avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 665 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Diferenta dintre domiciliu si resedinta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Diferenta dintre domiciliu si resedinta

Buna ziua,

Am o intrebare legat la diferenta intre domciliul de pe buletin si locul fizic in care locuiesti. Ideea este ca eu doresc sa aplic pentru a primi un teren sa construiesc o casa (legea nr. 15/2003). Una dintre conditii este sa locuiesti cu parintii/socrii/rudele de gradul 2. Problema este ca eu am domiciliul pe casa X, iar parintii mei (care sunt divortati in acte) au domiciliul in apartamentul Y. Casa X este detinuta de mama mea, iar tatal meu are drept de uzufruct viager. Apartamentul Y este detinut de ambii parinti, fiecare 50%. Deci, in cazul de fata, m-as incadra la criteriul acesta, ca locuiesc cu parintii mei?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 16:34, 29 Martie 2023
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
De unde ați scos ceriteriile astea!?
Că nu-l interesează pe legiuitor dacă locuiți dvs. cu ... mamițica, cu tanti Mița sau cu mam'mare. (n-o fi cel mai bun exemplu, dar mi-a trecut, sugestiv, prin minte).

De prevederile legii beneficiază, o singură dată, tinerii care, la data depunerii cererii au vârsta de până la 35 de ani şi îndeplinesc următoarele condiţii: (prevăzute de art. 3 din Legea 15/2003).

a) au împlinit vârsta de 18 ani;
b) la data depunerii cererii, precum şi la data rezolvării acesteia nu au avut sau nu deţin în proprietate o locuinţă ori un teren destinat construirii unei locuinţe proprietate personală, atât în localitatea în care se solicită atribuirea în folosinţă a unui teren, cât şi în alte localităţi.

Or, nici casa X nici ap. Y nu sunt în proprietatea dvs. Și presupun că nici nu au fost. Ca atare, nu prea văd de ce ne-am apuca să desfacem firul în 4 pe domiciliu vs. reședință. După C.I. locuiți cu tata. Locuiți în casa X ca tolerat/prin îngăduința titularului dreptului de uzufruct.
Ultima modificare: Marți, 28 Martie 2023
romascanu, moderator
Va multumesc pentru raspunsul dumneavoastra. Noi criterii, dupa caz, se pot adauga de fiecare primarie in parte. De asemenea, fiind un concurs, se va determina in baza unui punctaj obtinut in functie de criteriile indeplinite. Despre ce am mentionat aici este necesitatea unei declaratie pe proprie raspundere de catre solicitant unde reiese ca detine:
- Contract de inchiriere al solicintantului sau, dupa caz, actul de proprietate al imobilului unde locuieste impreuna cu parintii/socrii/rudele de gradul II.
Acest criteriu este obligatoriu de indeplinit pentru a putea participa la concurs. Daca cumva eu declar pe proprie raspundere ca locuiesc cu parintii, dar dpdv teoretic, in acte, nu este adevarat atunci risc sa fiu cercetat penal pentru fals in declaratii.
De aceea doresc sa stiu daca indeplinesc acest criteriu dpdv al actelor.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Hmm. Nu pot să mă pronunț pe ce se zice că s-ar fi scris...
Ar trebui cunoscut conținutul exact al actului administrativ (regulament, anexă la HCL sau ce o fi fiind).

Trebuie determinat ce anume au gândit la vremea când au scris. Trebuie căutată rațiunea pentru care a fost edictată cerința suplimentară.

Bunăoară:
Dacă solicitantul are un contract de închiriere, atunci acest contract ar trebui să fie depus ca probă anexată solicitării. Mi se pare fără noimă ca solicitantul să dea (doar) o declarație din care să rezulte că deține un contract de închiriere (... undeva prin fundul sertarului din dreapta).

Dar există și situații în care solicitantul nu are un contract de închiriere, întrucât el poate fi doar un tolerat în casa bunicii, a soacrei etc. - persoane cu care, de regulă, nu se încheie un contract de închiriere. În asemenea cazuri, ar fi logic ca lipsa contractului de închiriere să fie suplinită printr-o declarație.

Dar care ar fi finalitatea urmărită printr-o astfel de declarație?
Să avantajăm ... amanta primarului care locuiește „împreună cu” soacră-sa? Nu (vreau să) cred.

Dvs. ați scris „împreună cu”... Dar așa o fi fiind scrisă condiția? Conține sintagma „împreună cu”?

Mie, uneia, mi se pare că rațiunea unei astfel de declarații ar trebui să fie aceea de a determina dacă (și, eventual, de când/de cât timp, mai exact) solicitantul locuiește efectiv pe raza unității administrativ teritoriale.
Nu ar trebui să fie relevant dacă el, în calitate de tolerat, locuiește „împreună cu” soacra („legată de calorifer”!) sau dacă locuiește ...la soacră...sau în casa soacrei, chiar și în absența acesteia (pentru că are și ea dreptul la liberă circulație). Adică solicitantul locuiește într-un spațiu asupra căruia afinul (soacra) sau părintele ori ruda în cauză are un drept de proprietate (sau de uzufruct) iar el este un simplu tolerat.

Ar trebui văzute cu atenție condițiile.

Textele de lege relevante sunt acestea:
Art. 87. Cod civil
Domiciliul persoanei fizice, în vederea exercitării drepturilor şi libertăţilor sale civile, este acolo unde aceasta declară că îşi are locuinţa principală.
Art. 88. -
Reşedinţa persoanei fizice este în locul unde îşi are locuinţa secundară.
Art. 89. -
(1) Stabilirea sau schimbarea domiciliului se face cu respectarea dispoziţiilor legii speciale.
(2) Stabilirea sau schimbarea domiciliului nu operează decât atunci când cel care ocupă sau se mută într-un anumit loc a făcut-o cu intenţia de a avea acolo locuinţa principală.
(3) Dovada intenţiei rezultă din declaraţiile persoanei făcute la organele administrative competente să opereze stabilirea sau schimbarea domiciliului, iar în lipsa acestor declaraţii, din orice alte împrejurări de fapt.
Ultima modificare: Joi, 30 Martie 2023
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Evacuare din domiciliu coca ioana coca ioana Eu,sotul si soacra mea avem domiciliul la locuinta cumnatului meu care este proprietar.Doar soacra mea locuieste acolo iar acum baiatul ei vrea sa o scoata ... (vezi toată discuția)
Declaratie de primire in spatiu petre_marian petre_marian buna ziua.as dorii sa stiu daca in urma dezbaterii unei succesiuni dupa socrul meu a ramas un apartament cu 2 camere din care a rezultat urmatoarele cote ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! locuiesc cu sotul in apartamentul mamei sale, suntem ... simona435 simona435 Buna ziua! Locuiesc cu sotul in apartamentul mamei sale, suntem căsătoriți de 22 de ani, el vrea sa divotam, iar soacra mea mi-a spus telefonic sa imi caut ... (vezi toată discuția)