avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 727 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... AJUTOR!!!!! IMPUTARI DIN SALARIU ILEGALE
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

AJUTOR!!!!! IMPUTARI DIN SALARIU ILEGALE

Buna ziua,
Am accesat acest forum pentru ca am urgent nevoie de un raspuns legal pivind anumite nereguli la firma la care lucrez.
Lucrez la aceasta firma de 1 an jumate,in functia de lucrator comercial (este o firma in franciza destul de mare, care se ocupa cu comertul , mai exact vindem haine).
Incepand de acum 6 luni am fost instiintati toti angajatii ca vom incepe sa platim lipsurile din magazin(furturile), dupa care ni-sau comunicat anumite sume, care se stabilesc la sfarsitul fiecarei colectii , dupa un inventar, acest lucru s-a facut doar verbal, fara a ni-se arata un act care dovedeste aceste sume).
Ok, dar modul in care platim si acum aceste minusuri se face in modul urmator;
la sfarsitul lunii, ne incasam salariul, pe card sau in numerar dupa , care venim frumusel si platim suma pe care ne-o cer ele(manegera magazinului si asistentele maneger), iar pentru acesti bani semnam o hartie scoasa la calculator unde ne sunt trecute numele , iar noi semnam in dreptul numelui ca am dat suma de ..., fara sa scrie pentru ce , cui dam banii, fara sa primim in schimb o copie a acelei hartii.
Am cerut o copie a acelei hartii, care de fapt ar trbui sa fie un angajament de plata sau o chitanta si nu ni-s-a da nimic,am mai cerut ca banii sa ni-se retraga de pe card , in urma unui angajament de plata,,, am fost ignorate .
Acum 3 zile sau furat din magazin care este supravegheat video produse in valoare de 2000 ron(din colectia care acum a intrat in magazin) pe care managera ne-a informat ca o sa le platim la pretul de magazin, la sfarsitul lunii. nu la sfarsitul colectiei cum am platit pana acum.
Din cauza ca refuzam sa mai platim acesti banii fara sa ni-se arate acte doveditoare si sa semnam angajamente de plata, suntem amenintati ca vom fi dati in judecata, si ni-se vor retine salariile.
Intrebarea mea este; AU DREPTUL SA FACA ASTA,,,ESTE LEGAL modul in care platim aceste furturi????
mai mult ne ameninta cu un contract de ordine interioara in care se specifica doar ca " angajatilor li-se imputa orice lipsuri' exact asa.
dar noua nu ni-se imputa, noi ii dam in mana managerei,
ESTE LEGAL CEEA CE SE INTAMPLA,
VA RUGAM, avem nevoie de o parere avizata.




Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:29, 26 Ianuarie 2010
NU. Este total nelegal si abuziv. Ar fi trebuit sa va cheme in judecata si sa demonstreze paguba, vina dvs. si legatura de cauzalitate intre o fapta a dvs. si producerea pagubei.
Orice regulament de ordine interioara in care ar exista prevederi contrare Codului Muncii este lovit de nulitate.
Acesta este motivul pentru care nu au fost de acord sa va retina pe card. Pentru ca nu au dreptul sa faca asta!!!! Si v-au "pacalit" sa achitati de buna voie considerand ei ca asa "se acopera".
Lasati-i sa va dea in judecata. Refuzati sa mai achitati. Vor trebui sa si demonstreze in instanta ca furtul s-a produs din vina dvs. Scrie in fisa postului dvs. ca aveti atributiuni de supraveghere? Probabil ca nu. E mai simplu si mai rapid sa-si recupereze banii de la dvs. decat sa faca plangere pentru furt si sa lase politia sa cerceteze.
Ultima modificare: Luni, 25 Ianuarie 2010
ContSters20980, utilizator
Va multumesc pentru raspuns ,
da , in fisa postului nu am asemenea atributiuni de supraveghere, in plus este angajat o paza part time.
As dori sa va mai intreb ceva
Imi pot oprii virarea salariului pe card cu explicatia ca sau retinut pentru aceste lipsuri?
S-au ma pot da afara pentru acest motiv folosind o demisie in alb pe care m-au pus sa semnez dupa ce m-am angajat????????
MULTUMESC anticipat.
1 nu
2 da daca nu veti putea dovedi ca nu ati semnato...
1, Nici o reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.

2. Da, se poate inceta c.i.m. in baza acelei demisii avand in vedere ca este semnata de catre dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contractul de ordine interioara ce valoare are in cazul imputarilor din salariu buburuza 29 buburuza 29 buna ziua as dorii sa stiu ce valoare are contractul de ordine interioara in cazul unor imputari din salariu. firma la care lucrez ma ameninta ca imi retine ... (vezi toată discuția)
Sa accept sau nu constrangerile angajatorului? buburuza 29 buburuza 29 buna seara, am nevoie de un sfat de la un avocat specializat in litigii de munca. Pentru cei care imi cunosc problemele , nici pana azi nu mi-am incasat ... (vezi toată discuția)
Procesul verbal ce valoare are in cazul imputarilor salariale buburuza 29 buburuza 29 Buna seara firma la care lucrez ne obliga sa platim lipsurile din magazin iar la insisitentele noastre de a semna un angajament de plata (pana acum nu am ... (vezi toată discuția)