Buna ziua,
Am accesat acest forum pentru ca am urgent nevoie de un raspuns legal pivind anumite nereguli la firma la care lucrez.
Lucrez la aceasta firma de 1 an jumate,in functia de lucrator comercial (este o firma in franciza destul de mare, care se ocupa cu comertul , mai exact vindem haine).
Incepand de acum 6 luni am fost instiintati toti angajatii ca vom incepe sa platim lipsurile din magazin(furturile), dupa care ni-sau comunicat anumite sume, care se stabilesc la sfarsitul fiecarei colectii , dupa un inventar, acest lucru s-a facut doar verbal, fara a ni-se arata un act care dovedeste aceste sume).
Ok, dar modul in care platim si acum aceste minusuri se face in modul urmator;
la sfarsitul lunii, ne incasam salariul, pe card sau in numerar dupa , care venim frumusel si platim suma pe care ne-o cer ele(manegera magazinului si asistentele maneger), iar pentru acesti bani semnam o hartie scoasa la calculator unde ne sunt trecute numele , iar noi semnam in dreptul numelui ca am dat suma de ..., fara sa scrie pentru ce , cui dam banii, fara sa primim in schimb o copie a acelei hartii.
Am cerut o copie a acelei hartii, care de fapt ar trbui sa fie un angajament de plata sau o chitanta si nu ni-s-a da nimic,am mai cerut ca banii sa ni-se retraga de pe card , in urma unui angajament de plata,,, am fost ignorate .
Acum 3 zile sau furat din magazin care este supravegheat video produse in valoare de 2000 ron(din colectia care acum a intrat in magazin) pe care managera ne-a informat ca o sa le platim la pretul de magazin, la sfarsitul lunii. nu la sfarsitul colectiei cum am platit pana acum.
Din cauza ca refuzam sa mai platim acesti banii fara sa ni-se arate acte doveditoare si sa semnam angajamente de plata, suntem amenintati ca vom fi dati in judecata, si ni-se vor retine salariile.
Intrebarea mea este; AU DREPTUL SA FACA ASTA,,,ESTE LEGAL modul in care platim aceste furturi????
mai mult ne ameninta cu un contract de ordine interioara in care se specifica doar ca " angajatilor li-se imputa orice lipsuri' exact asa.
dar noua nu ni-se imputa, noi ii dam in mana managerei,
ESTE LEGAL CEEA CE SE INTAMPLA,
VA RUGAM, avem nevoie de o parere avizata.
Cel mai recent răspuns:
Cornel Vasile , Consilier juridic
06:29, 26 Ianuarie 2010