avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 966 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Bună ziua! As dori sa știu dacă, în cazul ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Bună ziua! As dori sa știu dacă, în cazul demisiei, se aplica ...

Bună ziua! As dori sa știu dacă, în cazul demisiei, se aplica prevederile CIM unde este mentionat termen de preaviz 15 zile calendaristice sau se aplica prevederile Codului Muncii? La nivel de unitate nu exista contract colectiv de munca. Mi se poate impune termenul de preaviz prevazut de Codul Muncii?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:55, 21 Martie 2023
Art. 81- Codul muncii
(1) Prin demisie se înțelege actul unilateral de voință a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz.
(2) Angajatorul este obligat să înregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probă.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de părți în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile și nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare pentru salariații cu funcții de execuție, respectiv mai mare de 45 de zile lucrătoare pentru salariații care ocupă funcții de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de muncă continuă să își producă toate efectele.
(6) În situația în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător.
(7) Contractul individual de muncă încetează la data expirării termenului de preaviz sau la data renunțării totale ori parțiale de către angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu își îndeplinește obligațiile asumate prin contractul individual de muncă.

Se aplica termenul din contract, nu contravine legii pentru ca 15 zile se incadreaza in limita maxima de 20 prevazuta in lege.
Se aplica prevederile CIM unde este mentionat termen de preaviz 15 zile

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie samo samo am semnat contractul de munca in ianuarie;in 21 mai mi-am dat demisia ,acum trebuie sa stau in preaviz 20 de zile?:( (vezi toată discuția)
Demisia cristinaudroiu78 cristinaudroiu78 buna ziua,am si eu o intrebare,se poate ca eu care doresc sa-mi dau demisia,sa pot fi obligat sa o dau fara perioada de preaviz?va multumesc (vezi toată discuția)
Demisie, preaviz euangajat euangajat Sunt angajat intr-un magazin pe functia de sef raion. In cazul demisiei sunt obligat sa stau in preaviz 20 sau 45 de zile? Este considerata functie de ... (vezi toată discuția)