avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 920 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Calcului partilor pt. mostenitorii rezervatari
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Calcului partilor pt. mostenitorii rezervatari

Acuma 1 an a murit tata, recent mama a deschis procedura de succesiune. A aparut astfel un testament lasat de tata prin care ne dezmosteneste pe mine si pe mama, lasand tot ce are surorii mele.

Nu inteleg cum se calculeaza rezerva succesorala, respectiv si mai direct, cat ne revine mamei, mie, sorei, fiecaruia in parte.

Din ce am citit (pe net) am informatii contradictorii:
- pe de o parte: "rezerva succesorala reprezinta jumate din mostenire" dupa care intele ca sora-mea ar primi jumate din tot ce a detinut tata iar cealalta jumate se imparte intre mine si mama. (Nu stiu in ce proportie.)
- pe de alta p arte: "mostenitorul rezervatar primeste jumate din ce i s-ar fi cuvenit daca nu exista testamentul" ceea ce, daca am inteles bine (nu sunt sigur) ar insemna fara testament jumate pt. mama, un sfert pt. sora mea si un sfert pt. mine, ceea ce insa devine 1/8 pt. mine din cauza testamentului si 1/4 pt. mama, restul ramanand sorei.

Va rog sa ma invatati cum se calculeaza corect.
Ultima modificare: Duminică, 19 Martie 2023
AureliaStamate, utilizator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 20:55, 26 Aprilie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Rezerva succesorala este jumătate din cota legala, care vi s-ar fi cuvenit, dacă nu ar fi existat testamentul.
Iar cotele legale sunt:
- mama 1/4
- dvs+ sora 3/4 (adica 3/8 fiecare).

Astfel, rezerva succesorala a mamei este 1/8, iar a dvs 3/16.
Bunurile respective sunt proprii ale tatălui sau au fost achiziționate în timpul căsătoriei cu mama?
Au fost achizitionate in timpul casatoriei cu mama.

Intrebare suplimentara: Trebuie sa merg azi la notar sa semnez pt. succesiune. (Oaresice o fi insemnand asta.)
Semnez si pot mai tarziu sa clarific lucruri legate de testament sau nu semnez deocamdata nimic, avand in vedere ca n-am vazut inca nimic din dosar?
Ultima modificare: Luni, 20 Martie 2023
AureliaStamate, utilizator
Pai...cititi ce anume semnati.
Daca nu intelegeti, cereti lamuriri suplimentare.
Am cerut. :)

Am fost la notar, mi-a aratat o copie destul de proasta a testamentului. Gasit de el si primit de la notarul la care s-a dus taica-meu sa-l faca in 2016. Ciudat este ca nu e semnat. Notarul care face succesiunea mi-a spus ca acuma asa se da testamentul catre mostenitori.
Ciudat.

As dori sa vad testamentul semnat de taica-meu. Pot cumva?
Si unde pot cauta, daca mai sunt si alte testamente, eventual mai recente? Este asta posibil pt. mine ca persoana fizica?
Din 2013, actele autentice notariale se semnează într-un singur exemplar original, care se păstrează în arhiva biroului notarial.
Părților li se eliberează duplicate. Nu e nimic ciudat. De câțiva ani, nu mai circula acte notariale semnate.
Cu ce va ajuta ca vedeți semnătura tatălui?
Dacă notarul respectiv ar fi avut suspiciuni ca nu este el sau ca nu are discernământ sau ca i-a fost viciat consimțământul, nu i-ar fi autentificat testamentul.
Dacă aveți suspiciuni de fals, va adresați instantei. Numai judecătorul poate dispune efectuarea unei expertize grafologice și analizarea originalului din arhiva biroului notarial
Ultima modificare: Miercuri, 29 Martie 2023
raluk0207, utilizator

Alte discuții în legătură

Data inscrierii unui testament in rnnel AureliaStamate AureliaStamate La consultarea RNNEL vad data inregistrarii unui testament sau mi se comunica de catre notarul pe care-l incredintez sa faca consultarea doar existenta sau ... (vezi toată discuția)
Mostenire nicolettatica nicolettatica suntem doua suroi, eu am ramas (si ingrijit) parintii (mama a decedat acum 6 ani la 84 de ani, iar tata este nevazator pe linga altele..si are 90 de ani), in ... (vezi toată discuția)
Bună seara ! suntem 2 frați, mama a murit de 12ani ,tata de ... Mirel Gogan Mirel Gogan Bună seara ! Suntem 2 frați, mama a murit de 12ani ,tata de 1 an si sase luni . În 2013 tatăl mi-a facut un testament universal prin care îmi lasa totul ... (vezi toată discuția)