Bunä!
Am o intrebare legata de succesiune. Tatal meu a murit in 2001 si abia acum vrem sa facem succesiunea dupa el. Mentionez ca suntem 4 frati si mama. Parintii s-au casatorit in 1966. Tatal meu a avut terenuri mostenite de la parintii lui, dar la data casatoriei cu mama aceste terenuri fuseserä luate la CAP. Dupa 1990 in urma Legii 18/ 1993, si-a primit terenurile inapoi. Am uitat sa spun ca locuinta parintilor este construita dupa casatorie.
Intrebarea este: care este cota- parte care revine fiecarui mostenitor in aceasta situatie.
Mulțumesc.
romascanu
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Moștenirea tatălui se trasmite în următoarele cote succesorale:
1/4 din moștenire este cota soției supraviețuitoare (pătrime care poate fi scrisă și 4/16).
3/4 din moștenire este cota copiilor defunctului. Deîmpărțit la numărul copiilor (4) = 3/16 fiecare.
În moștenirea tatălui intră:
- bunurile lui proprii (terenurile)
- partea defunctului (1/2) din bunurile comune. (cum este casa). Restul (1/2 din casă) este partea soției și îi rămâne acesteia.
Dvs. veți avea 3/32 din casă, adică 3/16 (cota succesorală) raportat la 1/2 (partea tatălui din casă). Și veți avea 3/16 dintr-un bun propriu (proprietate exclusivă a defunctului).
Calculele acestea/finale le veți face dvs. În certificat apar cotele succesorale.