avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 857 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Impozit pensie!
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Impozit pensie!

Care este motivul si temeiul legal al impozitarii pensiilor avand in vedere ca aceste venituri provin din niste sume deja impozitate?
Ultima modificare: Joi, 30 Martie 2023
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: CHKa , utilizator 13:00, 30 Martie 2023
Tocmai ca NU provin din niste sume deja impozitate . Impozitul pe venit se calculeaza dupa deducere retinerilor CAS si CASS , la suma rezultata din aceasta scadere se aplica procentul de impozitare . Temeiul legal este Codul Fiscal , art. 100 si 101 . Si - ca sa fim drepti - o buna perioada ( pana in 2000 , la aparitia Legii 19 ) angajatii NU plateau contributii la sistemul de pensii - in afara de cea pentru pensia suplimentara ( 2% , apoi 3% si ulterior 5% ) , dupa care s-a renuntat la aceasta .
Ultima modificare: Joi, 30 Martie 2023
CHKa, utilizator
Din ce observ... si inainte sa plateau aceste contributii la pensie...
[ link extern ]

Si cred ca domnul are dreptate, contributia la pensie se duce din castigul meu brut, din care 25% merg catre stat, stat care la varsta pnsionarii se angajeaza sa-mi returneze in diferite transe lunare dupa implinirea varstei de pensionare.

Plus ca acest castig brut mai este inpozitat de cel putin doua ori ( sanatate si impozit), sa nu spun de mai multe ori-pentru ca la fiecare cumparatura facuta din venitul meu mai platesc alte N taxe ( TVA, accize, etc....).

Si la toate astea se mai adauga si impozitul pe pensie...
Ultima modificare: Joi, 30 Martie 2023
Ionut.ion, utilizator
Stimate @Ionut.Ion , daca eu am inteles bine intrebarea userului , domnia-sa se referea la faptul ca impozitul pe salar s-ar fi luat inainte de contributia la pensie - deci a fost impozitata odata - si impozitata din nou ca pensie . Ceea ce nu e corect , impozitul s-a calculat DUPA ce aceasta suma s-a scazut si s-a scazut si CASS . Pe de alta parte - in legatura cu platitorul contributiilor - exact in acel tabel de la Ministerul Muncii se poate vedea , in coloana a 4-a , cine trebuia sa plateasca aceste contributii : angajatorul . Ba , incepand ( daca imi amintesc bine ) cu 1977 , Ceausescu ne-a facut “ marele “ cadou sa elimine impozitul pe salar , desigur cu diminuarea brutului cu aceeasi valoare , aceasta prevedere s-a pastrat inclusiv in 1990 . De aici si luarea in calculul punctajului la pensie a salariilor nete pentru perioada 01.07.1977 - 31.12.1990 . Iar daca va uiati in acelasi tabel al Ministerului Muncii , exista un rand scris cu litere mici jos , la capatul lui , care va spune exact ce va spuneam si eu : contributia angajatorului era unica la bugetul de stat , nu era defalcata pe destinatii . Statul hotara, prin Legea Bugetului , cat mergea la pensii , salarii bugetari , sanatate , invatamant , armata , investitii , s.a.m.d . Doar algoritmul de calcul se referea la total fond de salarii , asta ne-insemnand ca sumele se plateau x , y , z ... suma pentru a , b , c ... salariat . Era doar formula prin care se stabilea cat datoreaza intreprinderea catre bugetul statului . Cat despre faptul ca platim multe impozite ... nu spun ca nu-i asa , dar niciunde nu e altfel . Pot sa va spun doar ca , unei persoane foarte apropiata mie , lucrand intr-o tara UE , i s-a propus o promovare ( incluzand si aparitia catorva subalterni ) , iar cresterea salariului ar fi fost de 500 euro . Si-a facut calculele , din aceasta marire ramanea in mana cu un plus de 135 euro , ( pentru ca intra in alta transa de impozitare ) , si asta doar cu darile obligatorii , dar cu mult mai mari responsabilitati . Evident , a refuzat . Adaugati la asta ca , cu asigurarea obligatorie de sanatate , nu esti asigurat decat strict pentru ugente majore , inclusiv veniea ambulantei ti se factureaza . Daca nu mai esti in primejdie de deces iminent , esti externat . O vizita la un medic de medicina primara ( echivalentul medicului de familie la noi ) , te costa 30 euro , pana ajungi acasa ti-a si venit factura pe mail . Daca ai asigurare facultativa , asiguratorul iti plateste 80% din facturile privind riscul asigurat ( depinde cat de buna asigurare ai ) , restul e cheltuiala ta . Deci , nicaieri nu umbla cainii cu covrigi in coada ... Iar TVA , accize se platesc peste tot ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributii 2016 pentru contract de mandat asociatie de proprietari emaio emaio Buna ziua. As dori sa stiu ce contributii se platesc in 2016 pentru contractele de mandat pentru o asociatie de proprietari, pentru presedintele asociatiei, ... (vezi toată discuția)
Pfa smartcars smartcars buna ziua, o firma mi-a oferit un job cu o conditie : sa ma plateasca ca PFA. ce taxe trebuie sa achit eu ca si PFA ? banuiesc ca exista un 16%, dar mai ... (vezi toată discuția)
Salariile compensatorii si pensia TES TES VA ROG SA -MI PRECIZATI DACA SALARIILE COMPENSATORII SUNT DOAR UN AN VECHIME SAU SE TRECE IN FISA DE CALCUL SI VALOAREA LOR PENTRU STABILIREA PUNCTAJULUI ... (vezi toată discuția)