avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 761 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună ziua! Am o nelămurire. Sunt proprietar pe o ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună ziua! Am o nelămurire. Sunt proprietar pe o suprafață ...

Bună ziua!
Am o nelămurire.
Sunt proprietar pe o suprafață de teren intravilan (7.700 m). Acum 23 de ani (anul 2000) am vrut să dau o parte din pământ cuiva (aproximativ 3000m). Casadastrul s-a făcut, dar nu s-a încheiat nici un act de vânzare-cumpărare.
Între timp m-am răzgândit și nu am mai vrut să dau acea acea suprafață.
Eu am plătit in continuare toate taxele, impozitul.
Acum, după 23 de ani, acea persoana căreia am vrut să ii dau suprafața respectiva, încearcă să reactualizeze cadastrul și să devină proprietar. Cum aș putea proceda pentru a anula cadastrul făcut in anul 2000?
Nu știu exact procedurile și nici drepturile pe care el le-ar putea avea asupra acestei situații, încercând să devină proprietar.
Ar avea șanse să devină proprietar doar cu acel cadastru?
Pentru a aplica cererea de anulare a cadastrului, o pot face doar eu in calitate de proprietar legal, sau trebuie să fie implicată și persoana respectiva?
Țin să menționez că persoana nu a locuit si nici nu locuiește in locul respectiv.
Netrecând prin situații de genul, nu pot argumenta in termenii potriviți, dar sper că m-am facut înțeles.
Mulțumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Verni , utilizator 11:08, 6 Aprilie 2023
Doar cadastrul nu reprezinta titlul de proprietate.
Nu prea inteleg cum adica ar putea ”sa reactualizeze cadastrul si sa devina proprietar” ???
Cred ca este ceva mai mult decat ceea ce spuneti.
Probabil ca nu ati facut niciun act de vanzare-cumparare, dar probabil ca ati incheiat o promisiune.
Este ceva lipsa din ceea ce spuneti dvs. mai sus... lipsește ”o verigă” :)
Mulțumesc pentru răspuns!
Dânsul încearcă acum la primărie, in urma cadastrului făcut in anul 2000, să obțină dreptul de proprietar.
Poate să intre in posesia terenului, să devină proprietar doar cu hârtia măsurătorilor cadastrale?
La primarie, cadastrul se face gratuit. Ceea ce vrea sa facă persoana respectiva este să îmi “șteargă” din schiță acea suprafață pe care am făcut cadastrul, ca pe urma el sa devină propietarul.
Este posibil, in urma unei promisiuni și având doar schița cadastrului să devină proprietar nefăcând act de vânzare-cumpărare?
Ati facut dezmembrare de teren sau despre ce schita de cadastru vorbiti?
Cine a folosit terenul in tot acest timp?
Fara contract de vanzare-cumparare si REintabulare pe numele sau, nu poate deveni proprietar. Intabularea in CF se face doar pe baza contractului de vanzare-cumparare. Si a schitelor cadastrale.
Dar cum se zice mai sus, "ceva lipseste". Poate nu stapaniti bine termenii.
Cadastrul inseamna doar masurarea terenului si schitele. Intabularea de catre proprietarul existent se face be baza acestor schite de cadastru.
"Cum aș putea proceda pentru a anula cadastrul făcut in anul 2000?"
Adica sa-l scoateti din Cartea Funciara, sau la ce va referiti?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Teren mai mare decat in actul de proprietate paul1957 paul1957 Am mostenit de la parinti un teren. Mama il avea mostenire de la parintii ei. Actul de proprietate din 1970 este pentru 1000 de m2. Este si o schita ... (vezi toată discuția)
Cumparare garaj fara cf ? garibaldi13 garibaldi13 Cine ma ajuta si pe mine cu un sfat ? Vreau sa cumpar un garaj construit pe un teren concesionat de la primarie . Are aut de constr. insa nu e intabulat. ... (vezi toată discuția)
Cate cadastre se pot face la un imobil picassoo picassoo Cate cadastre pot sa fac la acelasi imobil? Si daca pe cadastru vechi este scris 64 mp si mai jos apare 96 mp (ca fiind cadastru nou). Pot cumpara acest ... (vezi toată discuția)