Buna ziua! Sunt insarcinata in luna a 5 a, din nov. 2008 pana in nov 2009 am beneficiat de indemnizatie somaj, iar apoi, negasind de lucru, am incheiat un CIM pe perioada nedeterminata la firma unui prieten, pentru care, platesc lunar contributiile aferente ca sa nu pierd indemnizatia pentru cresterea copilului. Imi puteti spune pana cand trebuie sa platesc contributiile? Stiu ca trebuie sa intru in concediu medical cu 40 de zile inainte de nastere. Acest CM va fi platit de stat, sau in cazul meu, cum trebuie sa procedez?
Multumesc!
Concediul prenatal va fi platit de casa de asigurari de sanatate.
In CM puteti intra cand doriti ptr ca perioada de somaj se considera stagiu de cotizare.
Atentie doar ca din cele 126 zile sa va ramana cel putin 42 zile ptr dupa nastere. Ptr ca asa prevede legea.
1. Pentru a beneficia de CCC pana la 2 ani trebuie sa aveti in cele 12 luni premergatoare nasterii venituri profesionale supuse impozitarii.
2. Cand intrati in CCC vi se suspenda contractul individual de munca (deci nu mai luati salariu si nu mai platiti nimic nici dvs. nici angajatorul).
3. Concediul de maternitate (prenatal si postnatal) este platit integral de Casa de Sanatate.