Bună ziua! Am o intrebare pentru cei care cunosc legile imobiliare, conform legii 185/2018 un teren aflat în posesie și care a fost trecut în cartea funciară se transformă în proprietate din oficiu după trei ani. Această decizie mai poate fi atacată în termen de 5 ani sau am fost eu rău informat?
Art 13 al 6 si 7 din Legea 7/1996 prevad ca:
(6) Ultimul posesor notat în cartea funciară va beneficia de intabularea dreptului său de proprietate, din oficiu, la împlinirea termenului de 3 ani, în condițiile prevăzute la alin. (7), ca efect al joncțiunii posesiilor anterioare cu posesia sa.
(7) În toate cazurile în care s-a notat posesia în cartea funciară, dreptul de proprietate va putea fi intabulat ulterior, în următoarele condiții:
a) din oficiu, la împlinirea unui termen de 3 ani de la momentul notării în cartea funciară, dacă nu a fost notat niciun litigiu prin care se contestă înscrierile din cartea funciară. În acest caz, prin derogare de la reglementările referitoare la uzucapiune, dreptul de proprietate se consideră dobândit prin efectul legii și de la data împlinirii acestui termen, fără nicio altă justificare sau procedură;
b) la cererea posesorului prevăzut la alin. (1) sau a succesorilor acestuia, în baza actului de proprietate, ca urmare a dobândirii dreptului de proprietate prin oricare dintre modalitățile prevăzute de lege.
Prin urmare, da, daca un posesor este inscris in cartea funciara si timp de 3 ani de la data inscrierii nu se noteaza nici un litigiu prin care i se contesta dreptul, la implinirea acestui termen acesta poate solicita inscrierea dreptului sau de proprietate, dobandit in temeiu legii.
Va multumesc pentru raspuns! Povestea la mine a inceput din momentul in care am fost la Cec sa iau un credit ipotecar pentru o proprietate( casa +teren) . O parte din suprafata , circa 1000 mp se aflau trecuti in posesie, in cartea funciara. Cu toate ca au trecut trei ani, terenul acum apare in proprietate si in fisa cadastrala, cei de la Cec banc sustin ca nu pot sa-mi ofere creditul deoarece aceasta decizie poate fi atacata in decurs de 5 ani. Am vorbit cu doi avocati si un notar si dansii nu au auzit de asa ceva. Sunt tare curios daca a mai intalnit cineva aceasta situatie
Buna ziua din nou! Astazi am primit un raspuns de la Cec Bank, jurista lor invoca art 931 din NCC, Dupa cum am povestit mai sus, din discutiile avute cu persoane competente acest lucru nu pare plauzibil. Intreb totusi si comunitatea de pe forum, e posibil sa aiba dreptate doamna jurista de la Cec?
Multumesc!
Daca imobilul dvs a fost intabulat in felul descris de dvs in baza cadastrului sistematic - sau al cadastrului "gratuit" asa cum mai este el numit (de asta banuiesc ca ati invocat legea 185/2018), atunci dna jurista de la Cec nu are dreptate, pentru ca lege 7/1996 spune foarte clar: " În acest caz, prin derogare de la reglementările referitoare la uzucapiune, dreptul de proprietate se consideră dobândit prin efectul legii și de la data împlinirii acestui termen, fără nicio altă justificare sau procedură - textul invocat de jurista se refera la uzucapiunea tabulara si nu la dobandirea imobilului prin inscrierea in cartea funciara a posesiei ca urmare a cadastrului sistematic.