avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 624 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Locuiesc intr-un complex imobiliar relativ nou ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Locuiesc intr-un complex imobiliar relativ nou construit (2019). ...

Locuiesc intr-un complex imobiliar relativ nou construit (2019). Complexul dispune de asemenea de un drum privat, drum din care, fiecare proprietar detine o cota parte. Efectiv de cand s-a facut accest complex, sigunra problema a asociatiei, este doar ideea de a asfalta acest drum, desi sunt multe alte probleme. Intrebarea mea este, pot face aaceasta asfaltare doare cu majoritate de voturi sau este nevoie de unanimitate tinand cont ca fiecare proprietar detine o mica parte din acest drum? Majoritate presupune 50%+1 din totalul de proprietari sau doar 50%+1 prezenti la o adunare generala oficiala?
Multumesc.
Ultima modificare: Joi, 3 Octombrie 2024
biancam91, utilizator
Cel mai recent răspuns: biancam91 , utilizator 00:30, 4 Octombrie 2024
Buna ziua

Majoritatea, in cazul expus de dvs, insemna 50%+1 din numarul celor prezenti la adunarea generala.

La prima convocare cvorumul minim este de 50%+1 din numarul proprietarilor. La reconvocare nu este nevoie de cvorum minim.

Deci, chiar daca asociatia are de exemplu 100 de membri, daca la adunarea reconvocata sa prezinta numai 10, atunci deciziile sunt luate daca sunt votate de 6 persoane.

Articolul 48 din Legea 196/2018
(1) Adunarea generală poate adopta hotărâri, dacă majoritatea proprietarilor membri ai asociației de proprietari sunt prezenți personal sau prin reprezentanți care au o împuternicire scrisă și semnată de către proprietarii în numele cărora votează.
(2) Dacă la prima convocare nu este întrunit cvorumul necesar de jumătate plus unu din membrii asociației de proprietari, întrunirea adunării generale se suspendă și se reconvoacă în termen de maximum 15 zile de la data primei convocări în condițiile prevăzute la art. 47.
(3) La adunarea generală reconvocată, dacă există dovada că toți membrii asociației de proprietari au fost convocați pe bază de tabel convocator sau prin poștă cu scrisoare recomandată, cu conținut declarat și confirmare de primire, și prin afișare la avizier, hotărârile pot fi adoptate, indiferent de numărul membrilor prezenți, prin votul majorității acestora.
(4) Hotărârile adunării generale a asociației de proprietari sunt obligatorii de la data afișării acestora la loc vizibil, conform prevederilor prezentei legi, inclusiv pentru proprietarii din condominiu care nu au fost prezenți la adunarea generală, precum și pentru proprietarii care nu sunt membri ai asociației de proprietari.
(5) Hotărârile luate, în conformitate cu prevederile alin. (1)-(4), obligă toți proprietarii să participe, în proporțiile stabilite de adunarea generală, la plata lucrărilor, precum și la cheltuielile de funcționare, administrare, întreținere și de înlocuire a părților comune sau a elementelor transformate sau create.

Art 49 din Legea 196/2018
(3) Pentru adoptarea hotărârilor în adunarea generală a asociației de proprietari se au în vedere următoarele:
a) fiecare proprietar, membru al asociației, are dreptul la un vot pentru unitatea sa de proprietate imobiliară;
b) pentru hotărârile cu privire la stabilirea fondurilor pentru consolidare, reabilitare și modernizare, votul fiecărui proprietar, membru al asociației, are o pondere egală cu cota-parte indiviză din proprietatea comună;
(4) Hotărârile adunărilor generale se iau în cadrul adunării generale convocată sau reconvocată, după caz. În statutul propriu al asociației de proprietari pot fi prevăzute și alte condiții de luare a hotărârilor, dar nu cu mai puțin de jumătate plus unu din voturile celor prezenți la adunarea generală convocată sau reconvocată.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Adunarea generală poate adopta hotărâri, dacă majoritatea proprietarilor, membri ai asociației de proprietari, sunt prezenți personal sau prin reprezentanți. De obicei, hotărârile Adunării sunt adoptate prin votarea a jumătate + 1 din voturile celor prezenți.
În situația dvs. se dorește asfaltarea drumului asupra căruia toți proprietarii dețin cote părți. În acest caz, discutăm de o modernizare și amenajare a condominiului. Prin urmare, pentru asfaltarea drumului, potrivit art. 51 din Legea nr. 196/2018, Adunarea generală a asociației de proprietari hotărăște cu acordul a două treimi din numărul total al proprietarilor din condominiu.
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Repartitoare de caldura elenaciuica68 elenaciuica68 Vreau sa aflu care este numarul minim de locatari care trebuie sa fie de acord cu incheierea unui nou contract pentru repartitoare de caldura. daca se poate ... (vezi toată discuția)
50%+1 sau 2/3 din nr. proprietarilor pentru adoptarea hotararilor intr-o a.p. cornelusha cornelusha Buna dimineata, Am pus o intrebare pe forum vineri seara la care am primit un raspuns,de fapt vreo trei.Dupa ce am stat si m-am gandit,am intors pe toate ... (vezi toată discuția)
Obligativitate participare cheltuieli reabilitare termica elenagabi elenagabi Va rog mult sa ma lamuriti si pe mine in urmatoarea problema. Daca Adunarea Generala a asociatiei a decis reabilitarea termica a blocului (cu majoritatea ... (vezi toată discuția)