avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 800 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Cazierul pt. calomnie se sterge conform noului Cod ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Cazierul pt. calomnie se sterge conform noului Cod Penal?

Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare: o persoana care a primit in luna februarie 2005 amenda penala pentru calomnie beneficiaza de inlaturarea consecintelor (cazier-3 ani) conform noului Cod Penal (art.5 alin2) in care nu mai exista prevazuta calomnia ca infractiune? Daca da, cazierul se sterge de la sine prin intrarea in vigoare a noii legi sau trebuie depusa in mod expres o cere?

Va multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 29 Septembrie 2006
candra, utilizator
Cel mai recent răspuns: mars0212 , utilizator 18:17, 1 Noiembrie 2006
Puteti sa introduceti o cerere pentru obtinerea reabilitarii judecatoresti avnd in vedere fapta.Cu toate acestea sansele obtinerii reabilitarii mai devreme de 3 ani sunt mici.
Chiar daca noul Cod Penal nu mai prevede calomnia ca infractiune?
Art.5 alin.2 nu este valabil si in acest caz?
Este valabil ,eu va recomand tot reabilitarea judecatoreasca.Va fi mai greu sa convingenti eventualii angajatori prin indicarea unui articol din cod decat printr-o hotarare judecatoreasca.

Ceea ce ma intereseaza este daca acest cazier ramas in urma amenzii penale se sterge din oficiu conf. art.5 alin 2 din noul Cod Penal sau trebuie depusa o cere de stergere a cazierului conform acestui articol?
Nu din punct de vedere al angajatorului ma intereseaza acest aspect ci din punctul de vedere al persoanei in cauza .
Art. 5 alin. 2 Cod penal, indicat de dvs. - in mod gresit, consider - nu duce la stergerea automata, din oficiu a pedepasei din cazier.
Chiar daca, in prezent calomnia nu mai este privita si sanctionata ca o infractiune, la data condamnarii ea era. Asa ca, in acest caz, legea mai favorabila nu retroactiveaza, in sensul stergerii condamnarii.
Ar fi trebuit sa fiti mai atent la sfatul dat anterior: singura posibilitate de a radia o condamnare definitiva este reabilitarea care intervine, de drept, dupa trecerea a 3 ani de la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare.

Alte discuții în legătură

Reabilitare de drept- lege mai favorabila -art. 595 c.p.p ? vasile2013 vasile2013 In conditiile in care prevederile noului cod penal sunt mai favorabile in ceea ce priveste institutia reabilitarii de drept, mai este nevoie de promovarea unei ... (vezi toată discuția)
Efect asupra cazierului judiciar statemar28 statemar28 Buna ziua, Va multumesc daca va luati timp sa cititi si sa ma ajutati in problema mea. ..Am cazier judiciar,iar acest lucru imi afecteaza enorm viata in toate ... (vezi toată discuția)
In cat timp se sterge cazierul daca se sterge automat fara proces adrianstefan79 adrianstefan79 in 2005 am fost condamnat la 1 an inchisoare cu suspendare pt furt calificat...nu am mai avut nici o treaba cu politia sau ceva de genul asta....se sterge ... (vezi toată discuția)