avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 661 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Buna ziua. Lucrez la o școala și vreau să-mi fac ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Buna ziua. Lucrez la o școala și vreau să-mi fac ochelari ...

Buna ziua.
Lucrez la o școala și vreau să-mi fac ochelari in baza deciziei Curții Europene de Justiție despre care am auzit in media ca a decis ca angajatorul sa suporte cheltuielile pentru ochelari la angajați. Țin sa precizez ca lucrez foarte mult la calculator. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:05, 6 Aprilie 2023
Bună ziua,

În baza legislației din România trebuie să faceți cererea, nu a decizie CJUE. Depinde, însă, ce înseamnă ”lucrez foarte mult la calculator” că nu ați dat detalii.
Citiți acest articol ca să știți cum puneți problema:
Obligațiile de sănătate și securitate în muncă (SSM) ce le revin firmelor se întind și în zona sănătății ochilor, iar asta nu de ieri, de azi. Dacă ne gândim la cei care petrec majoritatea timpului în fața ecranelor pentru a-și duce la îndeplinire sarcinile de lucru (...), atunci firmelor le revine sarcina de le asigura acestora, cu suportarea costurilor, examene oftalmologice și chiar dispozitive de corecție speciale, dacă e cazul.

www.avocatnet.ro/articol_609...
HG nr. 1028/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare, privind Cerintele minime de securitate si sanatate pentru lucratori in fata ecranului de vizualizare stabilesc conditiile in care se acorda ochelari de protectie.
-Art. 5. Angajatorii au obligatia de a face o analiza a posturilor de lucru pentru a evalua conditiile de securitate si sanatate oferite lucratorilor, in special in ceea ce priveste eventualele riscuri pentru vedere, probleme fizice si solicitare mentala.
-Art. 12 Lucratorii trebuie sa beneficieze de un examen corespunzator al ochilor si al vederii, efectuat de o persoana care are competenta necesara:
a) inainte de inceperea activitatii la ecranul de vizualizare, prin examenul medical la angajare;
b) ulterior, la intervale regulate;
c) ori de cate ori apar tulburari de vedere care pot fi cauzate de activitatea la ecranul de vizualizare.
-Art. 16 Protectia ochilor si a vederii lucratorilor poate fi asigurata din punctul de vedere al costurilor in cadrul sistemului national de sanatate, in conformitate cu legislatia in vigoare.
In urma evaluarii riscurilor profesionale pentru locurile de munca, angajatorul poate prevedea in Lista cu echipament individual de protectie, ochelari de protectie pentru lucratorii care lucreaza in fata unui ecran de vizualizare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ochelari de vedere la locul de munca TuRa TuRa Buna ziua, Am o situatie la locul de munca: unul dintre lucratori poarta ochelari de vedere si spune ca uzura acestora este accentuata din cauza faptului ca ... (vezi toată discuția)
Decontare ochelari Daniela niculita Daniela niculita Buna ziua! Lucrez pe funcția de casier la un CAR Pensionari este o unitate non profit, după un control la doctorul oftalmilog mia dat reteta sa imi fac ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, se poate introduce în ccm decontarea ochelarilor ... dutun dutun Bună ziua, Se poate introduce în CCM decontarea ochelarilor de vedere, conform Directivei europene 90/270/CEE privind condițiile minime de securitate și ... (vezi toată discuția)