autorizatiei de amplasare in zona(de la instiutia din care fac parte) si acum la constatarile efectuate pe teren foarte multe imobile cu destinatie de locuinta sau comerciala nu au aceasta autorizatie. Intrebarea este urmatoarea : Aceasta autorizatie de amplasare in zona mai poate fi ceruta acum dupa ce s-au eliberat autorizatiile de construire?...... cu caracter retroactiv?
Cel mai recent răspuns: silviu c , utilizator 13:52, 27 Septembrie 2011
Puteti sanctiona contravenientul (daca sunt indeplinite conditiile legale) si puteti dispune , dupa caz, desfiintarea lucrarilor sau intrarea in legalitate, conform OG 43/1997 (republicata, completata si modificata ulterior) disp. art.53: “(1) Căile de acces realizate în zona drumului deschis circulaţiei publice, fără avizul administratorului drumului sau fără respectarea condiţiilor impuse prin autorizaţia de amplasament şi acces, respectiv fără respectarea planului de situaţie aprobat, precum şi căile de acces neutilizate se vor desfiinţa de către cei care le deţin cu orice titlu, pe cheltuiala acestora, în termenul stabilit de administrator, restabilindu-se continuitatea elementelor geometrice în zona drumului deschis circulaţiei publice.
(2) În caz contrar, administratorul drumului este abilitat să procedeze la blocarea accesului la drum, până la intrarea în legalitate, precum şi la desfiinţarea accesului la drum, deţinătorul accesului fiind obligat necondiţionat la plata cheltuielilor aferente.”

Sunt incidente si disp. art.46, 49 si 52 din OG 43/1997 precum si disp. Art.1.8 din Normele tehnice privind proiectarea si amplasarea constructiilor, instalatiilor si panourilor publicitare in zona drumurilor, pe poduri, pasaje, viaducte si tuneluri rutiere , referitoare la conditiile in care se da acceptul administratorului drumului.

Urmariti sectiunea :"Baza legala", de aici:
[ link extern ]




Ultima modificare: Marți, 27 Septembrie 2011
Iuliana Cermak, Avocat
va multumesc pentru raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Soferi iresponsabili pe drum privat Costi A Costi A Locuiesc într-un cartier rezidențial- ansamblu de 9 blocuri. În interiorul cartierului avem implementate mai multe sensuri unice evidențiate cu marcaj pe ... (vezi toată discuția)
Amplasare panouri publicitare pe terenul proprietate personala Voxaledana Voxaledana Buna ziua! De curand am amplasat un panou publicitar pe terenul meu langa drumul public si se pare ca nu este legal. Panoul este pentru firma mea, pe terenul ... (vezi toată discuția)
Autorizatie ptr un panou publicitar apr0ape_om apr0ape_om Buna ziua, am un spatiu comercial , inchiriat cu forme legale, contract inregistrat la fisc , deschis punct de lucru pe el . Ieri am pus un banner pe ... (vezi toată discuția)