avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 354 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Problema subsol bloc - apartament la parter
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Problema subsol bloc - apartament la parter

Buna ziua!

Detin un apartament la parterul unui bloc si de ceva timp ma confrunt cu o problema privind spatiul de la subsolul blocului (de sub apartamentul meu) in sensul că pe durata sezonului rece am astupat provizoriu gaurile acele de aerisire deoarece eu fiind la parter pierdeam foarte multa caldura, iar consumul de gaz era aproape dublu pe zi.

Am astupat acele gauri(provizoriu) in ideea ca in vara aceasta sa-mi izolez tot plafonul de sub apartamentul meu.

Problema este ca am un vecin, care de cand m-am mutat acesta a cautat mereu scandal. Acesta mi-a desfundat gurile la care fac referire mai sus, provocandu-mi astfel disconfort termic cat si financiar.

Avand in vedere cele mentionate mai sus, va rog sa ma indrumati din punct de vedere legislativ ce as putea face si cum ar trebui sa procedez. Pentru ca doresc sa-mi izolez tot plafonul de la subsol aferent apratamnetunui si nu as vrea sa investesc bani ca mai apoi sa ma trezesc ca „incurca” pe cineva.

Mai precizez ca vecinul are o boxa construita exact sub apartamentul meu(pe directia tevilor de canalizare), care din discutiile cu dezvoltatorul, acesta mi-a comunicat ca nu a incheiat vreun act pentru boxa /spatiul respectiv/a

Mentionez faptul ca blocul este unul nou, anvelopat termic doar pe exterior(subsolul nu), iar acesta nu este inscris la vreo asociatie de locatari.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ddalexandru , utilizator 13:51, 22 Martie 2023
Aerisirea incaperilor este foarte buna intrucat previne formarea mucegaiului si eliminarea umiditatii. Gaurile sunt facute fix cu acest scop si nu trebuie astupate.
Dv va puteti izola parte de jos din subsol linistit. Acum fiind bloc nou nu cred ca Faptul ca si-a construit o boxa este ilegal subsolul fiind proprietatea tuturor (parte comuna). Pe scurt oricine se poate duce si ocupa tot subsolul.
Ar fi putut sa va explice si motivele pentru care a destupat gaurile si uite asa poate va intelegeati incet incet.
Pentru mai multe informatii legate de viitoarea asociatie de proprietari care trebuie infiintata citi va rugam legea 196/2018. LEGE Nr. 196/2018 din 20 iulie 2018
privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor
[ link extern ]

De curiozitate ce diferenta de costuri a fost la caldura in perioada cand ati astupat gaurile?
Sunt unele apartamente la UNIRII strada NERVA TRAIAN in care tin minte ca la parter se facea roua pe parchet. la fel si la aprtamentul 1 in camera deasupra scarii de intrare. Dupa izolare prin lipirea pe tavanul subsolului s-a rezolvat problema. Geamurile au ramas in continuare deschise.
Ultima modificare: Luni, 20 Martie 2023
w_v_w_v, utilizator
Buna ziua!

Multumesc pentru raspuns.

Diferenta de consum la contorul de gaze este de 3-4mc in plus la 24 de ore. Cand aveam gaurile astupate aveam un consum de 4-5 mc gaz la 24 ore. Dupa ce gaurile au fost desfacute (in perioada rece) consumul a crescut cu 3-4 mc gaz , ajungand la un consum de 7-8 mc la 24 ore. Consumul a fost masurat atat la contor cat si din aplicatia de monitorizare a centralei.

Ideea este ca eu am astupat gaurile provizoriu(cu bucati de polistiren si spuma) pana la momentul(perioada calda) cand o sa izolez plafonul aferent apartamentului meu. De discutat nici nu se pune problema pentru ca nu am cu cine...

De cand au fost desfacute eu nu le-am mai astupat...

De aceea am zis sa ma informez inainte sa izolez pentru ca nu vreau sa investesc si mai apoi sa ma trezesc cu izolatia data jos...

Ultima modificare: Miercuri, 22 Martie 2023
ddalexandru, utilizator
Spuneati ca e bloc nou anvelopat. E un apartament foarte mare sau nu?
Mi se pare un consum foarte mare. 4mx30 zile =120 si spuneati ca e dublu adica 240m3
Asa de slab e facut blocul ala?
Noi avem consum maxim de 50m3 pe luna maxim 150 lei am platit in intr-o luna de iarna si cam la fel au cei de prin asociatiatiile cunoscute la o suprafata de 90m3 .La mansarde din cauza inaltimii camerelor si evident a izolatiei exista un consuma mai mare .
La fel si la parter la blocurile vechi unde au consum in jur de 100m3 maxim la 2 camere .
Dar la cele noi doar mansardele si dupa caz ultimul etaj cu plafon e mai cald respectiv frig iarna.
Anvelopati cat mai bine si dupa posibilitati cu strat mai gros.
Este un apratment cu 3 camere, 1 living, 2 bai, si o bucatarie., avand o suprafata totala de 95 mp.
Blocul este nou si anvelopat doar pe exterior. Acum eu nu stiu ce fel de izolatie au folosit.
Apartamentul este situat si pe o parte si pe alta(fata - spate, pe 2 tronsoane), toti pereti fiind spre exterior.

Acesta este si motivul pentru care doresc sa izolez la subsol(fara alte surprize), pentru ca s-a observat diferenta la consum cand am avut acele gauri inchise.

Multumesc pentru timpul acordat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Autorizatie de la primarie ptr izolatie termica jade_0923 jade_0923 Buna ziua, Ca orice om gospodar, care vara isi face sanie si iarna caruta, deja ma gandesc sa fac izolatia termica a peretilor exteriori si a plafonului de ... (vezi toată discuția)
Robinet gaze pe fațada blocului DiaR DiaR Bună ziua! 2 întrebări as avea: 1. Exista vreo baza legala pentru a solicita mutarea robinetului de gaze de pe peretele exterior al apartamentului ... (vezi toată discuția)
Probleme de postarea utilitatilor la bloc. malouda malouda Constituite vreun impediment faptul ca anumite utilitati(apa,gaze) trec prin dreptul unor locatari dintr-un bloc care initial au acceptat situatie dar acum ... (vezi toată discuția)