Bună ziua.Am doi copii născuți jn străinătate, în Spania se 12 și 17 ani și doresc sa le fac pașapoarte. Nu sunt căsătorită și nici nu am fost decât copii au fost recunoscuți iar prin sentințe judecătorești definitive mi au fost încredințați mie în totalitate copii.Eu nu mai am domiciliu în romania,stau în chirie aici,și vreau sa le fac certificate românești a mai apoi buletine și pașapoarte,Cu ce sa încep și dum.?Menționez ca au certificado de nastere plurilingue, si literale .Mulțumesc anticipat.
Dap, dubla cetatenie obtinuta prin nastere este permisa. Cu ocazia majoratului trebuie sa dea declaratie ca vor sa-si pastreze cetatenia spaniola. Daca dubla cetatenie este obtinuta prin naturalizare, dvs./ei veti/vor pierde cetatenia spaniola deoarece nu ati/au renuntat la timp la cetatenia romana. Pentru minori renuntarea la cetatenia romana trebuia efectuata de parinti, iar minorii inclusi pe cerere.
Iar daca nu va pasa de pierderea cetateniei spaniole, faceti pasapoarte romanesti. Oricum o persoana poate avea faptic cetatenia romana fara sa fi avut niciodata un act emis de autoritatile romane. Deci simplul fapt ca nu veti face pasapoarte romanesti nu scuteste de pierderea cetateniei spaniole.
Ce v-am spus eu mai sus este ce spune legea, dar nu este obligatoriu sa se intample faptic. Insa intr-o zi unui functionar mai sarguincios ii poate veni ideea sa va ceara Monitorul Oficial in care a fost publicata renuntarea la cetatenia romana pentru dvs. sau pentru minori. Iar daca nu puteti face acesata dovada, pierdeti cetatenia spaniola.