avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 741 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediul maternitate + CCC si contractul de Munca pe ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediul maternitate + CCC si contractul de Munca pe perioada determinata

Buna ziua. Imi cer scuze daca s-a mai discutat acest subiect, am gasit intr-adevar aici multe raspunsuri utile, dar acum as avea nevoie de unul putin "personalizat" si bineinteles, de la cineva specializat. Tocmai am sunat la Somaj pt aceste informatii si surprinzator sau nu, cand au auzit intrebarea, mi s-a zis "haideti aici!" si au inchis. Situatia mea este urmatoarea: sunt insarcinata in 8 luni, si am intrat de la inceputul lunii in concediul prenatal, fiind angajata la o societate, pe perioda determinata , pana la date de 25 oct, adica pana peste 4 zile. Din cate am inteles de la colege (lucrez intr-o farmacie), conducerea nu are interes sa-mi prelungeasca contractul, asadar as dori sa stiu ce trebuie sa fac ziua urmatoare, pe 26 oct.
1. ce acte trebuie depuse la somaj?
2. voi naste la sf lui noiembrie, asta inseamna ca la inc lunii nov, va trebui sa iau de la medicul de fam concediul prenatal si sa-l prezint la somaj? si la fel cu cel postnatal, 42 de zile?
3. actele pt CCC le depun dupa data nasterii, sau dupa data ultimei zile de concediu postnatal?
4. si mentionez ca am 12 luni lucrate, acumulate chiar luna trecuta, in sept. Ce trebuie sa cer de la cealalta filiala unde am lucrat anterior (am schimbat
domiciuliul)?
5. o ultima intrebare, vechimea merge in somaj? e mai avantajos ca dupa terminarea contractului sa intru in somaj sau sa ma angajez la firma sotului meu, pe 4 ore?

Va multumesc frumos pt rabdare, si sper sa ajutati si sa ma lamuriti, deoarece dupa cum v-am spus, nimeni nu imi da un raspuns concludent.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:25, 21 Octombrie 2013
1. - Daca nu se mai prelungeste contractul individual de munca (CIM) la incetarea acestuia va inregistrati la, Agentia de Somaj.
- Fiind in somaj indemnizat puteti beneficia de concedii medicale, concediu de maternitate (sarcina si lauzie = pre si postnatal = 126 de zile) si apoi de concediu crestere copil (CCC).

2. Certificatele medicale le duceti la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.

3. Cererea pentru CCC o faceti catre Agentia de Somaj iar actele le depuneti la Primaria de care apartineti cu domiciliul in termen de 60 de zile lucratoare de la data cu acer solicitati CCC.

4. Concediile medicale, concediul de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea fiecaruia din aceste concedii.

5. Actele necesare pentru inregistrarea la Agentia de Somaj:

a. Actul de identitate, in original si copie;
b. Actele de studii si de calificare, in original si copie;
c. Adeverinta medicala din care sa rezulte ca persoana este clinic sanatoasa sau apta de munca ori ca are eventuale restrictii medicale;
d. Actele eliberate de organele financiar teritoriale, din care sa rezulte ca persoana nu realizeaza venituri sau ca realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca in vigoare;
e. Carnetul de munca, in original si copie (daca aveti);
f. Adeverinta de vechime pentru perioada 01.01.2011 pana in prezent, eliberata de angajator;
g. Adeverinta tip (Anexa 26) pentru somaj, eliberata de angajator;
h. Decizia de incetare a contractului individual de munca (original si copie).

6. De la fiecare angajator la care ati lucrat in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) si de la Agentia de Somaj veti lua cate o adeverinta tip (Anexa 2) cu veniturile nete obtinute in lunile respective.

7. Perioada de somaj indemnizat nu este vechime in munca dar este stagiu de cotizare la pensie si sanatate, plata contributiilor fiind efectuata de Agentia de Somaj de la buget.

8. - Daca veti opta pentru somaj sau pentru un CIM cu 4 ore pe zi este alegerea dvs.
- Eu v-as recomanda somajul indemnizat deoarece dupa terminarea CCC veti avea un venit (din somaj) pana veti gasi un loc de munca.

" 6. De la fiecare angajator la care ati lucrat in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) si de la Agentia de Somaj veti lua cate o adeverinta tip (Anexa 2) cu veniturile nete obtinute in lunile respective. "

Eu voi naste luna viitoare, asadar pt noiembrie cine ma plateste? Somajul ? Chiar daca contractul expira luna aceasta? Sa inteleg ca trebuie sa fie o continuitate de 12 luni pt acordarea somajului indemnizat? Practic...va fi o luna in care nu voi fi angajata...din oct 25 pana in nov la sf, cand voi naste,

Va multumesc ft mult !
1. - Pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului sa aceti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).
- Asadar este eligibila si perioada in care sunteti in somaj si beneficiati de indemnizatie pentru concediu de maternitate).

2. - Dupa ce va expira CIM va inregistrati la Agentia de Somaj (chiar daca atunci veti fi in concediu de maternitate).
- Agentia de Somaj va plateste concediul de maternitate si recupereaza banii de la Casa Judeteana de asigurari de Sanatate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie de crestere a copilului Catalina-voicu11 Catalina-voicu11 Buna ziua. Lucrez cu contract de munca din septembrie 2014, iar in luna august 2015 angajatorul urmeaza sa imi inceteze contractul (doar o luna) . Pentru a ... (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate ContSters332201 ContSters332201 Poate sa ma la mureasca oare cineva?...pana in 19. 10. 2014 lucrez la o firma avand contract pe perioada nedeterminata, iar din 20.10.2014 lucrez la o alta ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de crestere a copilului karin_petnehazy karin_petnehazy Buna ziua! Am avut un contract de munca pe termen limitat pana la 15 februarie. Imediat dupa aceasta data am ramas insarcinata. Urmez sa nasc in ... (vezi toată discuția)