avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 226 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua tuturor. As avea o intrebare in legatura cu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua tuturor. As avea o intrebare in legatura cu intabularea ...

Buna ziua tuturor. As avea o intrebare in legatura cu intabularea unui teren.
Ma aflu inscris ca si posesor pe cf unui teren intravilan din 2016 impreuna cu alte doua parti (proprietarii de origine ,nemti, deja decedati de ceva vreme deoarece casa care nu mai exista a fost cumparata pe la inceputul secolului 20) Acum as dori intabularea terenului definitiv pe numele meu si nu am nici o modalitate de a demostra ca sunt decedati. Am intrebat la primarie si nu sa manifestat nimeni in ultimii 3 ani. Intrebarea mea este ce demersuri am de facut deoarece extrasul de cf nu se schimba din oficiu ,am inteles ca ar trebui dupa aceasta perioada sa devin proprietar automat si sa fac o cerere in privinta intabularii doar ca nu cunosc procedura si nu imi permit consiliere juridica. Va multumesc in avans
Cel mai recent răspuns: MihailZC , utilizator 10:32, 17 Noiembrie 2021
Daca posesia imobilului a fost inscrisa in cartea funciara a imobilului ca urmare a inregistrarii sistematce (asa numitul "cadastru gratuit"), atunci, conform art. 13 din Legea 7/1996:
[...]
(3) Posesia de fapt înscrisă în documentele tehnice potrivit alineatelor anterioare se notează în cărțile funciare deschise ca urmare a finalizării înregistrării sistematice.
[...]
(5) Posesia notată în cartea funciară și efectele juridice ale acesteia pot fi dobândite în temeiul actelor juridice între vii, translative sau constitutive, încheiate în formă autentică, inclusiv prin măsuri de executare silită sau pentru cauză de moarte, care se notează în cartea funciară.
(6) Ultimul posesor notat în cartea funciară va beneficia de intabularea dreptului său de proprietate, din oficiu, la împlinirea termenului de 3 ani, în condițiile prevăzute la alin. (7), ca efect al joncțiunii posesiilor anterioare cu posesia sa.
(7) În toate cazurile în care s-a notat posesia în cartea funciară, dreptul de proprietate va putea fi intabulat ulterior, în următoarele condiții:
a) din oficiu, la împlinirea unui termen de 3 ani de la momentul notării în cartea funciară, dacă nu a fost notat niciun litigiu prin care se contestă înscrierile din cartea funciară. În acest caz, prin derogare de la reglementările referitoare la uzucapiune, dreptul de proprietate se consideră dobândit prin efectul legii și de la data împlinirii acestui termen, fără nicio altă justificare sau procedură;
b) la cererea posesorului prevăzut la alin. (1) sau a succesorilor acestuia, în baza actului de proprietate, ca urmare a dobândirii dreptului de proprietate prin oricare dintre modalitățile prevăzute de lege.

Acum, pentru ca nu exista un angajat OCPI care sa ia la rand toate cartile funciare din circumscriptie si sa verifice daca nu cumva au trecut 3 ani de la notarea vreunei posesii, evident ca si acest "din oficiu" trebuie impulsionat putin. Deci, daca au trecut 3 ani (impliniti) de la data la care s-a notat prima oara posesie in cartea funciara a imobilului, acum adresati-va OCPI cu o cerere (scutita de taxa) prin care solicitati intabularea dreptului de proprieate in cartea funciara in baza art 13 al 7 lit A din Legea 17/1996.
Multumesc pentru raspunsul prompt. Voi incerca sa ma adresez OCPI cat de curand. Nu am mentionat destul de detaliat in prima postare ca terenul ,in cf, este impartit intre mine in proportie de 60% si celelalte doua parti egale pe restul de 40% care nu s-au manifestat. Deci fiind initial trecut ca si posesor a unei cote parte ,am dreptul sa cer intabularea integralitatii terenului ? Vreau sa ma asigur inainte de a demara orice procedura ca nu mai trebuia vreo lamurire cu privire la decesul coproprietarilor. Va multumesc inca o data
Puteti cere intabularea a ceea ce posedati. Daca sunteti inscrisa cu posesia a 60%, puteti cere intabularea asupra a 60%


MihailZC a scris:

Puteti cere intabularea a ceea ce posedati. Daca sunteti inscrisa cu posesia a 60%, puteti cere intabularea asupra a 60%

Buna ziua tuturor, revin asupra subiectului postat cu anumite schimbari recente : am reusit sa intabulez procentajul meu de teren ,deci astazi sunt proprietar pe cota parte din teren.
As dori sa va pun o intrebare cu privire la iesirea din indiviziune. Mi sa spus ca singura metoda de a fi proprietar pe totalitatea terenului este aceasta actiune in instanta, doar ca ceilalti proprietari sunt decedati . Am incercat sa cautam urmasi in registrele bisericii dar nu am gasit pe nimeni. Daca nu sa dezbatut succesiunea cum fac sa chem in tribunal trei persoane decedate? Si care ar fi dupa dumneavoastra procedura de urmat in acest caz,multumesc.
Nu puteti face asta. Ca sa va judecati trebuie macar sa precizati cu cine va judecati, si nu (cred) ca va fi suficient "mostenitorii defunctilor ... ". Daca aflati macar un nume, prenume, CNP, ceva, puteti solicita instantei de emita o adresa catre DEPABD in scopul identificarii ultimului domicliu cunoscut al mostenitorilor, acestia vor fi citati, nu se prezinta, va judecati in lipsa, vi se atribuie intregul teren si sunteti obligata la plata unei sulte catre ceilalti coproprietari dupa care va duceti la un executor judecatoresc si consemnati sumele datorate pe numele lor.

Alte discuții în legătură

Bună ziua! tatăl meu a decedat anul trecut ! sunt singurul ... ALEXANDRANICOLETA ALEXANDRANICOLETA Bună ziua! Tatăl meu a decedat anul trecut ! Sunt singurul copil! Am fost la notar sa fac taxa de succesiune cu actele de la primărie adeverința de rol și ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! am o intrebare pentru cei care cunosc legile imobiliare, ... Florin _bc Florin _bc Bună ziua! Am o intrebare pentru cei care cunosc legile imobiliare, conform legii 185/2018 un teren aflat în posesie și care a fost trecut în cartea ... (vezi toată discuția)
Buna ziua,detin un teren intabulat cu mentiunea drept de posesie, ... cartala cartala Buna ziua,detin un teren intabulat cu mentiunea drept de posesie, exista posibilitatea sa obtin autorizatie de constructie pentru o hala metalica? Am un an de ... (vezi toată discuția)