avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1010 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Intabulare voit eronata
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Intabulare voit eronata

Buna ziua.
La un OCPI a fost facuta verificarea tehnica si juridica a documentatiei pt. prima intabulare cu "ochii inchisi".Adica nici unul din documentele inscrise in extrasul de carte funciara nu indica modificare de vecinatati,lungimi ale lor.Tp-ul de baza nu a fost modificat in acest sens.Totusi schita cadastrala are cu totul alta forma geometrica si alta pozitionare in tarlaua resp.Ce lege nu permite sa reverifice OCPI concordanta intre documentele incrise in extrasul CF si cele din schita cadastrala, sa dispuna corectarea acestei schite ?Nu trebuiesc decat recitite documentele depuse si realizarea schitei conform datelor din ele. si a celor din baza OCPI. P.S.Este un "aranjament" pt.a favoriza pe acel proprietar .Nu stiu ce sa mai fac.Am depus o gramada de sesizari la OCPI,ANCPI.Raspunsul e unul singur::sa merg in instanta daca nu imi convine pt.ca este deja intabulat si chiar daca sunt neconcordante ei nu pot face nimic.nu pot trage la raspundere inspectori,registratori si pers. care a facut documentatia.
Ultima modificare: Miercuri, 29 Martie 2023
Cred in dreptate, utilizator
Cel mai recent răspuns: Vladislav20 , utilizator 14:43, 30 Martie 2023
Imi pare rau sa va zic dar din ceea ce a-ti relatat mai sus eu personal nu am inteles nimic.
Este cumva vorba de o comuna in care s-a finalizat inregistrarea sistematica (cadastrul gratuit)?
Nu este o comuna in care s-a finalizat inregistrarea sistematica.Este vorba despre un cadastru facut la cererea proprietarului pentru un imobil asupra caruia a fost emis un tittlu de proprietate..Acest proprietar isi dorea f. mult sa includa in proprietatea sa o anumita fasie de teren,alaturata proprietatii initiale.S-a adresat instantei in acest sens dar nu a putut obtine ceea ce dorea.Cu toate acestea a gasit "intelegere" la pers.fizica autorizata,la angajati OCPI care au receptionat lucrarea, sa isi intabuleze drept de proprietate asupra exact acelei fasii de teren dorite..A fost realizata o schita cadastrala cu vecinatati modificate fata de cele initiale si o usoara rotatie fata de pozitia initiala.Nici unul dintre documentele mentionate in extrasul de carte funciara nu indica noile vecinatati.si modificari ale lungimii acestora care sa justifice schita cadastrala in forma actuala.Asupra TP-ului initial nu a fost facuta nici o rectificare in acest sens..Am atras atentia OCPI-ului si am cerut reverificarea concordantei intre vecinatatile inscrise in documente si cele mentionate in schita cadastrala , sa dispuna refacerea schitei cadastrale..Raspunsul este ca ei nu au nici o vina de faptul ca proprietarul a indicat acele vecinatati .Pur si simplu "uita" de raspunderea pe care o are in verificarea documentatiei cadastrale..
Ordinul 600/2023

Art. 23. - Proprietarul răspunde pentru cunoașterea, indicarea limitelor imobilului și conservarea acestora, precum și pentru punerea la dispoziția persoanei autorizate a tuturor actelor/documentelor pe care le deține cu privire la imobil.

Art. 24. - (1) Persoana autorizată răspunde pentru măsurarea imobilului indicat de proprietar, pentru corectitudinea întocmirii documentației și corespondența acesteia cu realitatea din teren și cu actele doveditoare ale dreptului de proprietate puse la dispoziție de proprietar. În cazul trasărilor, persoana autorizată răspunde pentru materializarea limitelor imobilului în concordanță cu geometria la zi a imobilului din baza de date a oficiului teritorial.

Angajatii OCPI sunt niste simpli registratori. In situatia expusa de dumneavoastra ei nu pot fi trasi la raspundere, si nu au nicio vina.
Vina apartine in totalitate topografului si proprietarului.
Intr-o tara ca Romania unde arhiva tehnico-juridica a imobilelor care exista este egal cu 0, este imposibil angajatilor OCPI sa verifice toate neregulile.

Legea dispune clar. Topograful nu intocmeste lucrarea de intabulare si refuza lucrarea daca situatia din teren nu corespunde cu situatia din acte, iar proprietarul trebuie sa indice corect limitele imobilului topografului. Pentru a indrepta asemenea eroare trebuie sa va adresati judecatoriei nu OCPI.
Ultima modificare: Joi, 30 Martie 2023
Vladislav20, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intabulare teren gresita. corectare hilda ion hilda ion Am mostenit o casa si un teren alaturat, intravilan. Intabulare facuta in 1994, cu schita cadastrala la cumpararea casei si terenului de catre parinti de la ... (vezi toată discuția)
Cadastru gresit Lioan2002 Lioan2002 Buna ziua , Parintii mei detin un tilul de proprietate de 1346 m2 pentru un teren intravilan ( la fata locului parintii tin aceeasi suprafata de cand s-a ... (vezi toată discuția)