Buna ziua,
Am o situatie la locul de munca: unul dintre lucratori poarta ochelari de vedere si spune ca uzura acestora este accentuata din cauza faptului ca trebuie sa ii poarte si la locul de munca. In acest caz firma trebuie sa-i deconteze ceva anume sau trebuie sa ii cumpere ochelari? sau alt mod de a compensa aceasta uzura accentuata?
Multumesc!
Urmatoarele mentiuni se refera la lucratori care deservesc echipamente tehnice prevazute cu ecran de vizualizare si se refera in special la ochelari de protectie (ochelari speciali). Pentru lucratorii care poarta ochelari de vedere se vor utiliza ochelari de vedere cu protectie speciala la radiatii emise de ecranul de vizualizare.
HG nr. 1028/ 2006 Cerinte minime de securitate si sanatate pentru lucratori in fata unui ecran de vizualizare mentioneaza:
CAPITOLUL II
Obligatiile angajatorilor
Art. 5 Angajatorii au obligatia de a face o analiza a posturilor de lucru pentru a evalua conditiile de securitate si sanatate oferite lucratorilor, in special in ceea ce priveste eventualele riscuri pentru vedere, probleme fizice si solicitare mentala.
Art. 6 Angajatorii trebuie sa ia masuri corespunzatoare pentru a remedia riscurile constatate pe baza analizei care face obiectul art. 5, tinand seama de efectele suplimentare si/ sau combinate ale riscurilor identificate.
Art. 7 Angajatorii trebuie sa ia masurile corespunzatoare pentru ca posturile de lucru sa
indeplineasca cerintele minime prevazute in anexa care face parte integranta din prezenta
hotarare.
Art. 8 Angajatorul trebuie sa planifice sarcinile lucratorului astfel incat folosirea zilnica a ecranului de vizualizare sa fie intrerupta periodic prin pauze sau schimbari de activitate, care sa reduca suprasolicitarea in fata ecranului de vizualizare.
Lucratorii care beneficiaza de ochelari de protectie speciali impotriva radiatiilor emise de ecranul de vizualizare beneficiaza de prevederile de la
CAPITOLUL IV
Protectia ochilor si a vederii
Art. 12 Lucratorii trebuie sa beneficieze de un examen corespunzator al ochilor si al vederii, efectuat de o persoana care are competenta necesara:
a) inainte de inceperea activitatii la ecranul de vizualizare, prin examenul medical la angajare;
b) ulterior, la intervale regulate;
c) ori de cate ori apar tulburari de vedere care pot fi cauzate de activitatea la ecranul de
vizualizare.
Art. 13 Lucratorii beneficiaza de un examen oftalmologic, daca rezultatele examenului prevazut la art. 12 arata ca acesta este necesar.
Art. 14 Daca rezultatele examenului prevazut la art. 12 sau ale examenului la care face
referire art. 13 arata ca este necesar si daca nu se pot utiliza dispozitive normale de corectie, lucratorilor trebuie sa li se furnizeze dispozitive de corectie speciale, care sa corespunda activitatii respective.
Art. 15 Masurile luate potrivit art. 12-14 nu trebuie sa implice in nici un caz costuri financiare pentru lucratori.
Chiar nu inteleg logica de ce angajatorul ar trebui sa-i achite ochelarii personali ca singur si-i uzeaza. Daca nu are vedere perfecta, atunci este nevoit sa poarte ochelari si chiar nu vad aici cu ce e responsabil angajatorul. Am avut o situatie similara amuzanta cu sotia mea. Si-a cumparat o pereche de ochelari iar din cauza ca ei au inceput sa se uzeze mai repede decat considera ea s-a suparat si a inceput sa-si caute drepturile si sa-si intoarca inapoi banii. Insa ea nu a luat in calcul ca a cumparat o pereche ieftina care nici nu are de unde sa-i tie un secol.
Logica este ca pot beneficia de ochelari de protectie la radiatiile emise de aparatura (in speta ecran de vizualizare) si lucratori care nu poarta ochelari de vedere, in mod obisnuit.
Lucratorii care poarta in mod obisnuit ochelari de vedere vor fi dotati cu ochelari de vedere cu protectie impotriva radiatiilor, iar lucratorii ceilalalti cu ochelari doar cu protectie impotriva radiatiilor.
Ocelarii de protectie din dotarea lucratorilor vor fi utilizati de acestia numai cand lucreaza in fata ecranului de vizualizare.
Putin probabil sa se mai utilizeze in ziua de astazi monitoarele cu tuburi de imagine cu raze catodice (CRT) care afectau vederea in trecut. HG nr. 1028/ 2006 este depasit in conditiile in care monitoarele LCD (cu cristale lichide) folosite in prezent sunt fără imagini radiative, fără radiații. Posibil sa mai fie si exceptii dar cred ca acestea sunt intr-un numar foarte, foarte redus.