Hartuirea la locul de munca.
Care este termenul în care o unitate trebuie sa declare la ITM o sesizare de hartuire și care este termenul de soluționare?
Termenul de soluţionare a unei sesizări la ITM este de 30 de zile, dar acesta poate fi prelungit cu încă 15 zile, în funcţie de complexitatea lucrării.
Eu am făcut o sesizare la conducerea SC la care lucrez, întrebarea era ce termen are SC sa declare sesizarea la ITM?
A doua întrebare, era ce termen de rezolvare are SC de rezolvare a sesizării?
Nu exista obligatia de a declara sesizarea la ITM .... procedura de soluționare pe cale amiabilă a conflictelor individuale de muncă, a cererilor sau a reclamațiilor individuale ale salariaților trebuie sa fie mentionata in Regulamentul Intern.
Eu am fost la ITM si am încercat sa fac o sesizare și inspectoarea mi-a spus ca nu este necesar pentru ca angajatorul este obligat sa declare la ITM conflictul de munca.
Informarea privitoare la declanșarea conflictelor colective de muncă și a motivelor declanșării acestora se transmite, în scris, de către părțile prevăzute la art. 125 din legea 367/2022, angajatorului/ organizației patronale sau instituției/autorității publice, după caz, inspectoratelor teritoriale de muncă sau ministerului responsabil cu dialogul social, după caz.