avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1133 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua Cum se iau hotararile privind inchirierea ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua Cum se iau hotararile privind inchirierea spatiilor ...

Buna ziua

Cum se iau hotararile privind inchirierea ( decizia in sine, precum si cuantumul chiriei ) spatiilor comune : cu majoritate de cota parte, unitate locativa, sau proprietari ? Prin spatii comune ma refer aici la
1) spatii tehnice la subsol care pot fi transformate in boxe si
2) parti din terenul aferent constructiei care pot fi transformate in locuri de parcare.
Inchirierea s-ar face catre membri ai asociatiei, nu catre terti.

Multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 12 Aprilie 2023
RazvanPetrescu1968, utilizator
Cel mai recent răspuns: Alexandru Surcel , Avocat 09:00, 18 Aprilie 2023
1 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Capitolul IV Încetarea destinației folosinței comune pentru părțile comune din condominiu
Articolul 43
(1) Părțile comune pot fi atribuite proprietarilor în folosință exclusivă numai dacă prin aceasta nu sunt lezate drepturile celorlalți proprietari.
(2) Hotărârea de atribuire în folosință exclusivă se adoptă cu acordul tuturor proprietarilor din condominiu și ai cotelor-părți indivize.
(3) Atribuirea în folosință exclusivă se face în baza unui contract încheiat între asociația de proprietari și proprietarul căruia i se atribuie în folosință exclusivă partea de proprietate comună.
(4) Contractul prevăzut la alin. (3) se încheie pe o perioadă de maximum 12 luni și poate fi reînnoit numai cu acordul ambelor părți și cu respectarea prevederilor prezentei legi.
(5) Veniturile obținute din atribuirea părților comune în folosință exclusivă respectă prevederile art. 70 din prezenta lege.
[ link extern ]
Multumesc pentru copy/paste. Evident ca am citit si eu aceasta lege. Noua ni s-a subliniat forma neclara a formularii "cu acordul tuturor proprietarilor din condominiu și ai cotelor-părți indivize". Daca este vorba de vot pe baza unanimitatii, de ce ar mentiona si proprietarii si cota-parte indiviza, din moment ce este imposibil sa ai prima fara sa o ai si pe a doua ? In alte parti ale legii nu se face acest lucru.



2 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu e neclara, pur și simplu este vorba de "cedarea" unei părți din proprietatea comună, adică micșorarea cotei părți indiviza a fiecăruia, din proprietatea comună. Nu știu cui i s-a părut neclara, ca nu ați lămurit. Mai neclară ar putea fi formularea de acord al "tuturor proprietarilor", ce nu spune explicit, dar se subînțelege, că e nevoie de acordul ȘI al celor care nu sunt membri ai asociației, dar sunt proprietari în condominiu. Așa poate va e mai clar de ce se asociază și cotele părți indivize, care vor fi micșorate, față de proprietatea comună.

Și nu trebuie să vă ofuscati că v-am citat textul legal, ad literam, mulți nu-l cunosc, iar dvs. nu ați dat de înțeles ca ați citit legea 196/2018.
Ultima modificare: Joi, 13 Aprilie 2023
latka, utilizator
Nu m-am "obfuscat". Personal, nu am nici un interes in aceasta cauza, in afara de cel de a evita ca asociatia sa fie actionata in justitie si sa piarda procesul cu proprietarii care nu sunt de acord cu decizia ( cei carora le va fi refuzat dreptul de a parca sau de a-si instala boxe deoarece 1% din membrii asociatiei nu sunt de acord ).
In acest sens - tot nu inteleg cum formularea "acordul tuturor proprietarilor din condominiu" ( nu se spune ca este vorba doar de cei care sunt membri ai asociatiei ) nu ar implica si "100% cota-parte". Ar fi fost mult mai clar sa se specifice daca votul este pe numar proprietari, unitate locativa sau cota parte - sau, mai simplu, sa foloseasca termenul de "unanimitate", care ar fi risipit orice dubiu.
Ultima modificare: Joi, 13 Aprilie 2023
RazvanPetrescu1968, utilizator
Dar unde ați văzut dvs. scris în lege, că intr-o astfel de situație se votează ? Scriați anterior că știți bine legea. Citiți din nou, cu atenție, art.36.
Nu va mai fi, în cazul discutat de dvs., de a mai exista proprietate comună, acea parte care va fi închiriată.
Ultima modificare: Joi, 13 Aprilie 2023
latka, utilizator

Alte discuții în legătură

Locuiesc intr-un complex imobiliar relativ nou construit (2019). ... biancam91 biancam91 Locuiesc intr-un complex imobiliar relativ nou construit (2019). Complexul dispune de asemenea de un drum privat, drum din care, fiecare proprietar detine o ... (vezi toată discuția)
Se mai poate achiziționa uscătoriile de bloc în 2022 din folosință ... KD007 KD007 Se mai poate achiziționa Uscătoriile de bloc în 2022 din folosință comună în bun propriu? Dacă da, care este procedura? (vezi toată discuția)
Vanzare uscatorie adm.borodi adm.borodi Buna ziua. Locatarii de pe o scara vor sa vanda uscatoria si au gasit un client. Ma puteti ajuta, va rog, cu procedurile si documentatia ... (vezi toată discuția)