Tocmai ca NU provin din niste sume deja impozitate . Impozitul pe venit se calculeaza dupa deducere retinerilor CAS si CASS , la suma rezultata din aceasta scadere se aplica procentul de impozitare . Temeiul legal este Codul Fiscal , art. 100 si 101 . Si - ca sa fim drepti - o buna perioada ( pana in 2000 , la aparitia Legii 19 ) angajatii NU plateau contributii la sistemul de pensii - in afara de cea pentru pensia suplimentara ( 2% , apoi 3% si ulterior 5% ) , dupa care s-a renuntat la aceasta .
Din ce observ... si inainte sa plateau aceste contributii la pensie... [ link extern ]
Si cred ca domnul are dreptate, contributia la pensie se duce din castigul meu brut, din care 25% merg catre stat, stat care la varsta pnsionarii se angajeaza sa-mi returneze in diferite transe lunare dupa implinirea varstei de pensionare.
Plus ca acest castig brut mai este inpozitat de cel putin doua ori ( sanatate si impozit), sa nu spun de mai multe ori-pentru ca la fiecare cumparatura facuta din venitul meu mai platesc alte N taxe ( TVA, accize, etc....).
Si la toate astea se mai adauga si impozitul pe pensie...
Stimate @Ionut.Ion , daca eu am inteles bine intrebarea userului , domnia-sa se referea la faptul ca impozitul pe salar s-ar fi luat inainte de contributia la pensie - deci a fost impozitata odata - si impozitata din nou ca pensie . Ceea ce nu e corect , impozitul s-a calculat DUPA ce aceasta suma s-a scazut si s-a scazut si CASS . Pe de alta parte - in legatura cu platitorul contributiilor - exact in acel tabel de la Ministerul Muncii se poate vedea , in coloana a 4-a , cine trebuia sa plateasca aceste contributii : angajatorul . Ba , incepand ( daca imi amintesc bine ) cu 1977 , Ceausescu ne-a facut “ marele “ cadou sa elimine impozitul pe salar , desigur cu diminuarea brutului cu aceeasi valoare , aceasta prevedere s-a pastrat inclusiv in 1990 . De aici si luarea in calculul punctajului la pensie a salariilor nete pentru perioada 01.07.1977 - 31.12.1990 . Iar daca va uiati in acelasi tabel al Ministerului Muncii , exista un rand scris cu litere mici jos , la capatul lui , care va spune exact ce va spuneam si eu : contributia angajatorului era unica la bugetul de stat , nu era defalcata pe destinatii . Statul hotara, prin Legea Bugetului , cat mergea la pensii , salarii bugetari , sanatate , invatamant , armata , investitii , s.a.m.d . Doar algoritmul de calcul se referea la total fond de salarii , asta ne-insemnand ca sumele se plateau x , y , z ... suma pentru a , b , c ... salariat . Era doar formula prin care se stabilea cat datoreaza intreprinderea catre bugetul statului . Cat despre faptul ca platim multe impozite ... nu spun ca nu-i asa , dar niciunde nu e altfel . Pot sa va spun doar ca , unei persoane foarte apropiata mie , lucrand intr-o tara UE , i s-a propus o promovare ( incluzand si aparitia catorva subalterni ) , iar cresterea salariului ar fi fost de 500 euro . Si-a facut calculele , din aceasta marire ramanea in mana cu un plus de 135 euro , ( pentru ca intra in alta transa de impozitare ) , si asta doar cu darile obligatorii , dar cu mult mai mari responsabilitati . Evident , a refuzat . Adaugati la asta ca , cu asigurarea obligatorie de sanatate , nu esti asigurat decat strict pentru ugente majore , inclusiv veniea ambulantei ti se factureaza . Daca nu mai esti in primejdie de deces iminent , esti externat . O vizita la un medic de medicina primara ( echivalentul medicului de familie la noi ) , te costa 30 euro , pana ajungi acasa ti-a si venit factura pe mail . Daca ai asigurare facultativa , asiguratorul iti plateste 80% din facturile privind riscul asigurat ( depinde cat de buna asigurare ai ) , restul e cheltuiala ta . Deci , nicaieri nu umbla cainii cu covrigi in coada ... Iar TVA , accize se platesc peste tot ...
Pfa
smartcars
buna ziua,
o firma mi-a oferit un job cu o conditie : sa ma plateasca ca PFA. ce taxe trebuie sa achit eu ca si PFA ? banuiesc ca exista un 16%, dar mai ... (vezi toată discuția)