avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 406 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... BUNA ZIUA! Sunt in posesia unui titlu de proprietate a ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

BUNA ZIUA! Sunt in posesia unui titlu de proprietate a unei vecine ...

BUNA ZIUA!
Sunt in posesia unui titlu de proprietate a unei vecine decedate de 11 ani. Ea are trei copii, doi dintre ei fiind decedati, de al treilea nu mai stie nimeni nimic si nici de urmasii celor decedati nu mai stie nimeni de peste 40 de ani. Eu am tinut terenul pe care -l poseda vecina mea decedata timp de 15 ani.
INTREBARE: eu pot intabula imobilul si apoi sa fac notificare la OCPI pentru inscrierea provizorie in cartea funciara a bunului in baza uzucapiunii?
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 22:54, 17 Martie 2023
In baza carui titlu sa intabulati imobilul si pe numele cui? De fapt cum ati obtinut acel titlu de proprietate ? Cat timp nu sunteti proprietar pe acel teren, nici titlul vecinei nu va indreptateste sa va intabulati pe numele dv. Trebuie mai intai stabilit care este situatia fiscala a acelui teren , cine figureaza pe rolul fiscal, posibil ca statul in cazul mostenirii vacante sa fi devit deja proprietar pe acel teren. Nu cred ca este abandonat. Daca il posedati in fapt si il folositi sub nume de proprietar, dupa o procedura in instanta de uzucapare, va veti putea intabula in CF.
Ultima modificare: Vineri, 17 Martie 2023
SM LEGAL CONSSULT , Consultant de business
1.titlul il am de la primarie, dupa moartea vecinei, eu fiind singurul care a mai avut grija de ea, defuncta nemaiavand pe nimeni !!!!!
2. Imobilul sa-l intabulez pe numele ei.
3. dupa intabulare pe numele ei, pot sa deschid uzucapiunea?
4.dar pana la uzucapiune, dupa intabulare pe numele defunctei, pos sa fac inscrierea provizorie in cartea funciara a bunului?
Legea cadastrului si publicitatii imobiliare nr 7/1996 actualizata oferă cadrul unui mod special de dobandire a proprietatii prin notarea posesiei in cartea funciara
Este vorba de institutia uzucapiuni atipica si distincta de cea prevazuta in art 931 din Codul civil, posesia tabulara fiind stipulata in mod amanuntit in disp art 41 alin 8 și 9 și art 13 alin 7 și 8 din Legea cadastrului si publicitatii imobiliare nr 7/1996,
Posesia tabulara nu necesita nici un titlu, nici o inscriere in calitate de proprietar ci are ca si conditii inscrierea ca posesor si o posesie neviciata de 3 ani
Procedura de notare a posesiei este stipulata la art 41 alin 8 din Legea cadastrului si publicitatii imobiliare nr 7/1996 -articol modificat de Legea 185/2018.
Posesorul are dreptul legal si poate solicita notarea posesiei, in baza urmatoarelor documente:
a) documentaţiei cadastrale recepţionate de oficiul de cadastru şi publicitate imobiliară;
b) adeverinţei eliberate de primăria în a cărei rază teritorială este situat imobilul, din care să rezulte că:
(i) posesorul a plătit taxele şi impozitele locale ca un adevărat proprietar;
(ii) imobilul nu face parte din domeniul public sau nu a fost înscris în evidenţe ca fiind în domeniul privat al statului sau al unităţilor administrativ-teritoriale;
c) procesului-verbal de vecinătate, cu semnăturile tuturor proprietarilor imobilelor învecinate;
d) declaraţiei pe propria răspundere a posesorului, dată în formă autentică, prin care acesta declară că:
(i) posedă imobilul ca un adevărat proprietar;
(ii) este sau nu căsătorit; în cazul în care este căsătorit, va preciza şi regimul matrimonial;
(iii) nu a înstrăinat sau grevat imobilul;
(iv) imobilul nu a fost scos din circuitul juridic;
(v) imobilul nu face obiectul vreunui litigiu;
(vi) imobilul este deţinut sau nu pe cote-părţi; în cazul în care
imobilul este deţinut pe cote-părţi, toţi posesorii vor declara întinderea cotelor;
e) înscrisului doveditor al posesiei, indiferent de forma în care
este întocmit, atunci când acesta există;
f) copiei de pe actele de identitate şi stare civilă;
g) extrasului de carte funciară pentru informare, după caz

Cererea impreună cu documentele mentionate se depun la oficiul de cadastru si publicitate Imobiliara teritorial Registratorul sef al ocpi urmeaza dupa verificarea documentelor sa dispuna prin incheiere, -daca sunt indeplinite conditiile legale, admiterea cererii de notare a posesiei in cartea funciarfa

Ultima modificare: Vineri, 17 Martie 2023
ynocentta, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzucapiune numere cadastrale romeoproiectare32 romeoproiectare32 Buna ziua ! Conform noului Cod Civil, exista uzucapiunea tabulara de 5 ani si extratabulara de 10 ani. Daca am un imobil pe care l-am masurat si OCPI ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! am o intrebare pentru cei care cunosc legile imobiliare, ... Florin _bc Florin _bc Bună ziua! Am o intrebare pentru cei care cunosc legile imobiliare, conform legii 185/2018 un teren aflat în posesie și care a fost trecut în cartea ... (vezi toată discuția)
Administrator imobil aramcos aramcos Un administrator (desemnat sau nedesemnat cu procura)al unui imobil poate dobandi dreptul de proprietate prin uzucapiune in cazul in care proprietarul este ... (vezi toată discuția)